Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιατί Νοσηλεύτρια στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: ένας επαγγελματικός δρόμος προσφοράς με αξιοζήλευτη προοπτική

Η κυρία Κατερίνα Χρυσάφη μετράει 46 ολόκληρα χρόνια στο χώρο της Νοσηλευτικής. Τώρα βρίσκεται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας σε ρόλο συντονιστικό και υποστηρικτικό προς την κυρία Κατερίνα Μπουγά, Μαία και Διευθύνουσα σήμερα, σε ένα Ιδιωτικό Δευτεροβάθμιο Θεραπευτήριο.
Ήρθαμε σε επαφή μαζί τους για να μάθουμε τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη δική τους δουλειά, σε σχέση με τις υπόλοιπες στον ιατρικό τομέα, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στους «ήρωες της πρώτης γραμμής».
Εξ αρχής δηλώνουν πως νιώθουν «ευλογημένες» που έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, καθώς «η πληρότητα των παροχών και η στήριξη όλων των εργαζομένων, τόσο μισθολογικά όσο και ασφαλιστικά, με ξεχωριστό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους,  μα πάνω απ’ όλα οι ευκαιρίες εξέλιξης που τους παρέχονται στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, συνθέτουν ένα μοναδικό πάζλ δημιουργικότητας».
«Από την αγάπη ξεκινάνε όλα. Από την αγάπη για τον άνθρωπο και για το επάγγελμα το οποίο ασκείς», λέει η κυρία Χρυσάφη, ανακαλώντας στη μνήμη της περιστατικά μιας πορείας μισού περίπου αιώνα, μέσα σε κλινικές και νοσοκομεία. «Η νοσηλευτική δεν είναι επάγγελμα. Αν το κάνεις ως επάγγελμα, καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Δεν μπορείς να προσποιηθείς την αγάπη στον άνθρωπο. Είμαστε εδώ με το ονοματεπώνυμό μας, οι ασθενείς μας γνωρίζουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους αποτελούμε ένα υποκατάστατο της οικογένειας. Ειδικά την τελευταία περίοδο του κορωνοϊού, όπου απαγορεύονται οι επαφές και τα επισκεπτήρια, υποκαθιστούμε τους στενούς συγγενείς», εξηγεί η ίδια.  
«Ο νοσηλευτής είναι ένας πάροχος υγείας. Κι αυτό επειδή παρέχει νοσηλευτική και ψυχολογική φροντίδα στον ασθενή, καθώς αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στη λειτουργία των χειρουργείων, των κλινικών και ολόκληρου του ιδρύματος. Συμπαραστέκεται στον ασθενή, ασχολείται με την ατομική του καθαριότητα και τη φαρμακευτική του αγωγή», εξηγεί η κυρία Μπουγά, αποκαλύπτοντάς σιγά-σιγά την όλη διαδικασία που κανείς μας δεν μπορεί να αντιληφθεί, αν δεν βρεθεί στο κρεβάτι του πόνου.  

Πέραν όλων των άλλων προσόντων που χρειάζονται για να γίνει κάποιος καλός νοσηλευτής, το απαραίτητο είναι ένα ευρύ πεδίο γνώσεων. Κάνουμε λάθος;
«Αλήθεια είναι αυτό. Άλλωστε πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως η ιατρική είναι ένας τομέας που εξελίσσεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Αλλάζουν τα δεδομένα στην ιατρική, αλλάζουν τα δεδομένα στη νοσηλευτική. Η μια εξέλιξη συμπαρασύρει την άλλη», εξηγεί η κυρία Μπουγά και συμπληρώνει:  «Πάντα είσαι υπό εξέλιξη και πάντα πρέπει να εκπαιδεύεσαι και να μελετάς».
«Πριν έντεκα χρόνια στο χειρουργείο γινόταν μια λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, τώρα που μιλάμε όμως αντιμετωπίζονται με την ίδια μέθοδο ανευρύσματα, θωρακοχειρουργικά περιστατικά, άρα ο νοσηλευτής οφείλει να ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη. Και στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί πως ακριβώς για το λόγο αυτό, η δουλειά εδώ στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, όσον αφορά τη νοσηλευτική είναι «ευλογία». Πρόκειται για «ευλογημένο τόπο» και σας το λέω με την εμπειρία των σαράντα ετών», εξηγεί η κυρία Χρυσάφη.
«Πρόκειται για έναν εργασιακό χώρο που σου παρέχει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Σου παρέχονται όλα τα μέσα για να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Τα τελευταία δυο χρόνια το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας επενδύει ανελλιπώς σε υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες και τις υποδομές του. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο για το Θεραπευτήριό μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι κάθε νέος νοσηλευτής που θέλει να δει τον εαυτό του να εξελίσσεται επαγγελματικά, πρέπει να έρθει σε εμάς».

