Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 

 
Θεωρώ οτι πιο αστείο ερώτημα που μπορεί να κάνει ενας δημοσιογράφος σε εναν πρωθυπουργό είναι αν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές . Διατυπώνει το ερώτημα , γνωρίζοντας την απάντηση . Οτι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται . Συμπέρασμα : Δουλειά των δημοσιογράφων και των πολιτικών αναλυτών είναι να κάνουν σενάρια περι πρόωρων εκλογών και δουλειά του πρωθυπουργού είναι να διαψεύδει αυτά τα σενάρια κάθε φορά που δέχεται το σχετικό ερώτημα . 
Στο ιδιο εργο θεατές βρεθηκαν και οσοι παρακολούθησαν την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 την Τρίτη το βράδυ . ''Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά '' δήλωσε ο πρωθυπουργός διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες . Το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να απασχολεί και τους πολίτες . Τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει ενα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πολιτών (74,6%) να μην συμφωνεί με την ιδέα των πρόωρων εκλογών . 
Νομιμοποιείται αραγε η κυβέρνηση να αγνοήσει την βούληση των πολιτών ; Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την λαική ετυμηγορία του Ιουνίου του 2019 .
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανέδειξε κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας , χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις .
Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , αν δεν κάνουμε λάθος , εκλέχτηκε με εντολή τετραετίας . Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κατα τη γνώμη μας θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία που περνά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και εχει ανάγκη εν μέσω πανδημίας απο μια ισχυρή κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και οχι με την εκλογολογία . Και σήμερα ουδείς αμφιβάλλει οτι η κυβέρνηση με 158 εδρες στη Βουλή , είναι ισχυρή και απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συνεχίσει να κυβερνά με τη δική της πολιτική και το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης . Οι πρόωρες κάλπες μαρτυρούν αδυναμία ασκησης κυβερνητικής πολιτικής .  Πρέπει να εχει επιλέξει να αυτοκτονήσει ενας πολιτικός για να ξοδέψει τόσο ανεύθυνα το πολιτικό κεφάλαιο που εχει συσσωρεύσει απο την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας  .Οταν εχεις να αντιμετωπίσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι αδύνατον να μην γίνουν λάθη . Συγκριτικά ομως  με τις αλλες χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα τα εχει πάει καλύτερα . Ολοι το αναγνωρίζουν με εξαίρεση μια εσωτερική αντιπολιτευτική  γκρίνια που πάντα μας ακολουθεί στις μεγάλες και στις μικρές κρίσεις  .  
Οι κρίσεις ομως μας φέρνουν αντιμέτωπους και με μεγάλες προκλήσεις . Και η σημερινή κυβέρνηση εχει μπροστά της δύο μεγάλες προκλήσεις . Την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης . Με το σκεπτικό αυτό , δεν εχω καταλάβει  τι συζητάμε ακριβώς οταν μιλάμε για πρόωρες εκλογές. Εχω την εντύπωση οτι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αφορά πάντα την αντιπολίτευση . Για τον απλούστατο λόγο οτι η αντιπολίτευση εχει ολο το χρόνο στη διαθεσή της για να κάνει οσες κουβέντες θέλει για πρόωρες εκλογές . Αυτός που κυβερνά ομως δεν εχει ποτέ πολύ χρόνο στη διαθεσή του για να λύσει τα προβλήματα . Για ποιό λόγο επομένως θα πρέπει να εγκαταλείψει μια κυβέρνηση την αυτοδυναμία της , να αγνοήσει την κοινωνία , να αφήσει στην ακρη τα προβλήματα  και να αρχίσει τις προεκλογικές καντρίλλιες ; Διάβασα σε ενα ενημερωτικό site οτι υπάρχουν τρείς λόγοι για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη .  

Πρώτον: για να μηδενιστεί το κοντέρ και να έχει η κυβέρνηση μπροστά της μια νέα, καθαρή τετραετία.

Δεύτερον: να κάψει την απλή αναλογική που μπορεί μεσοπρόθεσμα να προκαλέσει ακυβερνησία και πολυδιάσπαση των κομμάτων.

Τρίτον: να ηττηθεί στρατηγικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί σε ένα περιθωριακό κόμμα της Αριστεράς.

Κανένας ομως απο αυτούς τους τρείς λόγους δεν αφορά την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει .Επομένως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση , κατα την ταπεινή μας πάντα αποψη , είναι οτι οι πολιτικοί μας ψαρεύουν πάντα στα θολά νερά . Τους ενδιαφέρει κυρίως η μικροπολιτική που θέλει αλλού τη κοινωνία και  αλλού την κυβέρνηση  .

Μέσα απο το δικό μας πρίσμα θεώρησης των πραγμάτων , υπάρχουν τρείς σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές . Πρώτον η ανάγκη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης με στόχο να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στο επόμενο βήμα . Δεύτερον η ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης της μεγάλης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης , που ολοι προσδοκούμε και ελπίζουμε να εχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία , τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά . Και τρίτον η ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του κράτους , αφήνοντας πίσω μας  συντεχνιακές νοοτροπίες και παθογένειες ετών .

 Η εκλογολογία, τα σενάρια, οι κομματικοί και προσωπικοί σχεδιασμοί, συνιστούν περιφρόνηση στον αγώνα και την αγωνία των πολιτών . 

   
                                                                                                                                                             Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                    Δημοσιογράφος

    

randomness