Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εμείς τα ψεκάζουμε και αυτά μας τσιμπάνε (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

• Μεταδίδεται ο κορωνοϊός από το τσίμπημα του κουνουπιού;


Στην «μάχη» του ψεκασμού των κουνουπιών έχει «επιστρατεύσει» τα  drone η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο η προσπάθεια καταπολέμησης του υπ'αριμθόν ενα εχθρού του καλοκαιριού δεν αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς στην κοιλάδα του Σπερχειού οι τελευταίες βροχοπτώσεις δημιούργησαν νέες εστίες αναπαραγωγής.
Συγκεκριμένα, λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει αυτό το καλοκαίρι η Περιφέρεια με τα κουνούπια, οι αρμόδιοι αποφάσισαν πως η τεχνολογία θα μπορούσε να τους φανεί χρήσιμη.Ετσι λοιπόν επιστράτευσαν την τεχνολογία.
Οι βροχοπτώσεις ομως των τελευταίων ημερών έχουν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες περιαστικές εκτάσεις καθώς και εκτεταμένες εκτάσεις στο οικοσύστημα του Σπερχειού ποταμού.
Σε όλες αυτές τις εκτάσεις τα συνεργεία της Περιφέρειας, σύμφωνα με τους αρμόδιους, παρακολουθούν την αφθονία των προνυμφών και πραγματοποιούν συνεχείς παρεμβάσεις με επίγεια συνεργεία και drones όπου έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Οι μεγάλες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών όμως έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών με λιμνάζοντα οι οποίες είναι αδύνατον να ελεγχθούν από τα συνεργεία της Περιφέρειας. Στην Κοιλάδα του Σπερχειού και ειδικότερα στις περιοχές της Ανθήλης και των Θερμοπυλών απο αρχαιοτάτων χρόνων οπως λένε οι ιστορικοί εχουμε αναφορές για ελώδεις εκτάσεις με τα ανάλογα προβλήματα που προκαλούν τα εντομα και οι υγρασίες.
Τα τελευταία χρόνια το κουνούπι τίγρης, έχει εγκατασταθεί στο σύνολο σχεδόν των οικισμών της Ελλάδας η αντιμετώπιση του  παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες και περιορισμούς όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εκτελούμενων έργων μεγάλης κλίμακας καθώς οι εστίες αναπαραγωγής του είναι επί το πλείστον σε ελώδεις εκτάσεις. Η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τους Δήμους της Φθιώτιδας ξοδεύει παρα πολλά χρήματα στον αγώνα καταπολέμησης των κουνουπιών, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά, ενω τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα γίνεται οξύτερο κυρίως στους οικισμούς της νότιας Λαμίας και τις τοπικές κοινότητες της Ανθήλης, της Ροδίτσας, της Ηράκλειας, του Μοσχοχωρίου και της Δαμάστας. Πάρα τις παρεμβάσεις που  πραγματοποιεί η Περιφέρεια η  προσπάθεια περιορισμού της όχλησης δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς την εκπόνηση μιας επιστημονικής μελέτης που θα λαμβάνει υπόψιν ολους αυτούς τους παράγοντες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κοιλάδα του Σπερχειού. Διαφορετικά χρήματα θα ξοδεύονται κάθε χρόνο αλλά τα κουνούπια θα μας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι,κάνοντας ανυπόφορη την ζωή μας.
 Με την ευκαιρία θα θέλαμε να θέσουμε και ενα ερώτημα στην επιστημονική κοινότητα κατα τη γνωμη μας πολύ σημαντικό. Μεταδίδεται ο κορωνοιός απο το τσίμπημα του κουνουπιού; Το ρωτάμε γιατί οπως γνωρίζουμε ολοι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Μήπως μπορεί να συμβεί το ιδιο και με τον κορωνοιό;

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness