Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιστημονική ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Επιστημονική ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και με σκοπό την ανάδειξη σημαντικών και κρίσιμων πτυχών της Επανάστασης του 1821 και της διεθνούς και διαχρονικής της επίδρασης στην Ιστορία.
Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν και -κατά χρονολογική σειρά- θα τοποθετηθούν οι Θάνος Βερέμης (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών), Περικλής Βαλλιάνος (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Αλιβιζάτος (ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Χρήστου (καθηγητής Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Ελένη Μπενιάτα (περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας).
Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ενώ θα ακουστούν και σχετικές αφηγήσεις μαθητών σχολικών μονάδων της Στερεάς Ελλάδας. Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου.

O Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην ημερίδα για να  ανακαλύψουμε ξανά την Ιστορία του τόπου μας, που δεν γράφτηκε με... μελάνι. Γράφτηκε με αίμα και χαράχτηκε στη γη μας με καλέμι»,οπως χαρακτηριστικά αναφέρει   ο Περιφερειάρχης .

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 11πμ στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας . 

Το πρόγραμμα της ημερίδας:
11:00 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού
11:15 Η ΡΟΥΜΕΛΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
(Οι «επαγγελματίες» του Αγώνα), Θάνος Βερέμης
11:30 Η ΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Περικλής Βαλλιάνος
11:45 ΕΞΟΥΣΙΑ & ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Νίκος Αλιβιζάτος
12:00 Ο ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Dr. Sukru Ilicak
12:15 Διάλειμμα
12:45 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ & ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ, Θανάσης Χρήστου
13:00 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ & Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ Αντώνης Κλάψης
13:15 ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δρ. Ελένη Μπενιάτα
13:45 Αφηγήσεις μαθητών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας