Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Αγωνιστές του 1821, που συμμετείχαν στη Μάχη του Δαδιού διοργάνωσε ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας

Η Μάχη στο Δαδί σχεδόν 200 χρόνια πριν, μπορεί να μην κερδήθηκε, ανέδειξε όμως κι αυτή το φρόνημα των επαναστατημένων Ελλήνων.
Οι μάχες αυτές μετέτρεπαν τους αγωνιστές του 1821 σε ήρωες και το όραμα της ελεύθερης Ελλάδας σε σπίθα νίκης.
 
Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Αγωνιστές του 1821, που συμμετείχαν στη Μάχη του Δαδιού την 1η Νοεμβρίου 1822, διοργάνωσε  ο Δήμος  Αμφίκλειας-Ελάτειας  από κοινού με την Κοινότητα Αμφίκλειας, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στο Μνημείο των Πεσόντων .
''Η Μάχη του Δαδιού υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, αφού τα 1.200 γενναία παλικάρια του Οδυσσέα Ανδρούτσου αντιστάθηκαν με σθένος και ανέκοψαν την προέλαση των 12.000 περίπου Τούρκων του Κιοσέ Μεχμέτ Πασά, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Πελοπόννησο. Μία μάχη ιστορικής αξίας για τον Δήμο , για την οποία αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας'' ανέφερε στον χαιρετσιμό της η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή 
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων ο Σύμβουλος της Κοινότητας Αμφίκλειας  Δημήτριος Βασιλείου ανέλυσε  το χρονικό της μάχης, ενώ ο Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας πλαισίωσε την εκδήλωση με χορευτικά .
 
Το ιστορικό 
 
Η μάχη αυτή έχει μεγάλη πολεμική σημασία για το Δαδί, την Ρούμελη και το αγωνιζόμενο Ελληνικό Έθνος. Δεν έχει όμως αρκετά εξαρθεί από την ιστορία. Στο Δαδί ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τον Νοέμβριο του 1822 κατόρθωσε με την στρατηγική του, την τακτική του, την παράτολμο παλικαριά του και την δόλια διπλωματία του να παραπλανήσει τον Κιοσέ - Μεχμέτ – Πασά.
Μετά την μάχη του Δαδιού ο Οδυσσέας κατευθύνθηκε προς την Αράχωβα δια του Παρνασσού, όπου και έβαλε μπροστά την μηχανή της διπλωματικής του δολιότητας, για να κερδίσει χρόνο ώστε ο επερχόμενος χειμώνας να αναγκάσει τον Κιοσέ – Μεχμέτ να αποχωρίσει προς την Θεσσαλία. Και επέτυχε όπως μας ομολογεί η Ιστορία να αναχαιτίσει την ορμή 12.000 φανατισμένων Τούρκων, πέρα από το Ζητούνι.Στις αρχές Αυγούστου 1822, δυνάμεις των Οθωμανών με επικεφαλής τον Κιοσέ Μεχμέτ Πασά, τον οποίο είχε αποστείλει ο Χουρσίτ Πασάς, εξεστράτευσαν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα με σκοπό να προετοιμάσουν την επικείμενη εισβολή του Χουρσίτ για την κατάπνιξη της επανάστασης. Η προφυλακή των Οθωμανών αποκρούστηκε από τους Έλληνες του Γκούρα και του Δυοβουνιώτη, στη διάβαση της Φοντάνας (ανάμεσα στα χωριά Μόδι και Ρεγκίνιο) στο όρος Καλλίδρομο. Ωστόσο οι Έλληνες δεν κατάφεραν να εκδιώξουν τους Οθωμανούς και στη συνέχεια, ο συγκεντρωμένος στρατός του Κιοσέ Μεχμέτ κατέλαβε νευραλγικές θέσεις στην περιοχή του οροπεδίου της Νευρόπολης και του Δαδιού. Κατόπιν, το ένα τμήμα του οθωμανικού στρατού διασκόρπισε τους λίγους υπερασπιστές της Γραβιάς και κατέλαβε τα Σάλωνα (σημ. Άμφισσα), τα οποία οι κάτοικοί τους είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν. Το δεύτερο τμήμα αποκρούστηκε στο Ζεμενό, από οπλαρχηγούς του Οδυσσέα Ανδρούτσου και άλλους, και επέστρεψε στα Σάλωνα.

Για να αποκρούσει τους Οθωμανούς, ο Ανδρούτσος έφυγε από την Αθήνα, συγκεντρώνοντας επιπλέον αγωνιστές του κατά τη διαδρομή έως το Δαδί. Όταν έφτασε εκεί, διέθετε 1.200 πολεμιστές, από τους οποίους άφησε 500 να υπερασπιστούν το Δαδί. Πληροφορούμενος ότι οι Οθωμανοί βάδιζαν προς το Τουρκοχώρι, έστησε ενέδρα στη Μονή Παναγίας της Γαυριώτισσας, στον Παρνασσό, μαζί με τον Γεώργιο Λεπενιώτη, που βρισκόταν ήδη εκεί.

Όμως ο Κιοσέ Μεχμέτ κατάλαβε την ύπαρξη ενέδρας, όταν ένας Έλληνας σάλπισε προκειμένου να ειδοποιήσει το υπόλοιπο στρατόπεδο ότι πλησίαζαν οι Οθωμανοί. Έτσι, εξαπέλυσε το ιππικό του εναντίον των υπερασπιστών του Δαδιού και ο ίδιος, επικεφαλής του πεζικού του, επιτέθηκε κατά των θέσεων του Ανδρούτσου. Παρά την τετράωρη γενναία άμυνα των Ελλήνων, η οποία προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Οθωμανούς, οι πρώτοι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή όταν έμαθαν πως το ιππικό είχε διασκορπίσει τους Έλληνες στο Δαδί και ερχόταν από τα μετόπισθέν τους με σκοπό να τους κυκλώσουν. Ο ίδιος ο Ανδρούτσος έμεινε λίγο ακόμα στη θέση του, πολεμώντας, ώστε να δώσει χρόνο να διαφύγουν οι άντρες του. Στη συνέχεια ξέφυγε τρέχοντας με όλη του τη δύναμη και παριστάνοντας ότι ήταν Αλβανός.Αποτέλεσμα της μάχης ήταν η καταστροφή του Δαδιού. Όσοι άντρες δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν εκτελέστηκαν και τα γυναικόπαιδα αιχμαλωτίστηκαν. Τα επαναστατικά σώματα της Ανατολικής Στερεάς διασκορπίστηκαν και, μαζί με τη διάλυση των επαναστατικών στρατοπέδων της Εύβοιας, κατέστη σχεδόν αδύνατη η απόκρουση του Κιοσέ Μεχμέτ. Ο Ανδρούτσος, με τις ελάχιστες πια στρατιωτικές δυνάμεις που διέθετε, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εικονικές διαπραγματεύσεις  με τους Οθωμανούς, ειδοποιώντας γι' αυτό την Κυβέρνηση και τον Δημήτριο Υψηλάντη, από τις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτή η κίνησή του, παρόλο που έσωσε την ανατολική Στερεά Ελλάδα, δίνοντας χρόνο στους επαναστάτες να αναδιοργανωθούν, συνετέλεσε στην αμαύρωση της φήμης του και στο τραγικό τέλος του, αργότερα . 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου , οι Δήμαρχοι Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής και Λιβαδειάς κ. Ταγκαλέγκας , ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Κώστας Αποστολόπουλος και εκπρόσωποι φορέων . 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness