Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έργα να γίνονται αλλά με μέτρα ασφαλείας και με σεβασμό στους πολίτες!

“Η ανοχή απέναντι στην ανευθυνότητα των λίγων εις βάρος των πολλών τελείωσε”. Ποιός το λέει αυτό ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Τα έβαλε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, ο οποίος το καλοκαίρι κατέθεσε αγωγή στα Δικαστήρια Λαμίας σε βάρος της εταρείας κατασκευής του φυσικού αερίου.

Τελικά οι πόλεις μας υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα . Τομές στο οδόστρωμα σκέτες παγίδες για οδηγούς και πεζούς. Από που να προφυλαχτούμε και ποιός να μας προστατέψει, όταν ακόμη και οι δημοτικοί αρχοντες δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τις εταιρείες που κάνουν έργα στις πόλεις χωρίς να δίνουν λογαρισμό σε κανέναν.

Πρόσφατο παράδειγμα το έργο που γίνεται στην οδό Καποδοστρίου, στη διασταύρωση με την Οδό Αμαλίας στη Λαμία. Δύο εβδομάδες έχει ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο κέντρο της πόλης με τα χώματα να έχουν σκορπίσει στο δρόμο και κανένας δεν συγκινείται. Το γράψαμε στην εφημερίδα, αλλά απάντηση καμία. Άνοιξαν μια τρύπα και έφυγαν. Χωρίς καμία σήμανση επικινδυνότητας και χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο ασφαλείας.Όπως πληροφορούμαστε στο Δήμο Αθηναίων για να αποτρέψουν αντίστοιχες κακές πρακτικές στα έργα που εκτελούν πάροχοι τηλεπικοινωνιών ή εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως ΔΕΔΔΗΕ, Φυσικό Αέριο και ΕΥΔΑΠ, έχουν τριπλασιάσει τις εγγυητικές εκτέλεσης που ζητούνται από τους εργολάβους.

Όσον αφορά σε έργα του Δήμου, οι τεχνικές υπηρεσίες εφαρμόζουν και το λεγόμενο «πρωτόκολλο οδού».

Πρακτικά, πριν ασφαλτοστρώσουν πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής. Σε διαφορετική περίπτωση δεν χορηγείται άδεια πριν περάσουν τουλάχιστον 18 μήνες από το τελευταίο έργο.

Για το ίδιο θέμα κάπου διάβασα ότι η Ποδηλατική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών και τον καλούν να παρέμβει άμεσα πριν είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα καθώς η κατάσταση με την διάνοιξη των δικτύων στους δρόμους των πόλεων έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο για τους ποδηλάτες αλλά και τος μοτοσυκλετιστές. 

Συγκεκριμένα η Ποδηλατική Ομοσπονδία παρατηρεί ότι “οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση αγωγών Φυσικού Αερίου, οπτικών ινών αλλά και της ΔΕΗ εκτός του ότι δεν τηρούν τους όρους ασφάλειας (σήμανση και οριοθέτηση) κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων, τελικά αποκαθιστούν πλημμελώς το οδόστρωμα αφήνοντας μικρά «ορύγματα» χαντάκια. Ίσως για τα αυτοκίνητα λόγω πλάτους ελαστικών, η αμέλεια αυτή να μην γίνεται αντιληπτή όμως για τους μοτοσυκλετιστές και ειδικά για τους ποδηλάτες αποτελούν παγίδες θανάτου”.

Όλα αυτά σε ένα συμπέρασμα καταλήγουν. Ότι το «ράβε - ξήλωνε» πρέπει κάποτε να τελειώσει.                      

 

Χρ. Α