Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Έβγαλε τον ορό ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας

Ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας (48 μέρες σήμερα, μόνο με νερό), αρνήθηκε να του τοποθετηθεί νέος ορός ενυδάτωσης (μόλις είχε τελειώσει ο προηγούμενος). Στην προσπάθεια  των γιατρών , σύμφωνα με πληροφορίες , να τοποθετήσουν νέο ορό, τράβηξε αποφασιστικά το χέρι του και τους είπε «τέλος».

Οι γιατροί ζήτησαν από τη συνήγορό του να πάει στη Λαμία για να υπογράψει παρουσία της χαρτί ο απεργός πείνας. Ομως, ο Δημήτρης Κουφοντίνας , οπως υποστηρίζουν οσοι εχουν επαφή με τον κρατούμενο ,έχει τις αισθήσεις του, και μπορεί να επικοινωνήσει  μόνος του με τους γιατρούς.

Με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, η ΟΕΝΓΕ δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  1. Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.

  2. Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.