Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Εφυγε” κορυφαίος Αμφικλιώτης επιστήμονας!

Ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας Έλληνας της διασποράς, ένας γνήσιος Δαδιώτης “έφυγε” το περασμένο Σάββατο από τη ζωή στη Βοστώνη της Αμερικής όπου ζούσε μόνιμα. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσίπης, ο οποίος καταγόταν από την Αμφίκλεια, την δεκαετία του '50 μετέβη στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου και διέπρεψε.
Υπήρξε αυθεντία στις επιπτώσεις της πυρηνικής τεχνολογίας στη διεθνή ασφάλεια και άφησε πίσω του σημαντικό επιστημονικό και συγγραφικό έργο. Από το 1966 έως το 2000 υπηρέτησε ως καθηγητής και ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ενώ διετέλεσε σύμβουλος της Αμερικανικής και Ελληνικής Κυβέρνησης σε θέματα πυρηνικών αφοπλισμών.
''Επρόκειτο για έναν Έλληνα που αγαπούσε την πατρίδα του και που, όπως πολλοί ομογενείς μας, μεγαλούργησε στην Αμερική κάνοντάς μας υπερήφανους'' τονίζει στο συλληπητήριο μηνυμά της η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή . ''Διακρινόταν για το ήθος του, τη μόρφωση και την προσήλωσή του στο εθνικό συμφέρον. Η πορεία και το έργο του ας αποτελέσουν πρότυπο και φωτεινό παράδειγμα για τους συμπατριώτες του και ειδικότερα τους νέους, που οραματίζονται ένα μέλλον καλύτερο . Εκφράζουμε  τα θερμά και ειλικρινή μας  συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του''καταλήγει στο μηνυμά της η Δήμαρχος.

O καθηγητής Κώστας Τσίπης, εθεωρείτο αυθεντία στις επιπτώσεις της πυρηνικής τεχνολογίας στη διεθνή ασφάλεια. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για την επιτυχημένη καριέρα του στις ΗΠΑ, όπου από το 1966 δίδαξε στο MIT, λείπουν όμως εκείνες για την ενασχόλησή του ως συμβούλου ελληνικών κυβερνήσεων.

Η δεκαετία του ’70 βρίσκει τον Κώστα Τσίπη αρχικά σύμβουλο του υπουργού Αμυνας Ευ. Αβέρωφ και αργότερα του Κων. Μητσοτάκη, υπουργού Συντονισμού, όπου καταγράφει οργανωτικά προβλήματα διοίκησης και ελέγχου. Οταν ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής είπε ότι «δίνει εντολές, οι οποίες χάνονται μέσα σε μια γκρίζα μάζα», ο Κώστας Τσίπης ρώτησε: «Κύριε Πρόεδρε, έχετε staff (Επιτελείο); O πρωθυπουργός, που δεν κατάλαβε, ενοχλήθηκε: «Ρε Τσίπη έτσι τους κοροϊδεύεις όλους ή μόνο τους πρωθυπουργούς»;

Το ίδιο συνέβη το 1993. Καλώντας τον ο υπουργός Γερ. Αρσένης ανέφερε: «Ερχονται φάκελοι στο γραφείο μου για υπογραφή που αφορούν υψηλού κόστους εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά δεν αισθάνομαι άνετα αφού δεν μπορώ να τα αξιολογήσω». Η συμβολή του ήταν η δημιουργία θεσμών: Επιτελείου υποστήριξης του υπουργού, Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.