Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  

Αν αυτοί είναι οι πολιτικοί ... (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Δικαίωμα του κάθε πρωθυπουργού και της κάθε κυβέρνησης , είναι να επιλέγουν τους συνεργάτες τους . Και δικαίωμα της αντιπολίτευσης και του κάθε δημοσιογράφου είναι να ασκεί κριτική στις επιλογές τους . Ουδείς πολιτικός ή δημόσιος λειτουργός μπορεί να αξιώσει απο τους δημοσιογράφους και τους πολίτες να λένε μόνο καλά λόγια γι'αυτούς που ασκούν εξουσία . Και ουδείς πολιτικός μπορεί να αξιώσει απο τους πολίτες και τους δημοσιογράφους να μην αμφισβητούν τις προθέσεις ή τα κίνητρα των επιλογών του .
Μεγάλες αντιδράσεις υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες για την τοποθέτηση δύο προσώπων σε θέσεις γενικών γραμματέων .
Και κατα την γνώμη μας η κριτική που δέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση είναι απολύτως δικαιολογημένη .
Αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και ο διορισμός του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού . Δεν πρόκειται για δύο τυχαία πρόσωπα , αλλά για εναν ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ και εναν πολιτικό που τα ονοματά τους εχουν συνδεθεί δυστυχώς με δύο κορυφαία ζητήματα πολιτικής .
Μια τραγωδία στο Μάτι με 100 νεκρούς και ενα μείζον εθνικό θέμα ,το Μακεδονικό , που συντάραξε το πανελλήνιο με συλλαλητήρια και σφοδρές αντιπαραθέσεις μέσα και εξω απο τη Βουλή . Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε υπό την εποπτεία του τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι και τον βουλευτή του Ποταμιού που είχε υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το πρόβλημα ομως δεν το εχουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα . Το εχει ο ιδιος ο πρωθυπουργός και η κυβερνησή του . Και στις δύο περιπτώσεις , ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιβραβεύει δύο στελέχη της πολιτικής και της διοίκησης , για τους οποίους λίγους μήνες νωρίτερα είχε αμφισβητήσει ( στην πρώτη περίπτωση ) την ικανοτητά τους να διοικούν και το δικαιωμά τους (στη δεύτερη περίπτωση ) ,να ψηφίζουν με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης σε ενα μείζον εθνικό θέμα , χωρίς να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν λιγότερο πατριώτες απο τους αλλους , εστω κι αν βλέπουν τα πράγματα μέσα απο ενα διαφορετικό πρίσμα θέσεων και απόψεων .
Αραγε ηταν υπερβολικός ο πρόεδρος της ΝΔ για τις δηλώσεις που εκανε στην εξέλιξη των δύο γεγονότων ( Μάτι και Πρέσπες ) και μάλλον δεν πίστευε τα οσα ελεγε και στη μια και στην αλλη περίπτωση , αλλά τα ελεγε για προφανείς λόγους προεκλογικής πολιτικής σκοπιμότητας ;
Αν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν συντρέχουν κάποιοι αλλοι λόγοι εξω απο τη σφαίρα της πολιτικής που εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε , τότε οι επιλογές του δικαιώνουν εκείνη την κατηγορία των πολιτών που θεωρεί τους πολιτικούς εξ ορισμού αναξιόπιστους που αλλα λένε , αλλά εχουν στο μυαλό τους και αλλα πράττουν .
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να παραδεχτούμε οτι η ειλικρίνεια και η συνέπεια λόγων και εργων στην πολιτική , μάλλον ισοδυναμεί με αμάρτημα καθοσιώσεως και οτι ο κυνισμός βασιλεύει παντού . 
Αν πράγματι ετσι είναι η πολιτική και αναλόγως συμεριφέρονται και οι πολιτικοί , τότε θα πρέπει η ΝΔ να ζητήσει και μια συγγνώμη απο τον ΣΥΡΙΖΑ για τα οσα ελεγε προεκλογικά περι ''προθύμων '' και ''επαγγελματιών πολιτικών σουλατσοδόρων '' , που με ευκολία μετακινούνται απο τη μια παράταξη στην αλλη και απο τη μια θέση στην αλλη , αρκεί στο τέλος της ημέρας να τους περιμένει μια θέση Γενικού Γραμματέα ! Τουλάχιστον ...
Τελικά , αν πράγματι αυτή είναι η πολιτική και ετσι κυνικά συμπεριφέρονται οι πολιτικοί , το πρόβλημα το εχουμε εμείς οι πολίτες που αναζητούμε αξίες και αρχες σε ενα πολιτικό σύστημα που βασιλεύει ο κυνισμός .
 
                                                                                                                                                                                                                                                         Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                                                                                             Δημοσιογράφος  

   

Απόψεις

Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνικήτο σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.Οδυσσέας ΕλύτηςΗ γλώσσα μας είναι γεγονός πως σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος, σηκώνει την ίδια την...