Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γερμανικό μοντέλο ; (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 

Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιά συνταγή θα ακολουθήσουν οι Γερμανοί για να σχηματίσουν κυβέρνηση , αλλά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών προκαλεί εντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα . Αναμενόμενο . Οι Νεοδημοκράτες θα ηθελαν να συνεχιστεί η παράδοση του παλιού κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες  , ανεξάρτητα αν σήμερα πρώτο κόμμα είναι το SPD . Απο την αλλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν φαντάζομαι εναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους . Και ο λόγος είναι υποψιάζομαι οτι ενα τέτοιο σχήμα εχουν στο μυαλό τους και για την Ελλάδα στα πλαίσια της προοδευτικής διακυβέρνησης που ονειρεύονται την επομένη των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής . 

Δεν ξέρω αν με το σκεπτικό αυτό  συμφωνεί και το ΚΙΝΑΛ.  Ισως υπο προυποθέσεις . Το σενάριο ομως που ολοι απεύχονται είναι ενας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Φιλελεύθερους μέσα . Και ο λόγος είναι οτι εχουν ταχθεί υπερ της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας . Και αυτό δεν το θέλει κανένας στην Ελλάδα .Και μάλιστα τώρα που μπήκαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εχουν ξεκινήσει το ...ράλι των παροχών !

Ωστοσο από την ώρα που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών ,στην ελληνική πολιτική ζωή πλανάται το ερώτημα κατά πόσο οι γερμανικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν τα πράγματα και στην Ελλάδα .

Το μήνυμα που έρχεται από τη Γερμανία είναι ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματικού συστήματος εξουσίας έχει συρρικνωθεί δραματικά . Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στη Γερμανία σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες αθροίζουν ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 50 %  ,ενώ φαίνεται να ενισχύονται νέες πολιτικές δυνάμεις οπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι .

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ένα πολυκομματικό σύστημα εξουσίας με κυβερνήσεις συνεργασίας ,φαινόμενο που διευκολύνει περισσότερο ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής .Επομένως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών περισσότερο δικαιώνει την στρατηγική Τσίπρα που θεωρεί την απλή αναλογική ευκαιρία για  κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι την στρατηγική Μητσοτάκη ο οποίος θεωρεί την απλή αναλογική εμπόδιο για κυβέρνηση αυτοδυναμίας .

Με δεδομένο ότι ο δικομματισμός δεν περνά και στην Ελλάδα τις καλύτερες ημέρες ,κάποιοι έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο  να προκύψει και στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας  στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου . Ο Μητσοτάκης απορρίπτει προς το παρόν μια κυβέρνηση συνεργασίας και μιλά για αυτοδυναμία ή δεύτερες κάλπες. Ομως απλή αναλογική και αυτοδυναμίες δεν πάνε μαζί . Αποκλείεται να μην το γνωρίζει αυτό ο πρωθυπουργός . Απο την αλλη πλευρά ο Τσίπρας θεωρεί την απλή αναλογική ευκαιρία για κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα αλλα κόμματα (ΚΙΝΑΛ και Μέρα 25 ) .Κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος ή κυβέρνηση συνεργασίας με τον αποκλεισμό του πρώτου κόμματος ; Διότι αν πρόκειται να ζήσουμε εφεξής με ενα πολυκομματικό σύστημα εξουσίας , θα πρέπει να δούμε κατα πόσο αυτό το νέο σύστημα με κυβερνήσεις συνεργασίας θα εξασφαλίζει στις κοινωνίες  πολιτική σταθερότητα, οικονομική ευημερία  και δημοκρατική ομαλότητα , οπως εκανε για πολλές δεκαετίες ενα ισχυρό δικομματικό σύστημα εξουσίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα .

                                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                               Δημοσιογράφος

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness