Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εμμένει στην πρόταση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας


Εμμένει στην απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων, για την υπόθεση της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή "Μαυρομαντήλα" του Δήμου Λαμιέων, όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της οδού Αινιάνων.

Για μία ακόμη φορά, πολλοί κάτοικοι από τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, έδωσαν το "παρών" στη συνεδρίαση του Σώματος και επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν διαπραγματεύονται τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή της "Μαυρομαντήλας".

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, επισήμανε για μία ακόμη φορά, ότι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του προηγούμενου Σαββάτου, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για τη σύσταση του νέου υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος στην εισήγησή του: "Από τη στιγμή που αλλάζει το υπουργείο, αλλάζουν και τα δεδομένα επάνω στα οποία μπορεί να γίνει η συζήτηση για το χώρο δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών. Προσωπικά, ερμηνεύω τη συγκρότηση του νέου υπουργείου σαν ένα θέμα αλλαγής και πολιτικής τακτικής. Μπορεί να βρούμε πιο αξιόπιστους συνομιλιτές σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα. Με την υπάρχουσα κατάσταση, εκτιμώ ότι δεν υφίσταται πλέον πρόταση από πλευράς κυβέρνησης. Η θέση του Δήμου Λαμιέων, καθίσταται πολύ επίκαιρη και δικαιώνεται η θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου".

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Σταυρογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Είδαμε την τοποθέτηση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Εργασίας στη θέση του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας, λέει ότι εδώ και 4 μήνες υπήρχαν συναντήσεις και συζητήσεις με την αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές. Άκουσα το Δήμαρχο, να εύχεται την αλλαγή της πρότασης της Κυβέρνησης. Εμείς, πρέπει να είμαστε αυτοί που πρέπει να έχουμε ισχυρή στάση. Αυτό που δεν συζητάμε είναι να γίνει ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον μοναδικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής, τη ΒΙΠΕ, με πολλές εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Η απόφαση της διοικούσας του ΕΒΕ που και αυτή αναντιώθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας στη ΒΙΠΕ, επικαλείται τους ίδιους λόγους. Ο Υπουργός Οικονιμικών, πρέπει να απαντήσει όταν λέει με ποιους από την αυτοδιοίκηση μίλησε γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν κλήθηκε σε αυτή την κουβέντα ο Δήμαρχος. Λογικά εννοεί τη Φθιώτιδα και όχι τη Λαμία".

Θέλοντας να απαντήσει στον κ. Σταυρογιάννη, ο Δήμαρχος τόνισε: "Καταρχήν ο Δήμαρχος δεν έχει, ούτε θα έχει κρυφή ατζέντα. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του κάθε υπουργού. Η πρώτη μου επαφή με τα υπουργεία για τον ερχομό προσφύγων στο Δήμο ήταν τον περασμένο Νοέμβριο με πρώτη πρόταση το εργοστάσιο "SOULIS". Για τη Φθιώτιδα, δεν ξέρω τι εννοεί ο Υπουργός. Στις 9 Ιανουαρίου δέχθηκα πρόταση για συμβολή του Δήμου Λαμιέων για εγκατάσταση 2000 ατόμων αιτούντων άσυλο. Σε αυτές τις προσκλήσεις που μετείχα, αφορούσαν μόνο το Δήμο Λαμιέων".

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Στασινός λέγοντας: "Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να συζητάμε, ακούγοντας τη λαϊκή βούληση και πρέπει να μπουν προϋποθέσεις για να φτιαχτούν δομές φιλοξενίας μεταναστών και σε άλλες πόλεις. Ξεκινάμε από το μηδέν να συζητήσουμε με την κυβέρνηση και να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".  

Από την πλευρά του, ο κ. Στάικος υπογράμμισε: "Όταν η κυβερνητική πολιτκή είναι πρόχειρη, είναι και αναποτελεσματική. Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα 
δεδομένα είναι διαχειρίσιμα με ορθό τρόπο από την κυβέρνηση. Από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα μέχρι σήμερα, ακούστηκαν πάρα πολλά. Η ενότητα πρέπει να είναι ο στόχος ενός οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορούμε σε πρώτη φάση την ενότητα αφού ξεκινάμε από το μηδέν, με δεδομένο ότι στη "Μαυρομαντήλα" δεν πρέπει να γίνει κέντρο φιλοξενίας".

Στη δική του εισήγηση, ο Βασίλης Κυριακάκης, είπε ανάμεσα σε άλλα: "Η απόφαση του περασμένου Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ήταν σαφής. Απορρίπτεται η πρόταση της κυβέρνησης ως εισάγοταν, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν δέχεται να γίνει κέντρο στη Μαυρομαντήλα. Αντίθετα, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, φάνηκε σαν δεδομένο ότι θα πάει στη "Μαυρομαντήλα" ο χώρος αυτός. Για εμάς δεν πρέπει να γίνει ούτε στη "Μαυρομαντήλα" ούτε πουθενά αλλού στο Δήμο Λαμιέων το κέντρο φιλοξενίας. Δεν είναι λαϊκίστικη άποψη, δεν είμαστε αφιλοξένοι, δεν είμαστε ρατσιστές. Απλά θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει μια διαδημοτική συνεργασία για την διασπορά προσφύγων, όχι σε στρατόπεδα ανοικτά ή κλειστά προσφύγων. Ακούγονται πολλά ωραία λόγια, αλλά πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις".

Ο Γιώργος Δειλιχάς στη δική του τοποθέτηση τόνισε: "Η αναδρομή που ακούσαμε μας αποκαλύπτει, πως διαχειριστήκαμε κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις το προσφυγικό πρόβλημα. Δεν μας εκπλήσσει η κυβερνητική πολιτική, ούτε αυτή ούτε η προηγούμενη. Είναι η πολιτική αυτή, που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα. Το πρόβλημα θα συνεχίζεται και για τα επόμενα χρόνια και θα οξύνεται. Δεν μπορώ να συμπαραταχθώ με το Δήμαρχο και με την πρόταση που βάζει".

Παίρνοντας το λόγο τα μέλη των Τοπικών Κοινωνιών, σημείωσαν ότι για μία ακόμη φορά, δεν δέχονται καμία άλλη πρόταση πέραν του να πει η Δημοτική Αρχή ένα μεγάλο όχι στις προθέσεις της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στη συγκεκριμένη περιοχή. 
 
Συγκεκριμένα ο κ. Ρεντίφης (μέλος ΤΚ Μεγάλης Βρύσης), ανέφερε: "Τις τελευταίες μέρες οι κοινότητες μας έγιναν γνωστές στο πανελλήνιο όχι για τους λόγους που θα θέλαμε. Η απόρριψη της Μαυρομαντήλας εκ μέρους γίνεται για τοπικούς λόγους δεδομένης της συνολικής υποβάθμισης που θα υποστεί η περιοχή, ενώ γίνεται και για οικονομικούς/αναπτυξιακούς λόγους. Κατά τη γνώμη μας, η δομή θα εξελιχθεί κατά πάσα πιθανότητα σε καταυλισμό. Τα ερωτήματα μας μένουν αναπάντητα. Πρέπει να απορριφθεί de facto η περιοχή της Μαυρομαντήλας. Αν δεν ακούτε εμάς, ακούστε τους καθ' ύλην αρμοδίους. Η ΒΙΠΕ είναι ο πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Όπως είπατε παλαιότερα όχι για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, θέλουμε να το κάνετε και τώρα. Τότε το σκεφτήκατε εσείς, τώρα το ζητάμε εμείς".

"Την Κυριακή προχωρήσαμε σε αποκλεισμό δρόμου και τη Δευτέρα του ΧΥΤΑ, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Την Τρίτη έγινε μηχανοκίνητη πορεία από το χωριό προς το Δημαρχείο και σήμερα (σ.σ: χθες)" είμαστε και πάλι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο", είπε αρχικά ο εκπρόσωπος της ΤΚ Αγίας Παρασκευής, κ. Ζήσιμος για να συμπληρώσει: "Περιμένουμε το δικό σας όχι για την περιοχή της "Μαυρομαντήλας. Ζητάμε απ' όλους σας ένα "όχι". Όπως τα όχι των κατοίκων, της ΒΙΠΕ και του ΕΒΕ. Μας υποσχεθήκατε μια Περήφανη Πόλη. Δώστε μας την ευκαιρία να νιώσουμε περήφανοι".

Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου της ΒΙΠΕ Λαμίας, μίλησε ο κ. Γιαννίτσης ο οποίος τόνισε: "Θέλουμε ισόνομη-ισότοπη αναλογικότητα στο Νομό. Δεν υπάρχει τέτοιο hot spot που να λένε ότι θα φιλοξενήσει 2000 άτομα και να είναι ακριβώς 2000, αφού είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει ο αριθμός, αν μπουν κι άλλοι. Τώρα μας δίνεται μια ευκαιρία να βρούμε τη ρεαλιστική λύση. Από την αλλαγή της κυβερνητικής πλεύσης, μέχρι την ορκομωσία του νέου υπουργείου, αυτό το διάστημα να μας βρει πιο έτοιμους και να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και να πούμε ότι είναι ακατάλληλος τόπος η "Μαυρομαντήλα". Σας λέω ότι φέτος είναι η μοναδική χρονιά που είχαμε 2000 εργαζόμενους στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Και η ΒΙΠΕ Λαμίας, είναι ανάμεσα στις 24 της Ελλάδας και μια από τις 3 πρώτες στο πανελλήνιο και όχι μόνο με πιστοποίηση. Ο χρόνος που μεσολαβεί, ας μα δώσει την ευκαιρία με μία φωνή να ζητήσετε από την κυβέρνηση να καθίσουμε και να μιλήσουμε όλοι μαζί και με τον νέο υπουργό για να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Το πρόβλημα είναι εδώ και οφείλουμε να βρούμε την καλύτερη λύση".

Κλείνοντας την αναφορά του ΔΣ στο θέμα αυτό, ο Δήμαρχος, τόνισε ότι δεν πρόκειται η Δημοτική Αρχή να δεχθεί κανένα αιφνιδιασμό και θα εμμείνει στην πρότασή της που είναι πολύ κατατοπιστική.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε: "Σας ευχαριστώ για τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό. Το πρώτο είναι ότι υπάρχει εθνικός σχεδιασμός. Μπορούμε να τον αλλάξουμε; Όχι. Μπορούμε να συζητήσουμε όμως! Το δεύτερο, μακάρι να είναι και νομίζω ότι είναι έτσι, η αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου, μπορεί να φέρει αλλαγές. Μπορεί να αλλάξει ο εθνικός σχεδιασμός. Μπορεί να μην είναι η Λαμία καν στο χάρτη των μεταναστευτικών ροών. Μπορεί να αλλάξει ο χώρος. Η πρόταση που έχει υποβληθεί, για μένα από την κυβέρνηση, είναι σαν να μην υπάρχει. Θα την επαναδιατυπώσει; Θα την αλλάξει; Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα σε αυτό το κυρίαρχο όργανο. Μπορεί να μιλάμε και για ένα ανύπαρκτο θέμα. Όταν κληθήκαμε στις 9 Ιανουαρίου, υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση: "Η πρόταση η οποία κατατέθηκε στο Δήμαρχο της Λαμίας παρουσία βουλευτών και Περιφερειάρχη, για 2000 άτομα σε σκηνές στη Μαυρομαντήλα. Μιλάμε για τόπο, τρόπο, αριθμό. Μπορούμε εμείς να τα διαχωρίσουμε αυτά τα τρία; Όχι. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφέστατη. Απορρίπτουμε την πρόταση της κυβέρνησης και στα τρία σημεία. Εμείς ταυτιζόμαστε με τις απόψεις σας. Με αυτές κατεβήκαμε στην Αθήνα. Εμείς αν πηγαίναμε με ένα... ξερό όχι, θα μας έλεγαν από την κυβέρνηση ότι "... σας επιλέγω έναν άλλο τόπο και θα γινόταν συνέχεια το ίδιο. Τι κάναμε για να είμαστε τεχνοκρατικά εντάξει; Βάλαμε προϋποθέσεις. Δεν ισχύει μόνο για τη "Μαυρομαντήλα". Η επιλογή των προϋποθέσεων, αφορά όλους τους τόπους που πιθανώς προταθούν από την κυβέρνηση. Μας έχει συνηθίσει το υπουργείο με την τακτική του, να ενσπείρει το φόβο. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ενημερωθεί για όλα αυτά. Θα ζητήσουμε να συνεννοηθούμε σαν Δημοτική Αρχή με τον κ. Μηταράκη. Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός, ούτε τίποτα. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς υποστηρίζουμε θεσμικά αυτά που πρέπει, με κάθε θεσμικό τρόπο. Ούτε για τα 2000 άτομα συμφωνούμε. Δεν θα δεχθούμε κανένα αιφνιδιασμό. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα υπερασπιστούμε τις θέσεις σας. Εάν η κυβέρνηση απορρίψει τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είμαστε πάλι μαζί σας".
Φωτογραφίες

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness