Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένας στόλος μηχανημάτων εργάζεται πυρετωδώς σε Στύρφακα και Λιανοκλάδι για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας - Αναζητούν χρήματα για τις ζημιές στην Ευρώπη και ευθύνες για τις πλημμύρες στη δικαιοσύνη

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής


Στη δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι κάτοικοι της κοινότητας Στύρφακας για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες τους από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή τους. 

Η αγροτική έκταση της κοινότητας Στίρφακας, κυρίως, στο βορειοδυτικό κομμάτι της, αλλά και νοτιοδυτικά προς το Λιανοκλάδι που διασχίζεται από το “ΒοΪδόρεμα” με κατεύθυνση τον Σπερχειό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές, καταστροφές που αποδίδονται στην υποχώρηση των φραγμάτων, στην υπερχείλιση των χειμάρρων και την ανεξέλεγκτη και ορμητική ροή των νερών.

“Ο οικισμός μας με αρκετές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες, μάντρες γλίτωσε οριακά την μεγάλη καταστροφή από τα ρέματα που τον διασχίζουν” τονίζει κάτοικος της περιοχής. 



'Ενας απο τους πληγέντες που η περιουσία του καταστράφηκε από τις τελευταίες πλημμύρες σε επιστολή του προς το Δημοτικό συμβούλιο Λαμίας τονίζει ότι τα κλιματικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες δεν είναι κάτι καινούριο, όπως επίσης δεν σημαίνουν ότι εξαιτίας τους όλα είναι ανεξέλεγκτα και αφημένα στην τύχη τους.

Υπάρχουν δυνατότητες πρόβλεψης και αποτροπής τους σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από μελέτες δεκάδων επιστημονικών κλάδων και υλοποιούνται τόσο στα πλαίσια των καθηκόντων των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών όσο και στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, από τον νόμο, ιδιωτικών εταιρειών όταν με τα τεχνικά τους έργα παρεμβαίνουν στα όρια και τις δομές της φύσης. Εξάλλου εδώ και χρόνια για αυτό τον λόγο έχει δοθεί έμφαση σε σχετική Κεντρική διοικητική υπηρεσία με τον βαρύγδουπο τίτλο: “Υπουργείο Υδάτων, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής“.




Πριν μερικά χρόνια άρχισαν τα μεγάλα και εθνικής κλίμακας έργα του σιδηροδρόμου και λίγο αργότερα του Ε65. Τα πρώτα ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ενώ τα δεύτερα είναι σε εξέλιξη. Δύο έργα, που είναι σε παράλληλα επίπεδα και σε απόσταση λίγων μέτρων το ένα από το άλλο αλλά και σε πολλά σημεία επίσης παράλληλα με ένα τρίτο, το προϋπάρχον της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

Όλα αυτά λίγα μέτρα από τον οικισμό Στύρφακας και τον καλλιεργήσιμο κάμπο.

Τα τελευταία χρόνια σε κάθε καταιγίδα γινόμασταν γνωστοί στο Πανελλήνιο. Η Στύρφακα πνίγηκε και ήρθε και η σειρά του Λιανοκλαδίου. Όσοι γνωρίζουν την περιοχή έχουν εντοπίσει και τις αιτίες της καταστροφής.




Οι θύλακες απορροής των νερών των βροχών που καταλήγουν στους χειμάρρους έχουν δεχθεί μια τεράστια επέμβαση. Οι εκσκαφές των πρανών των λόφων της Όρθρυος, οι επιχωματώσεις, οι εναποθέσεις μπάζων δεξιά και αριστερά, η αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων χωρίς ανάλογη άμεση αποκατάσταση, τα δεκάδες γεφύρια και γεφυράκια, οι βοηθητικοί δρόμοι και δρομάκια από τις κατασκευαστικές εταιρίες, δημιούργησαν μια αλλαγή της μορφολογίας του ανάγλυφου με νέες διαμορφώσεις και σχήματα.

Τα νερά των βροχών παρακωλύονται, συγκεντρώνονται σε νέους και παλιούς θύλακες διαβρώνουν το γυμνό τοπίο, βρίσκουν νέους και παλιούς διόδους και δυσανασχετώντας με πολλαπλάσιο περίσσευμα νερού και ορμής, παίρνουν φόρα υψομετρική και ξεχύνονται. Όσο πιο πολύ αυξάνεται η ένταση των καταιγίδων τοσο πιο πολύ πολλαπλασιάζεται το φαινόμενο αυτό. 



Μηχανικός που γνωρίζει την περιοχή έλεγε στο “ΛΤ” ότι τα μικρά αντιπλημμυρικά έργα των εταιρειών έγιναν μόνο για την προστασία των κατασκευών τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία προστασία για τους κατοίκους της Στύρφακας και του Λιανοκλαδίου.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η θεομηνία που έπληξε την περιοχή μας πριν λίγες ημέρες ήταν από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και ένταση. Και ο τεράστιος όγκος νερού κατέληξε στα παλιά και ασυντήρητα έργα. Αυτά που έγιναν πριν είκοσι χρόνια περίπου στα πλαίσια ενός χαμένου στην γραφειοκρατία και την ανύπαρκτη βούληση των υπευθύνων, αναδασμού.




Στα φράγματα και τις εγκιβωτισμένες κοίτες των χειμάρρων που στις μελέτες τους δεν είχαν υπόψη τους την σημερινή κατάσταση αλλά και που αργότερα με τα νέα δεδομένα των μεγάλων έργων, καμία εργασία βελτίωσής τους πάνω στην υδραυλική τους χωρητικότητά και αντοχή από τους αρμόδιους δεν έγινε. Η εικόνα μέχρι πρόσφατα κραύγαζε ως προς την κατάληξη των χειμάρρων προς τον Σπερχειό και πολύ πριν από την Ε.Ο Λαμίας -Καρπενησίου, όπου η κοίτη των χειμάρρων από 40 περίπου μέτρα πλάτος περιοριζόταν στα 5 μέτρα - πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο του λαιμού του μπουκαλιού - καθώς και των μπάζων, σκουπιδιών και πυκνής βλάστησης εντός των φραγμάτων και των κοιτών.

Και έτσι τα φράγματα υποχώρησαν …τεράστιες ποσότητες νερού ξεχύθηκαν εκτός των εγκιβωτισμένων χειμάρρων που είχαν ήδη υπερχειλίσει, πήραν ανάλογη κλίση δεξιά ή αριστερά του “Βοϊδορέματος”, πέρασαν με χιλιάδες τόνους φερτών υλικών, παρέσυραν και κατέστρεψαν τις περιουσίες των ανθρώπων.

Χωράφια εξαφανίστηκαν ή μπαζώθηκαν, καρποφόρα δέντρα ξεριζώθηκαν, γόνιμα εδάφη διαβρώθηκαν, αγροτικοί δρόμοι εγκαταστάσεις και δίκτυα ποτίσματος καταστράφηκαν, νέα ρέματα δημιουργήθηκαν…Ιδιοκτησίες και περιουσιακά στοιχεία αχρηστεύτηκαν ολοκληρωτικά. 





Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι;

“Ευθύνες στις εταιρείες που κατασκευάζουν τους οδικούς και σιδηροδρομικούς αξονες στον κάμπο του Σπερχειού καταλογίζουν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στα Στύρφακα και το Λιανοκλάδι απο τα εντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Το θέμα αναδείχτηκε σε όλες του τις διαστάσεις προχθες το βράδυ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Στασινό να διαβάζει και επιστολή κατοίκου της περιοχής, περιγράφοντας με μελανά χρώματα το σκηνικό της καταστροφής.

Μάλιστα ο κ. Στασινός υπενθύμισε στο σώμα την θέση του συνδυασμού του οτι η χάραξη του Ε-65 δεν επρεπε να γίνει μέσα απο τον Σπερχειό αλλά βορειότερα της Λαμίας, θέση που οπως είπε ο κ. Στασινός, αγνοήθηκε τότε, αλλά σήμερα αποδεικνύεται οτι ηταν η σωστή.




Απο τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας αλλά και του ίδιου του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο Δήμος Λαμιέων παραμένει ανοχύρωτος απέναντι σε τέτοια φυσικά φαινόμενα που ναι μεν παρουσιάζονται ως ακραία αλλά από την άλλη αναδεικνύουν και το μεγάλο πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Οι όποιες μελέτες έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει σε ουσιώδη εργα ορεινής υδρονομίας και συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να αναζητηθούν χρήματα για τις φυσικές καταστροφές και στην ευρωπαική Ένωση.

Η πρόταση του πρώην Δημάρχου Νίκου Σταυρογιάννη ήταν να κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και από άλλες πηγές.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος Λαμιέων θα χρηματοδοτηθεί με 1 εκ ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και όπως είπε ο Δήμαρχος “σκοπός μας με τα χρήματα αυτά είναι να γίνει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στα χωριά που επλήγησαν απο την κακοκαιρία, ενω εχει ηδη ξεκινήσει η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, προκειμένου οι αγρότες να επιστρέψουν στις καλλιεργειές τους“.

Άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των αγροτών που επλήγησαν απο την κακαοκαιρία, ζήτησε από το Δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Στάικος, ενω ο Βασίλης Κυριακάκης κάλεσε το Δήμαρχο να στραφεί νομικά κατά των εταιρειών της ΕΡΓΟΣΕ και του Ε-65.

Να σταματήσουμε να αποδίδουμε τις καταστροφές στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δελιχάς, προσθέτοντας οτι η πρόοδος της τεχνολογίας και της μηχανικής είναι τέτοια που μας δίνει τα εργαλεία εκείνα για να μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής.

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας “Ιανός“ συζητήθηκαν και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας. Τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Σουλιώτης, Γιώργος Ψαθάς, Γιάννης Κοντζιάς, Σωτήρης Κουτσοβέλης, και Γιάννης Ρούλιας, εξέφρασαν την συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες και ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών, την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει για τους κατοίκους των περιοχών και την άμεση καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης τόνισε οτι κυβέρνηση και Περιφέρεια πρέπει να δράσουν άμεσα και ταχύτατα. “Εμείς ως Δήμοι και ως Π.Ε.Δ. θα είμαστε δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν με όλες μας τις δυνάμεις” υπογράμμισε ο κ. Σουλιώτης.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...