Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιχείρηση -κάθαρση του Ασωπού --Τη χρηματοδότηση του σχεδίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού απο τα βιομηχανικά απόβλητα και την ανάπτυξη της περιοχής αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη , οποίος απο την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην Περιφέρεια εχει ξεκινήσει αγώνα με ολους τους φορείς για τη διάσωση του Ασωπού . 

 «Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η αναφορά του Πρωθυπουργού, σήμερα, στο πρόβλημα του Ασωπού αλλά και στο σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής'' δήλωσε σήμερα ο κ. Μπακογιάννης .  Χαίρομαι , είπε , γιατί εμείς εδώ, στη Στερεά, δώσαμε όλοι τα χέρια και ξεκινήσαμε τον αγώνα για τον Ασωπό μας. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν σοβαρά και υπεύθυνα στον αγώνα αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουμε τον στόχο μας. Εύχομαι να υλοποιηθεί και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση του σχεδίου μας».

 Αξίζει να σημειώσουμε οτι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης είναι αυτός που  έφερε και πάλι την υπόθεση του Ασωπού στο προσκήνιο. Πρίν λίγους μήνες  εδωσε σε διαβούλευση μια πρόταση για την οργάνωση της βιομηχανικής περιοχής, τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης, την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της κατάστασης του περιβάλλοντος. Πρώτο βήμα, να χαρακτηριστεί η περιοχή «βιομηχανικό πάρκο εξυγίανσης», μια κατηγορία του νόμου (ν. 3982/11) που δημιουργήθηκε για να διευκολύνει περιοχές όπου υπάρχουν άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις να «συμμαζευτούν». «Δεν είναι ρεαλιστικό να προτείνεις τη μετακίνηση των βιομηχανιών» λέει  ο κ. Μπακογιάννης. «Θέλουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή, άναρχη κατάσταση σε μια οργανωμένη βιομηχανική πόλη, με τις απαραίτητες υποδομές. Το εύρος του επιχειρηματικού πάρκου θα εξαρτηθεί από τις πολεοδομικές και χωροταξικές ανάγκες που θα προκύψουν και από την οικονομική μελέτη βιωσιμότητας».

Η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά  και σημαντικοί πόροι για να «συμμαζευτεί» η σημερινή κατάσταση. Η βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων στερείται αποχέτευσης (τόσο για τα αστικά, όσο και για τα βιομηχανικά λύματα) και βιολογικού καθαρισμού, σωστού οδικού δικτύου και άλλων στοιχειωδών υποδομών. Πώς θα χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο εγχείρημα; «Οι υποδομές θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με τη συμμετοχή των υφισταμένων βιομηχανιών ή ιδιοκτητών γης, οι οποίοι επί της αρχής έχουν τοποθετηθεί θετικά, αλλά και από πόρους από το νέο ΕΣΠΑ» λέει ο κ. Μπακογιάννης. 

 

Ενα ενδιαφέρον σημείο στις προτάσεις της Περιφέρειας είναι η ανάθεση, μέσω διεθνούς διαγωνισμού «έρευνας» για την ανεύρεση των πηγών ρύπανσης. Η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με μια αναφορά στην πρόταση περί «περιορισμού και εν τέλει διακοπής της τροφοδότησης του υδροφόρου ορίζοντα με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους και ειδικά με εξασθενές χρώμιο» προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς από κάποιους θεωρήθηκε ότι δίνει «συγχωροχάρτι» στις βιομηχανίες της περιοχής. «Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες μας, δεν υπάρχουν τώρα μονάδες που να χρησιμοποιούν εξασθενές χρώμιο», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης. «Ελεγχοι γίνονται, αν και θα ήθελα να είναι πιο συστηματικοί. Ολο το βάρος έχει πέσει στην Περιφέρεια, αφού το Παρατηρητήριο που ίδρυσε το ΥΠΕΚΑ δεν λειτούργησε ποτέ, το ΙΓΜΕ αγνοείται, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος .

Για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού υπήρξαν και μηνυτήριες αναφορές στη δικαιοσύνη . 

Οι τρείς βασικοί άξονες του ολοκληρωµένου σχεδίου της Περιφέρειας για τον Ασωπό είναι :

                                                                                     Επιχειρηματικό Πάρκο 

• Χωροταξική και πολεοδοµική οργάνωση της περιοχής µέσα από ένα σύγχρονο «Επιχειρηµατικό Πάρκο Εξυγίανσης».

• Το Επιχειρηµατικό Πάρκο θα αναβαθµίσει δραστικά τη «στιγµατισµένη» Βοιωτία και θα ενισχύσει σηµαντικά την απασχόληση και την οικονοµία.

• Θα αποτελέσει έναν οργανωµένο υποδοχέα, µε σύγχρονες υποδοµές στην πιο επιβαρυµένη περιβαλλοντικά και άναρχη πολεοδοµικά βιοµηχανική περιοχή της Ελλάδας.

• Θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-20120 και από άλλους πόρους για την υλοποίηση του.

                                                                                  Παρατηρητήριο υγείας

• Σύσταση «Παρατηρητηρίου και Κέντρου Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» στον ∆ήµο Τανάγρας.

• Στόχος είναι η παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αλλά και η υλοποίηση στοχευµένων δράσεων ενηµέρωσης και προαγωγής της υγείας των κατοίκων.

• Οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, αλλά και µε καταξιωµένα Πανεπιστήµια και Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήµιο του Dartmouth, το Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κ.α.

                                                                                       Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος 

• Λειτουργία «Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος», σε συνεργασία µε εξειδικευµένους φορείς που θα παρακολουθεί την κατάσταση.

• Εγκατάσταση εξοπλισµού που θα περιορίσει δραστικά την ρύπανση από βαρέα µέταλλα και εξασθενές χρώµιο.

• Στόχος των ενεργειών είναι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στην περιοχή, να αποκαλυφθούν οι εστίες και οι υπεύθυνοι της ρύπανσης, αλλά και να ληφθούν µέτρα για την αποκατάσταση του Ασωπού.

• Η περιβαλλοντική εξυγίανση και προστασία του Ασωπού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο, προγραµµατίζεται και η ολοκλήρωση του Βιοµηχανικού και Περιβαλλοντικού Μητρώου των επιχειρήσεων της Π.Ε. Βοιωτίας.

Φωτογραφίες

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness