Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ευτυχώς , η δημοκρατία αντεξε ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Στο κρίσιμο ερώτημα αν η υπόθεση Νοβάρτις είναι σκάνδαλο ή σκευωρία , υπάρχει τελικά απάντηση . Και σκάνδαλο και σκευωρία . Σκάνδαλο οσον αφορά την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης , μια απο τις πολλές αιτίες που εξηγούν με πειστικό τρόπο τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009 . Σκευωρία οσον αφορά την εμπλοκή και ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων με την βαριά κατηγορία του χρηματισμού και της διαφθοράς χωρίς αποδεικτικά στοιχεία .
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή και ας προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια τάξη τα γεγονότα και τις εξελίξεις . Η ερευνα για την Νοβάρτις ξεκίνησε απο το FBI μετά απο καταγγελίες που εγιναν για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας προκειμένου η ιδια να βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση στην αγορά του φαρμάκου εναντι των ανταγωνιστών της .
Με βάση τα στοιχεία που ηρθαν απο την Αμερική , αλλά και τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων ,η ελληνική δικαιοσύνη αρχισε να ερευνά και την ελληνική εκδοχή του σκανδάλου Νοβάρτις . Η ερευνα στη Αμερική προχώρησε ταχύτατα , ολοκληρώθηκε και η υπόθεση εκλεισε με εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλλει στο αμερικανικό δημόσιο ενα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση .
Στην Ελλάδα ομως που η δικαιοσύνη είναι τυφλή η υπόθεση απέκτησε χαρακτηριστικά σκευωρίας σε βάρος του πολιτεύματος με την κυβέρνηση σήμερα να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση οτι προσπάθησε να στήσει εναν παρακρατικό μηχανισμό και ενα παραδικαστικό κύκλωμα με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την κατασυκοφάντηση , τον διασυρμό και την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων .
Απο την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση οτι εχει μετατρέψει σε ζούγκλα την πολιτική ζωή του τόπου , ξεχνώντας οτι τα στελέχη της ηταν αυτά που ξεκίνησαν να ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα μιλώντας για το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο συστάσεως νεοελληνικού κράτους , αφήνοντας να αιωρούνται υπόνοιες και κατηγορίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων που χρηματίζονταν με τη μέθοδο της ''τροχήλατης βαλίτσας'' και εκτοξεύοντας απειλές του τύπου ''να κλείσουμε πεντέξι πολιτικούς στη φυλακή '' .
Οταν ακούει κάποιος υπουργούς μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να απειλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με φυλακή . Να επιτίθενται σε δικαστικούς λειτουργούς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς . Να υβρίζουν δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης επειδή τους ασκούσαν κριτική .
Να αποκαλούν τα τηλεοπτικά κανάλια ''βοθροκάναλα'', ή να βλέπουν κόμματα στο κοινοβούλιο να παραπέμπουν χωρίς στοιχεία πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς με την ανυπόστατη κατηγορία της διαφθοράς και του χρηματισμού , σίγουρα το μυαλό του δεν θα πήγαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες , στη Μεγάλη Βρετανία και βεβαίως στις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης .
Το μυαλό του αυτομάτως θα πήγαινε σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής στη ''δημοκρατία '' του Τσάβες και του Μαδούρο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων , στη ''δημοκρατία '' του Ορμπαν και του Κατσίνσκι .
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στο ονομα του αντιμνημονιακού αγώνα , επιτρέψαμε σε κάποια ακραία στοιχεία να σπείρουν τον κοινωνικό διχασμό και το πολιτικό μίσος εναντίον ολων εκείνων που τύχαινε να εχουν μια διαφορετική αποψη απο τη δικιά τους και να επιβάλλουν πολιτικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς .
Ευτυχώς η δημοκρατία αντεξε ! Φτάσαμε είναι αλήθεια στο χείλος του γκρεμού , αλλά δεν κατρακυλήσαμε στην αβυσσο ! Και αυτό είναι αναμφισβήτητα το παρήγορο !
                                                                                                                                                                     Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων