Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Επιστολή στον πρωθυπουργό ΠΟΕΔΗΝ: Τα Κέντρα Υγείας δε μπορούν να στηρίξουν την Πρωτοβάθμια Υγεία

Ανίκανα να στηρίξουν τη νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι τα Κέντρα Υγείας βάσει έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που κοινοποιεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η ΠΟΕΔΗΝ αντιτίθεται στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

«Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο υλοποιούνται οι Μνημονιακές δεσμεύσεις (Ν. 4336/2015) και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Το κόστος μετακυλίεται στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ και της υποχρηματοδότησης του Δικτύου από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που κοινοποιείται και προς τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκαναν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας, η εικονα στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας είναι τραγική εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους στα σκαλιά των Κέντρων Υγείας εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων ιατρών και της απουσίας ΕΚΑΒ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και αναλύσεις αίματος, ενώ πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα παραμένουν αναξιοποίητα. Ακόμα, αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα Κέντρα Υγείας βασίζονται πολλές φορές σε δωρεές και φιλανθρωπίες.

«Μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Την ώρα που αρνείται η κυβέρνηση την Νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποψιλώνεται από προσωπικό με μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι κάτοικοι της περιοχής και η εκκλησία είναι στο δρόμο, οι ασθενείς αναζητούν υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, ιδρύεται Νοσοκομείο στην Κάρπαθο. Ας ειπωθεί καθαρά ο λόγος ίδρυσής του. Ιδρύεται για τη μεταφορά της Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο από τη Σούδα», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ προκύπτει ότι, σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας εκ των οποίων 9 στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 3.000 ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί γιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους γιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην γιατρών υπηρετούν 3.500 Επαγγελματίες Υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.
Επίσης, οι πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ καθότι κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω των ελλείψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας. Σε 30 Δήμους δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει γυναικολόγος και 75 Δήμοι δεν έχουν παιδίατρο.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ανεπαρκή τη χρηματοδότηση της Υγείας με δημόσιες δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ καθώς η ιδιωτική δαπάνη υγείας αγγίζει το 4% του ΑΕΠ στη χώρα μας την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 1%. 

«Παρ’ ότι αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη από 4% σε 6% επί των μισθών και των συντάξεων, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πληρώνεται από τις στέπες των πολιτών. Πληρώνουν τη συνταγογράφηση στο γιατρό. Πληρώνουν τις επισκέψεις στους γιατρούς ανεξαρτήτως εάν είναι ή όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Για τα φάρμακα πληρώνουν τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπου, 1 ευρώ την συνταγή και ποσοστό 25% επί της αξίας των φαρμάκων. Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται. Η επιχορήγηση που λαμβάνει εφέτος είναι 325,5 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι και 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προβλέπει ο συστατικός νόμος του (0,6% του ΑΕΠ). Δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει τις αναγκαίες υπηρεσίες και να τις παρέχει δωρεάν στους πολίτες, την ώρα που τις χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει, λοιπόν, τη λειτουργία ενός δημοσίου επαρκούς ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οριοθετημένου πληθυσμού αναφοράς σε Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Υπηρεσίες στην κατεύθυνση της Διακήρυξης της Alma – Ata του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την στρατηγική υγείας για όλους με βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Δημόσια Υγείας σε μία σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή. Στελέχωση με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας που θα αμοίβονται σύμφωνα με θεσμοθετημένα μισθολόγια. Τέλος, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος και διασφάλιση της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και της ολοήμερης λειτουργίας των Μονάδων Υγείας (πρώην ΕΟΠΥΥ), συνδυαστικά με τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ, ώστε να αποσυμφωρηθούν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων. 

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα