Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Λαμίας στο “Λαμιακό Τύπο” !

 

Η επίσκεψη των νεαρών μαθητών/τριών της Α’ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Λαμίας, τους οποίους συνόδευαν οι καθηγητές τους κ.κ. Στοφόρου Βασιλική, Κακλή Πηνελόπη, Μπουρανζάκης Μανώλης και Κραββαρίτης Δημήτρης, χθες το πρωί κατά τις 10 ξεκίνησε δυναμικά στο “Λαμιακό Τύπο”. Με την είσοδό τους στα γραφεία άρχισαν οι διαφοροποιήσεις, οι ενστάσεις, οι ερωτήσεις και οι ομαδοποιήσεις των μαθητών. Η Άνοιξη είχε κάνει τη δουλειά της... και πάλι όμως, η επίσκεψη είχε ενδιαφέρον.

Με το «καλημέρα» και το «καλώς ορίσατε» από το Διευθυντή του “Λαμιακού Τύπου”, προς αποφυγή παρεξήγησης ξεκαθαρίστηκε πως την ξενάγηση και την ενημέρωση για την εφημερίδα και την Τυπογραφία την παρακολουθούν όσοι θέλουν και κανένας με το ζόρι.

Η έναρξη της ενημέρωσης έγινε με την ιστορική παρουσία της Τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο και μετά το 1.450μ.Χ. περίπου και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα στην εκτύπωση offset (όφσετ) και την ψηφιακή εκτύπωση (digital print).

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες που μας έδωσε η «επανάσταση» της Τυπογραφίας, από το σχεδιασμό μέχρι την εκτύπωση και ολοκλήρωση των εργασιών χιλιάδων αντιτύπων. Επίσης έγινε αναλυτική αναφορά στα έγχρωμα (τετράχρωμα) έντυπα, για τη διαδικασία σχεδιασμού και εκτύπωσης.

Ακολούθησε η ενημέρωση για τη Δημοσιογραφία, τη συλλογή των ειδήσεων από τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες της εφημερίδας και η διαδικασία δημιουργίας των σελίδων, η εκτύπωση της εφημερίδας και στη συνέχεια η διανομή στους συνδρομητές και στα σημεία πώλησης.

Με το διάλογο μεταξύ των μαθητών, των καθηγητών και του κ. Σπύρου Ρίζου τελείωσε η επίσκεψη, αφού δόθηκε στους επισκέπτες ως δώρο από ένα βιβλίο παραγωγής της “Λαμιακός Τύπος Α.Ε.”.

Σ.σ.: Για κάποιους από τους επισκέπτες-μαθητές/τριες που μπορεί να δυσαρεστήθηκαν από την επίσκεψη, λυπούμεθα όμως δεν είναι δική μας ευθύνη αλλά του προγράμματος μαθημάτων τους. Η συνύπαρξη σε αυτή τη φάση της ζωής τους (στη μαθητική κοινότητα) είναι αναγκαία και θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια να το κατανοήσουν, όσο κι αν τους δυσκολεύει.

Αυτό που σήμερα είναι δυσάρεστο σε αυτούς, αύριο σε κάποια άλλη επίσκεψη με άλλο αντικείμενο μπορεί να τους είναι ευχάριστο και δυσάρεστο σε άλλους συμμαθητές τους, οπότε και θα πρέπει να δείξουν ανοχή και συμβιβασμό. Έτσι λειτουργούν και στεριώνουν οι κοινωνίες των ανθρώπων.

Η επίσκεψη είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» με τίτλο «Αειφορικές δράσεις στο 1ο ΕΠΑ.Λ.» και αφορά στην υποδράση «Σχολική εφημερίδα».

Φωτογραφίες