Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση για τους αταφους νεκρούς του '40 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων

Μια σημαντική εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του διπλού εορτασμού στο Δήμο Λαμιέων του πολιούχου της πόλης Αγίου Λουκά και της απελευθέρωσης απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πριν 73 χρόνια , πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων . Στο επίκεντρο του φετεινού εορτασμού οι πεσόντες ηρωες του επους που γράφτηκε το 1940 στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας, οταν εδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και τα οστά τους μέχρι σήμερα δεν εχουν επιστρέψει για να ταφούν με τις τιμές που αρμόζει σε νεκρούς που επεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας .  Τα στοιχεία είναι επίσημα και καταγράφουν την ωμή πραγματικότητα . Οι Ελληνες πεσόντες αξιωματικοί και στρατιώτες ανέρχονται στους 13.936 απο τους οποίους οι 7. 976 επεσαν στην Βόρειο Ηπειρο και ελάχιστοι είναι σήμερα ενταφιασμένοι στα Ελληνικά σταρατιωτικά κοιμητήρια .  Σε αυτούς τους ηρωες αναφέρεται το βιβλίο «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940» που εγραψε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας και παρουσιάστηκε σήμερα στη Λαμία σε εκδήλωση που διοργάνωσαν  στο Πολιτιστικό Κέντρο ο Δήμος και η Μητρόπολη Φθιώτιδας . Προλογίζοντας το βιβλίο ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης τόνισε οτι ο   Γιώργος Σούρλας εχει θέσει ως στόχο  ζωής να ταφούν αξιοπρεπώς και να τιμηθούν ολοι οι αταφοι νεκροί του 1940-41. Είναι μια υποχρέωση της Πολιτείας , είπε ο Δήμαρχος , που επι τόσες δεκαετίες δεν εκπληρώθηκε . ''Στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού, ανέφερε ο κ. Σταυρογιάννης , θέσαμε τους πεσόντες ήρωες - ανάμεσά τους και 303 άταφους ήρωες που κατάγονται από τη Φθιώτιδα - του έπους που γράφτηκε το 1940 στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας, όταν έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα στα πεδία των μαχών και τα οστά τους, μέχρι σήμερα, δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα μας με τιμές που αρμόζει σε νεκρούς που έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Εθνικής ανεξαρτησίας''. Ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Γιώργο Σούρλα .

Το βιβλίο προλόγισαν ακόμη ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος και  ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραΐσκος.

Για το Βιβλίο μίλησε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ   κ. Γράψας ενώ  την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Δημοσιογράφος Αποστόλης  Έλληνας .

 

 Λίγη ωρα πριν την εκδήλωση εγινε  Τρισάγιο στη μνήμη των άταφων ηρώων του 1940  στον Μητροπολιτικό Ναό  Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Φθιώτιδας κ.κ. Νικολάου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Πλατεία Πάρκου .

Φωτογραφίες