Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Αρχιερατικό τρισάγιο υπέρ των πεσόντων στο Κοιμητήριο της Ξηριώτισσας στη Λαμία απο τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών

Φθιώτιδος Συμεών: Να μνημονεύσουμε και να θυμηθούμε κυρίως αυτούς που δεν θα τους θυμηθεί σήμερα κανένας.

 

Συγκινητικές στιγμές εζησαν το  Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ολοι οσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων αξιωματικών και στρατιωτών που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Παναγίας Ξηριώτισσας, στη Λαμία. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κ. Συμεών, τέλεσε την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Κοιμητηριακό Ναό της Παναγίας , ενω μνημονεύθηκαν κατά το Αρχιερατικό Τρισάγιο, ολα τα ονόματα των πεσόντων .

 

 Στο μνημόσυνο παρέστη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο  Δήμαρχος Λαμιέων  Ευθύμιος Καραΐσκος ,  ο εντεταλμένος Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τα κοιμητήρια,  Κωνσταντίνος Κερπινιώτης , ο Αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Κρακάντζας , και ο Ανώτατος  Διοικητής  Φρουράς Λαμίας, Ταξίαρχος  Αρίστος  Περρής, Διοικητής  του ΚΕΥΠ  . Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την ημέρα μνήμης στους κεκοιμημένους και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Βρισκόμαστε σήμερα Ψυχοσάββατο σε έναν Ιστορικό Ναό της πόλεως,  για να προσευχηθούμε όχι μόνο για τους δικούς μας κεκοιμημένους,  αλλά και για όλους όσοι είναι ενταφιασμένοι σε αυτό το κοιμητήριο. 

 

Είναι χρέος μας να τους μνημονεύουμε.. Η μνημόνευση και η προσευχή έχει βαθύτερες προεκτάσεις. Έχει το λόγο της η Εκκλησία, που ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο κατώφλι της Αγίας Τεσσαρακοστής, η οποία είναι προετοιμασία και προπαρασκευή για να νικήσουμε τον θάνατο και να φτάσουμε στην Ανάσταση, προβάλει τους κεκοιμημένους,  γιατί η Ανάσταση είναι καθολική όλων των ανθρώπων,  όλου του γένους, ζώντων και κεκοιμημένων''.

Το γεγονός του θανάτου αλλά και τα ταφικά έθιμα,  είναι ίσως η πιο σπουδαία έκφραση Πολιτισμού ενός λαού, είπε ο Μητροπολίτης και εξέφρασε την ικανοποιησή του γιατί οπως είπε το κοιμητήριο της Ξηριώτισσας  συνεχώς βελτιώνεται. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε  τον  Δήμαρχο,  γιατί κατόπιν αιτησεώς του  εξέδωσε μια ιστορική απόφαση ''για την νόμιμη και κανονική συγκρότηση της Κοσμητείας του κοιμητηρίου, η οποία  έχει  σκοπό τη σωστή διοίκηση και διαχείριση του, και έτσι η πόλη μας θα έχει ένα κοιμητήριο αντάξιο της ιστορίας της. Ευελπιστώ σύντομα η Κοσμητεία που έχει πρόεδρο της, κατόπιν αποφάσεως μου, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ.  π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και μαζί με άλλα εκλεκτά μέλη, να εργασθεί,  ώστε ο Ναός να αποτελεί παράδειγμα''.

Ο Σεβασμιώτατος  με ιδιαίτερο τρόπο  καταδίκασε τα περιστατικά βεβήλωσης  των κοιμητηρίων, τα οποία κατά καιρούς συμβαίνουν στην Πατρίδα μας, αλλά και στον τόπο μας και χαρακτηριστικά σημείωσε:

 

 «Πρέπει να μας προβληματίσουν τα περιστατικά βεβηλώσεως. Μη μείνουμε σε αφορισμούς, διότι δικά μας παιδιά είναι οι άνθρωποι που πέφτουν σε αυτό το κατάντημα. Με πόνο ψυχής να προσεγγίσουμε τέτοια γεγονότα, που αδέλφια μας βεβηλώνουν τάφους».

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...
randomness