Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ενα Κέντρο Υγείας , ενα μικρό Νοσοκομείο ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Στην Ελλάδα το ''αστο για αργότερα '' (η φράση αποδίδεται στον Κώστα Καραμανλή ) , αντικατοπτρίζει ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης του τόπου . Εκφράζει μια κουλτούρα μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον , απο τα μικρότερα εως και τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο βίο .
Η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα δεκαετίες τώρα και αυτός είναι ο λόγος που εχουν συσσωρευτεί τόσες πολλές παθογένειες και αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση , στην εκπαίδευση , στην υγεία , στην οικονομία .
Ας παρατηρήσουμε την πορεία ενός εργου οπως αυτό του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων , εργο που είχε τροφοδοτήσει πολλά αρνητικά δημοσιεύματα στο παρελθόν .
Οταν αρχισε να κατασκευάζεται κανένας δεν θα μπορούσε τότε να φανταστεί οτι θα επαιρνε τόσο χρόνο , για να λειτουργήσει και να αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες . Σε ολο αυτό το διάστημα η μια κυβέρνηση διαδέχονταν την αλλη , ο ενας υπουργός Υγείας παρέδιδε στον επόμενο , αλλά το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων παρέμεινε ερμητικά κλειστό .
Την διαδρομή των αποτυχημένων προσπαθειών περιέγραψε πολύ παραστατικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας , στην προχθεσινή εκδήλωση για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας .
Με τη σημαντική προσπάθεια της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προεξάρχοντος του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου , το 2009 εγκαινιάστηκε το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων . Εκτοτε ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ . Είτε γιατί εγιναν σφάλματα , είτε γιατί διαπιστώθηκαν παραλείψεις , σε κάθε περίπτωση αυτό το Κέντρο βρέθηκε σε απραξία , επεσήμανε ο υπουργός . Εγιναν εκλογές , ηρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , αλλά τότε εσκασε η βόμβα της χρεοκοπίας και ολα εμειναν στη μέση . Μαζί με ολα τα αλλα και το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων . Φτάσαμε στο 2013 , με αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να πάρει ενα σημαντικό κομμάτι απο τον αξιόλογο ιατρικό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας , αφου ουσιαστικά ποτέ δεν χρησιμοποιούνταν και να το μεταφέρει στο Νοσοκομείο Λαμίας .
Χάθηκε και πάλι χρόνος . Φτάσαμε στο 2014 . Πάλι κυβέρνηση με κορμό της Νέας Δημοκρατίας . Εφτιαξε τον κανονισμό του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων , οπως εφτιαξε και τον κανονισμό του Νοσοκομείου Λαμίας και πάνω σε αυτούς τους κανονισμούς στηρίζονται εκτοτε οι διοικήσεις προκειμένου να ενισχύσουν με ιατρικό εξοπλισμό τις μονάδες υγείας .
Χάθηκε και πάλι χρόνος . Στο μεταξύ εγιναν και πάλι εκλογές , ηρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη , αλλά πέντε χρόνια δεν ηταν φαίνεται αρκετά για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας . Χάθηκε και πάλι χρόνος . Φτάσαμε στο 2019 . Εγιναν εκλογές και ηρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας . Με υπουργό Οικονομικών τον βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταικούρα , υπουργό Υγείας τον Βασίλη Κικίλια ,  Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας -Στερεάς , τον συμπολίτη μας Φώτη Σερέτη και Περιφερειάρχη τον Φάνη Σπανό  .  Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων εγινε προσωπικό στοίχημα για να φτάσουμε τελικά  να εγκαινιαστεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων τον Ιούλιο του 2020  . Χάθηκαν 11 ολόκληρα χρόνια ,αλλά η περιοχή απέκτησε ενα Κέντρο Υγείας πρότυπο για τα δεδομένα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας . 
''Απο σήμερα και πέρα '' , δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας . Σωστή η παρατήρηση του υπουργού , αλλά στην πολιτική δεν υπάρχουν τέτοιες εγγυήσεις . Ολα είναι πιθανά , αφου ο κανόνας στην πολιτική είναι το απρόβλεπτο , το ακατάστατο και το αμεθόδευτο !
                                                                                                                                                                                                        Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                                           Δημοσιογράφος 

 

    

Απόψεις

randomness