Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έχασε στα δικαστήρια την υπόθεση με τα μινκ στις Βαρδάτες ο Δήμος Λαμιέων - Καλείται να πληρώσει 2 εκ. ευρώ αποζημίωση!!

• Μια απίστευτη ιστορία που τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του Δήμου

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής 


Το υπέρογκο ποσό των 2 εκ. ευρώ καλείται να καταβάλλει ο Δήμος Λαμιέων στην επιχείρηση του κ. Λόζου μετά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για την εκτροφή χοίρων στο Μοσχοχώρι.

Πρόκειται για τρεις αποφάσεις για το ίδιο θέμα που έχουν τελεσιδικήσει που σημαίνει οτι αν ο Δήμος δεν προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό θα υποχρεωθεί να πληρώσει πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Για λάθους χειρισμούς της προηγούμενης Δημοτικής αρχής έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ρούλιας ενημερώνοντας χθες την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Το τραγελαφικό και εξωφρενικό συνάμα της υπόθεσης είναι οτι ο υποψήφιος επενδυτής θα αποζημιωθεί με το υπέρογκο αυτό ποσό απο το Δήμο χωρίς να εχει προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης.


Από την εποχή του Καποδίστρια


Η ιστορία αυτή που τινάζει στον αέρα τον προυπολογισμό του Δήμου και υπονομεύει τα οικονομικά του ξεκινά απο την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου Γοργοποτάμου και κληρονομήθηκε απο τον Καλλικρατικό Δήμο Λαμιέων. Η επιχείρηση που διεκδικεί μια τεράστια αποζημίωση δικαιώθηκε δικαστικά σε ολες τις προσφυγές με το  Δήμο να χάνει την υπόθεση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχε προσφύγει με αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Το ποσό της αποζημίωσης είχε επιδικασθεί με απόφαση του διακστηρίου από το 2003 (!!) και έκτοτε ξεκίνησε ένας δικαστικός γολγοθάς που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια.
Αρχικά η υπόθεση αφορούσε το Δήμο Γοργοποτάμου, με τον Καλλικράτη όμως, τη “σκυτάλη” παρέλαβε ο Δήμος Λαμιέων, με τον τότε Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά να αναλαμβάνει να συνεχίσει τη δικαστική διαμάχη με τον ιδιώτη επιχειρηματία που ήθελε να κατασκευάσει μια μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (μινκ).


... στην εποχή του Καλλικράτη!

Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι οτι ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς επέλεξε να χειριστεί μόνος του την διαμάχη με τον επιχειρηματία χωρίς να ενημερώνει το Δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στα δικαστήρια. Ενδεικτικό αυτής της περίεργης πολιτικής συμπεριφοράς είναι οτι το καλοκαίρι του 2012 ο επιχειρηματίας με εξώδικο που έστειλε στο Δήμαρχο Γιώργο Κοτρωνιά και το οποίο κοινοποίησε και στον τότε πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Φώσκολο ζητούσε να τεθεί ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων επιδιώκοντας να υπάρξει ένας συμβιβασμός όσον αφορά το υψος της αποζημίωσης που διεκδικούσε από το Δήμο.


Και ο λογαρισμός στους δημότες

Για το εξώδικο αυτό η τότε Δημοτική αρχή επέλεξε να μην ενημερώσει ποτέ το Δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα το ποσό της αποζημίωσης μαζί με τους τόκους να ξεπερνά σήμερα τα 2 εκ. ευρώ!!

Η τραγελαφική αυτή ιστορία ξεκινά το 1991, όταν με κοινή απόφαση των υπουργών Γεωργίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας παραχωρήθηκε στον Αθανάσιο Λόζο ένα αγροτεμάχιο 15 στρεμμάτων της Κοινότητας Βαρδατών και με σκοπό την ιδρυση μονάδας εκτροφής γουνοφόρων ζώων (μινκ) και επεξεργασίας γούνας. Η παραχώρηση έγινε με όρους ο επενδυτής να τηρεί τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κανόνες αλλά και με τον όρο οτι η άδεια μπορούσε να ανακληθεί σε περίπτωση μη λειτουργίας της μονάδας μέσα σε μια τριετία.
Από εκεί και ύστερα ο επιχειρηματίας ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να πάρει την άδεια. Η Υγειονομική Επιτροπή Σταυλισμού Ζώων της Νομαρχίας Φθιώτιδας που παραπέμφθηκε το θέμα γνωμοδοτεί θετικά για τη χορήγηση της άδειας.


Οι Βαρδάτες αντιστέκονται


Όμως η Κοινότητα Βαρδατών είχε άλλη άποψη.

Απορρίπτει την αίτηση του κ. Λόζου με την αιτιολογία οτι “η μονάδα θα επιφέρει μεγάλη οχληση στην περιοχή” και επέστρεψε το φάκελο στην Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας.
Η απόφαση ωστόσο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαρδατών απορρίφθηκε απο το υπουργείο Εσωτερικών. Ο επιχειρηματίας μετά την εξέλιξη αυτή κατέθεσε νέα αίτηση στο Δήμο Γοργοποτάμου αλλά και αυτή η αίτηση είχε την τύχη της προηγούμενης. Απορρίφθηκε και πάλι αυτή τη φορά από το Δημοτικό συμβούλιο Γοργοποτάμου. Ο επιχειρηματίας προσφεύγει στο άρθρο 18 και δικαιώνεται! Ο Δήμος Γοργοποτάμου αντιδρά και καταθέτει στο Συμβούλιο Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως.

Την ίδια ακριβώς περίοδο ο Δήμος ζητά απο τα υπουργεία Γεωργίας και Ανάπτυξης να ανακαλέσουν την κοινή υπουργική απόφαση για την παραχώρηση της έκτασης των 15 στρεμμάτων. Τα υπουργεία απαντούν όμως οτι δεν θα ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους γιατί ο επιχειρηματίας παρακωλήθηκε απο τις τοπικές αρχές να ιδρύσει τη μονάδα του!

Ο επιχειρηματίας καταθέτει νέα αίτηση στο Δήμο και ζητά να του χορηγηθεί η άδεια. Απορρίπτεται και πάλι με τα επιχειρήματα αφενός οτι παρήλθε η προθεσμία και αφ’ ετέρου οτι “η δυσοσμία που ανέδιδαν τα μινκ σε συνδυασμό με τη φορά των ανέμων στην περιοχή θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, ενώ οι εγκαταστάσεις της μονάδας θα απείχαν 160 με 200 μέτρα απο το “Βαρδατόρεμα” και τα λύματα θα δημιουργούσαν τεράστιο και μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Όμως και η απόφαση αυτή απορρίφθηκε απο την Επιτροπή του αρθρου 18 (!) με την αιτιολογία οτι η καθυστέρηση για τη λειτουργία της μονάδας δεν οφείλεται στον επενδυτή αλλά σε υπαιτιότητα των τοπικών αρχών που έθεταν συνεχώς εμπόδια.

Η συνέχεια της υπόθεσης εκτυλίχθηκε στην αίθουσα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λαμίας. Με αγωγή που κατέθεσε ο επενδυτής ζητούσε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη 1,3 εκ. ευρώ!
Το πρωτόδικο δικαστήριο δέχθηκε την αγωγή και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δήμου να καταβάλλει αποζημίωση. Την ίδια στιγμή ο Δήμος χάνει την υπόθεση και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Ο Δήμος Λαμιέων καταθέτει νέα αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει εκ νέου τον επιχειρηματία απορρίπτοντας την προσφυγή του Δήμου.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.