Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο!

Μουσικές μελωδίες πλανιούνται στον αέρα. Χρωματιστά φώτα λούζουν τους δρόμους και τα στενά της πόλης, δημιουργώντας μια αίσθηση ονείρου. Στις γειτονιές, οι ευωδιαστές μυρωδιές σπιτικού φαγητού ξυπνούν τη νοσταλγία να βρεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους που έχουμε καιρό να δούμε.

Οι γιορτές σχεδόν έχουν φτάσει και είναι ημέρες χαράς! Ανοίγουμε τα σπίτια και τις καρδιές μας διάπλατα για να υποδεχτούμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, στρώνουμε τραπέζι για… πολλούς και καλούς και τους φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για φροντίδα, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το καλομαγειρεμένο φαγητό. Σε ένα τραπέζι όπου θα φιλοξενήσουμε φίλους και, μάλιστα τις ημέρες των Χριστουγέννων, σκοπός είναι όλοι να απολαύσουν εκλεκτές γεύσεις και να χαλαρώσουν.

Κάθε λαός διαθέτει μακρά διατροφική παράδοση διαμορφωμένη με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου και την τοπική παραγωγή φρέσκων προϊόντων. Παραδοσιακά, στο ελληνικό μενού για τα Χριστούγεννα συμπεριλαμβάνεται το κρέας, με μια προτίμηση στο χοιρινό.

Όπως μας είπε ο Μάκης Ράντζας, από το κρεοπωλείο “Η Γούρα”, το γεμιστό χοιρινό μπούτι με λουκάνικα και τυριά ή με πιπεριές, λιαστή τομάτα και κεφαλοτύρι, είναι σταθερή αξία για τους μερακλήδες που θέλουν να το «ρίξουν έξω» παρέα με καλό κρασί. Από την άλλη, για όσους προτιμούν τη γλυκιά γεύση στο κρέας, αγαπημένη «χρυσή» συνταγή είναι το γεμιστό ρολό ή μπούτι με αποξηραμένα φρούτα.

Φυσικά, το μοσχάρι ως light εναλλακτική επιλογή δεν λείπει. Το τρυφερό, ζουμερό κρέας από τρανς ή κιλότο μόσχου «δένει» με τη μεστή γεύση των σκληρών και ημίσκληρων κίτρινων τυριών και τις αρωματικές νότες ξύλου των καπνιστών αλλαντικών που επιβάλλεται να το πλαισιώσουν. Κλασσική γεύση που δεν λείπει από κανένα γιορτινό τραπέζι είναι το κοκκινιστό μοσχάρι. Ο Μάκης Ράντζας στο κρεοπωλείο “Η Γούρα” στη Λεωνίδου 47 στη Λαμία επιλέγει για εσάς νουά και σπάλα από την ορεινή Μαγνησία, με γνήσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Το τσιγάρισμα σε φρέσκο βούτυρο θα προσθέσει έξτρα άρωμα και βελούδινη γεύση που θα συναρπάσει τους καλεσμένους σας.

Τέλος, τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων μπιφτέκια από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κιμά, συνοδευμένα από χρυσαφένιες πατάτες φούρνου με θυμάρι και δεντρολίβανο ή μια πλούσια πράσινη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι, θα σας προσφέρουν στιγμές ιδιαίτερης απόλαυσης, ακόμη και αν οι μαγειρικές σας ικανότητες είναι περιορισμένες.

Κρεοπωλείο “Η Γούρα”, Λεωνίδου 47, Λαμία
Τηλ. επικοινωνίας: 22310 45975
Με δυνατότητα διανομής κατ’ οίκον

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...