Δώστε μου κάποιον επιπλέον λόγο όσον αφορά αυτό που λέτε…
«Αντιλαμβάνομαι, λόγω εμπειρίας, ότι υπάρχει η πιθανότητα να έρθει κάποιος νοσηλευτής στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και να φοβηθεί πως δεν θα τα καταφέρει, λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών. Ίσως λοιπόν έτσι επιλέξει μια άλλη κατάσταση, ένα γηροκομείο για παράδειγμα, με σταθερά περιστατικά και ησυχία. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω πώς αυτό δεν είναι νοσηλευτική. Αυτό είναι «φροντίδα» με σκοπό το βιοπορισμό. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να εξελιχθεί ως νοσηλευτής οφείλει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της δουλειάς», συνεχίζει η κυρία Χρυσάφη και στην κουβέντα παρεμβαίνει η κυρία Μπουγά:
«Να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα επιτραπεί στο νοσηλευτή να αξιοποιήσει τις ικανότητες του και τις γνώσεις του. Αυτός είναι και ο δικός μας ρόλος: να αξιοποιήσουμε τις ιδιαίτερες ικανότητες των εργαζομένων, τοποθετώντας τους στο κατάλληλο πόστο ώστε να αποδώσουν, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τα αρνητικά στοιχεία που ο καθένας μας μπορεί να έχει. Και φυσικά το πιο σημαντικό: επιζητούμε τη γνώμη τους για τις ενδεχόμενες αλλαγές που μπορούν να γίνουν εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Θέλουμε την άποψη και τις ιδέες των νοσηλευτών μας γιατί έτσι προχωράνε τα πράγματα μπροστά».
«Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τους δίνεται μια τεράστια ευκαιρία εξέλιξης. Μιλάμε για ένα Θεραπευτήριο, το οποίο διαθέτει Καρδιοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Γενική χειρουργική, Μαιευτική, Ογκολογική, Μονάδα Αιμοκάθαρσης, Πυρηνική Ιατρική, Ακτινοθεραπείες, και πολλές ακόμη κλινικές. Στόχος της νέας διοίκησης του ΙΑΣΩ είναι να δημιουργηθεί μια «Σχολή Νοσηλευτών», νοσηλευτές που θα λειτουργούν με ηθική και θα αγαπούν αυτό που κάνουν, γιατί αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις η ζωή σου δεν θα είναι ποτέ πλούσια», σημειώνει η κυρία Χρυσάφη.


Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με τα φώτα όλα να πέφτουν στο χώρο της υγείας. Ο κορωνοϊός έχει αναστρέψει τις ζωές μας. Φαντάζομαι πως εσείς είστε από τους εργαζόμενους εκείνους που το ζείτε όλο αυτό ακόμα πιο έντονα…
«Αντιμετωπίσαμε πολλών ειδών δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα, με μεγαλύτερη τη μαζική αποχώρηση νοσηλευτών στο δημόσιο, κάτι που έπρεπε οπωσδήποτε να διαχειριστούμε όπως και έγινε. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά περιστατικά, τα οποία δεν εξυπηρετούνταν στο δημόσιο, λόγω της μετατροπής τους σε νοσοκομεία covid 19. «Βάλαμε μεγάλη πλάτη» σε όλη την κατάσταση καθώς μπορεί ο κορωνοϊός να είναι αυτός που απασχολεί πλέον, καλό θα ήταν όμως όλοι να συνειδητοποιήσουν πως αυτό είναι το ένα μέρος. Το άλλο αφορά ιατρικά περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό και τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσοι καρκινοπαθείς ή νεφροπαθείς πρέπει υποχρεωτικά να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, καθώς αυτή αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου», μου εξηγεί η κυρία Χρυσάφη.
«Ταυτόχρονα, καθημερινός είναι ο αγώνας που δίνουμε, ώστε να κρατηθεί καθαρό από κορωνοϊό το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Όλοι οι εργαζόμενοι υποβάλλονται κάθε βδομάδα σε τεστ, τηρούμε αυστηρά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη. Στόχος ήταν και παραμένει να μείνουμε εμείς όρθιοι και καθαροί από κορωνοϊό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς. Ο χώρος της υγείας είναι μια μεγάλη αλυσίδα και κανένας της κρίκος δεν πρέπει να σπάσει, γιατί αν αυτό συμβεί τότε θα υπάρξουν πολλαπλάσια δράματα», σημειώνει η κυρία Μπουγά.

Τι χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να γίνει καλός νοσηλευτής;
«Βασικά να διαθέτει πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Το πλέον απαραίτητο όμως προσόν, είναι η αγάπη για τη δουλειά του. Η καθημερινή του άσκηση είναι αυτή που διευρύνει την επαγγελματική του υπόσταση, αντλώντας γνώση και εμπειρία από τους παλιούς νοσηλευτές. Να είναι οξυδερκής για να αντιλαμβάνεται τις δύσκολες καταστάσεις και να ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά του, όντας ταυτόχρονα επικοινωνιακός κι ευαίσθητος», τονίζει η κα Χρυσάφη.
Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας οι δυο έμπειρες κυρίες και εκατοντάδες ακόμη άτομα είναι έτοιμα να σας στρώσουν το δρόμο για μια αξιοζήλευτη καριέρα. Ελάτε σε επαφή μαζί τους!


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΛΙΑΣ
Τηλ. 2410996000 • E-mail: thessalias@iaso.gr
www.iasothessalias.gr

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness