Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένα ακόμη «χαράτσι» στην πλάτη των Δήμων και των Δημοτών - Διαμαρτυρίες από Δημάρχους για το τέλος ταφής αποβλήτων

Η κυβέρνηση, με νομοθετική πρωτοβουλία το προηγούμενο διάστημα και παρά την καθολική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησε στην επιβολή τέλους στους Δήμους για την ταφή αστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τους Δημάρχους πρόκειται για ένα δυσβάσταχτο «χαράτσι» που φορτώνεται στην Αυτοδιοίκηση και έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας.

Η επιβολή του από 1/1/2022 στους Δήμους, θα επιφέρει είτε την μετακύλιση του κόστους ταφής στα νοικοκυριά με αυξήσεις στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, είτε την σημαντική μείωση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων των υπηρεσιών Καθαριότητας και την περικοπή λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών.

Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αυτή τη φορά καλούνται να πληρώσουν οι Δήμοι και οι κάτοικοι.

Πέραν του περαιτέρω οικονομικού στραγγαλισμού της Αυτοδιοίκησης η μετακύλιση του τέλους ταφής από την κυβέρνηση στους Δήμους, είναι και απολύτως άδικη, αφού στην ουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.

Η Ελληνική Πολιτεία, νομοθέτησε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρα, τα οποία όμως είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης των αναγκαίων εγκαταστάσεων και υποδομών, ενώ οι δήμοι δεν έχουν ούτε τη θεσμική, ούτε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοια μεγάλα έργα.

Εάν συνυπολογίσουμε πως το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των Δήμων, τότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το δυσοίωνο μέλλον για την Αυτοδιοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί , πως με την ίδια νομοθετική ρύθμιση η ευθύνη καταβολής του τέλους ταφής μεταφέρεται στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ, στους δημάρχους και τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των ΟΤΑ, απειλώντας έτσι ευθέως τους αιρετούς με ποινές και πρόστιμα και σε προσωπικό επίπεδο.

Το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται έντονα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών συμβουλίων στους Δήμους της Φθιώτιδας, ενώ αναμένεται να απασχολήσει και την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας.




Πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα σ’ όλη την Αυτοδιοίκηση.

Για το θέμα καλούνται όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική για το 2022 και την επιβολή του Τέλους Ταφής.

Σε ότι αφορά το τέλος ταφής αποβλήτων, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 38 του ν. 4819/2021, σύμφωνα με το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα επιβάλλεται από τους δήμους τέλος, ύψους 20 ευρώ/t, με σταδιακή αύξησή του στα 35 ευρώ/t έως το 2025, σε 45 ευρώ/t από την 1η Ιανουαρίου 2026 και από την 1η Ιανουαρίου 2027 σε 55 ευρώ/t, θα αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή της εχει ζητήσει την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι το τέλος του 2023.

Ήδη η ΚΕΔΕ πήρε θέση για το ζήτημα, με τον πρόεδρο της Δημήτρη Παπαστεργίου να κάνει λόγο για ένα άδικο μέτρο, λέγοντας πως ακόμη και αν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας, δεν είναι οι Δήμοι και οι πολίτες αυτοί που ευθύνονται για τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση πολιτικών για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Εμείς προτείναμε την αναβολή του μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, από την οποία χρηματοδοτούνται πάρα πολλές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και να επιβάλλεται από το 2023 και μετά. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κόστος, περίπου 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, το οποίο θα επωμιστούν οι δήμοι και θα αναγκαστούν να το μετακυλήσουν στους δημότες», τόνισε ο ίδιος. Ωστόσο η ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), να επιβάλει το τέλος στους δήμους, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και αυτό, καθώς το «χαράτσι» το οποίο προβλέπει επιπλέον 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θα οδηγείται στους ΧΥΤΑ, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει ετησίως με τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ τους δήμους όλης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ταφής επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ή στους δήμους, και στόχο έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.

Σύμφωνα δε με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το τέλος ταφής θα υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους ΧΥΤΑ και θα αποδίδεται σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.).

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν στον Ε.Ο.ΑΝ. κάθε χρόνο στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το πρώτο εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και για το δεύτερο εξάμηνο, έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και θα αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά έναν μήνα μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness