Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ενας αγριος πόλεμος γενεών ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

Επί έξι εβδομάδες βρίσκονταν στους δρόμους οι Γάλλοι διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Η κυβέρνηση των Παρισίων είχε ανακοινώσει  ότι είναι «διατεθειμένη να αποσύρει» από το νομοσχέδιό της για μεταρρύθμιση των συντάξεων το μέτρο που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών. 

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία απειλεί να διαλύσει μια ολόκληρη χώρα . Στην Ελλάδα η χώρα χρεοκόπησε και εφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης επειδή ακυρώθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση επι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργίας Σημίτη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 . 

Εκτοτε καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να διορθώσει τις αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος που συσσώρευε οικονομικά βάρη στους ανθρώπους που εξακολουθούσαν να εργάζονται . Με αποτέλεσμα σήμερα να εχουμε φτάσει στο σημείο να εχουμε κοντά στα τρία εκατομμύρια συνταξιούχους και ολη η οικονομία να εργάζεται για να πληρωθούν οι συντάξεις αυτών των ανθρώπων . 

Η  υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατα την πρόσφατη επισκεψή της στη Λαμία εκανε την εξής δήλωση : Στοχεύουμε  στην καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα του κοινωνικού κράτους''.

Επι της ουσίας ομως στην Ελλάδα , οταν μιλάμε για κοινωνικό κράτος εννούμε τα χρήματα που δαπανά  ο κρατικός προυπολογισμός για την πληρωμή των συντάξεων . Το μήνυμα που ερχεται απο τη Γαλλία είναι οτι δεν είναι εύκολη πλέον καμία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος , πόσο μάλλον οταν αυτό επιχειρείται να λυθεί εις βάρος των εργαζομένων και προς οφελος των ηδη συνταξιοδοτηθέντων .

Δυστυχώς στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό ρυθμιζόταν απο τους ευεργετικούς νόμους  που ψήφιζε η εκάστοτε κυβέρνηση με  τα ''χρυσά'' συμβόλαια συνταξιοδότησης  και απο τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και οχι απο τις οικονομικες δυνατότητες της χώρας . 

Οι ''ανοιχτοχέρηδες'' πολιτικοί ολων των κυβερνήσεων με τους νόμους που ψήφιζαν μετέτρεψαν τους συνταξιούχους σε εισοδηματίες . Σύμφωνα με τα στοιχεία η  Ελλάδα τη δεκαετία του 2000 ξόδευε 15 με 16% του ΑΕΠ της σε συντάξεις του δημοσίου , το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη και ενα τεράστιο βάρος για τους φορολογούμενους πολίτες . Απο αυτά τα μισά τα διέθετε ο κρατικός προυπολογισμός γιατί οι εισφορές δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν οι συντάξεις . Σύμφωνα με μελέτες που εχουν γίνει απο αυτά τα χρήματα αν εξοικονομούσαμε τα μισά η χώρα δεν θα χρεοκοπούσε . Τόσο απλά ...

Ομως , την ωρα που το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν , η Ελλάδα είχε εφεύρει την βιομηχανία της πρόωρης και της εθελούσιας συνταξιοδότησης . Το σχέδιο συνταξιοδότησης που φορολογούσε τους εργαζόμενους ή επαιρνε δανεικά για να πληρώνει συντάξεις στους ''ηλικιωμένους'', γιατί ηταν λίγοι αυτοί που πλήρωναν εισφορές ,  λειτούργησε θαυμάσια τις προηγούμενες δύο δεκαετίες , αλλά αυτό ηταν και το σχέδιο που χρεοκόπησε τη χώρα . 

Η προηγούμενη  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε στις πιέσεις της Τρόικας και του ΔΝΤ για να καταργήσει την προσωπική διαφορά που αφορά τους συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη με προνομιακούς ορους , ενω η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται στους παλιούς συνταξιούχους αναδρομικά , ενω μετακυλίει το πρόβλημα στις πλάτες των  εργαζομένων . 

Ενας πόλεμος γενεών με καθημερινές μάχες που αποβαίνουν σε βάρος των εργαζομένων απλούστατα γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βάλει πλέον  με 3 εκατομμύρια συνταξιούχους που εχουν αποκτήσει μεγάλη εκλογική δύναμη , αφου με τα εισοδήματα αυτών των ανθρώπων συντηρούνται  πλέον και χιλιάδες οικογένειες . Ομως αυτός ο πόλεμος  γενεών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα , αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολη την Ευρώπη . Ολες οι ερευνες δείχνουν οτι οι δαπάνες για την πληρωμή των συντάξεων συσσωρεύονται σε επίπεδα που προκαλούν παράλυση .                                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                       Δημοσιογράφος

   

randomness