Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ετσι θα ερθει η ανάπτυξη ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 •  Εύλογοι οι προβληματισμοί του δημοτικού συμβούλου και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων Γιώργου Παπανικολάου για το ΧΥΤΑ Λαμίας , ενα εργο 10 εκ ευρώ , που αν είχε υλοποιηθεί στην ωρα του θα ελυνε πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και σίγουρα θα προστάτευε την δημόσια υγεία και θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λαμίας .
  ''Δυσκολεύομαι είπε ο κ. Παπανικολάου , να παρακολουθήσω τις νομικές ενέργειες που αφορούν ενα εργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για να κατασκευαστεί το 2013 και επτά χρόνια αργότερα το εργο εχει απενταχθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα'' . Συνεχίζοντας , ο δημοτικός σύμβουλος , αναρωτήθηκε για ποιό λόγο καθυστερεί αυτη η επένδυση , οταν είναι σε ολους γνωστό οτι υπήρχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση . Εκτιμώ οτι η απορία του δημοτικού συμβούλου είναι και απορία χιλιάδων συμπολιτών μας , που δεν είναι ειδικοί γύρω απο τα δημόσια εργα , αλλά εξανίστανται και δικαιολογημένα , οταν διαπιστώνουν οτι χάνονται χρήματα απο μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση που πάσχει απο ''γραφειοκρατική σκλήρυνση κατα πλάκας'' και δεν μπορεί να απορροφήσει τα ευρωπαικά κονδύλια για να κατασκευάσει εργα κοινωφελή και αναγκαία για τους πολίτες .
  Δεν αμφιβάλλω οτι ανάλογες περιπτώσεις με καθυστερήσεις εργων υπάρχουν και σε αλλους νομούς και σίγουρα η πόλη μας δεν διεκδικεί κάποια πρωτοκαθεδρία αναφορικά με τις χρονοβόρες διαδικασίες που χαρακτηρίζουν τον τομέα της δημοπράτησης και κατασκευής εργων στην Ελλάδα .
 • Απλούστατα ομως η συγκεκριμένη υπόθεση με το εργο του ΧΥΤΑ Λαμίας , είναι η ακτινογραφία ενός βαριά αρρωστου συστήματος διοίκησης που ευθύνεται εν πολλοίς και για τη χρεοκοπία της χώρας .
  Γράφτηκε οτι τα εργολαβικά συμφέροντα φταίνε για την πολύχρονη καθυστέρηση και πολλοί στρέφονται με ευκολία σε γνωστές εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και εκμεταλευόμενες το νομικό πλαίσιο , εκαναν προσφυγές .
  Δηλαδή τι επρεπε να κάνουν κατα την αποψή τους . Να βαθμολογούνται απο τον κάθε τυχαίο που συμμετέχει σε μια επιτροπή με ''μηδέν'' και να λένε και ευχαριστώ ; Η μήπως να δέχονται να βαθμολογούν την τεχνογνωσία τους συνταξιούχοι και ανθρωποι που είναι εκτός αγοράς και εκτός οικονομίας ;
  Το χειρότερο ομως , είναι οτι μετά απο μια δεκαετή οικονομική κρίση που κλόνισε συθέμελα νοικοκυριά και επιχειρήσεις , εξακολουθούμε να διατηρούμε το ιδιο γραφειοκρατικό , χρονοβόρο και αναποτελεσματικό σύστημα , μην επιχειρώντας καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές. Και είναι τόσο γραφειοκρατικό και αρτηριοσκληρωτικό το σύστημα διοίκησης που ακόμη και ολα σωστά να γίνουν , για να ξεκινήσει να κατασκευάζεται ενα εργο θα πρέπει να περάσει ενα 12μηνο μέσα στο νερό .
  Και ενω εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε , περιμένουμε τους ξένους να ερθουν στην Ελλάδα , να κάνουν επενδύσεις .                                                                                                                                                                                 Χρήστος Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                     Δημοσιογράφος