Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιώργος Κοτρωνιάς : Μόνο η υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ λύνει οριστικά το πρόβλημα

Το θέμα της υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο ο  Βουλευτής Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνιάς, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα , αλλά και με  παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας  υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο  Μητσοτάκη.  

Στην  επιστολή του ο κ. Κοτρωνιάς μεταξύ αλλων σημειώνει τα εξής  :

«…Το σφοδρό χτύπημα της κακοκαιρίας ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του συστήματος μεταφοράς ενέργειας στη χώρα μας .

Τα δίκτυα μεταφοράς στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εναέρια, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα στα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ανεμοθύελλες στους κεραυνούς και προφανώς στις χιονοπτώσεις .

Αν θέλουμε να δούμε τι ήταν αυτό που δημιούργησε τις διακοπές ρεύματος θα δούμε ότι, πέραν της αστοχίας κάποιων μετασχηματιστών, τα περισσότερα οφείλονται σε πτώσεις κλαδιών και δέντρων πάνω στα καλώδια της Δ.Ε.Η..

Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μία ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες καθαρισμού της διέλευσης των γραμμών μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και πράγματι το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να φέρει νομοσχέδιο που να ξεκαθαρίζει αυτές τις αρμοδιότητες, όμως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιο δέντρο, μέσα από ποιά περιτοίχιση οποιασδήποτε οικοδομής και οικοπέδου κάποια στιγμή θα πέσει μέσα στο δρόμο .

Θεωρώ ότι, όποιες αρμοδιότητες κι αν ξεκαθαριστούν στην πορεία του χρόνου ειδικά μέσα σε αστικές περιοχές με πολύ αστικό πράσινο, όπως παραδείγματος χάριν είναι τα βόρεια προάστια της Αττικής, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί δεν είναι εύκολο σε κανονικές συνθήκες να ξεριζώσεις και να κόψεις δέντρα, ούτε οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να ασχολούνται με τον καθαρισμό των εναέριων δίκτύων της Δ.Ε.Η.


Όμως αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές τότε θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μόνον η υπογειοποίηση λύνει οριστικά το πρόβλημα και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν τα χρήματα και να ξεκινήσει άμεσα ένα μεγάλο πρόγραμμα υπογειοποίησης των καλωδίων στις αστικές περιοχές.

Αυτό θα γίνει μετά από προσεκτική επιλογή των πιο ευάλωτων περιοχών θα γίνει συστηματικά και σε βάθος χρόνου και με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Προτείνω λοιπόν, άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τη Δ.Ε.Η., να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών μεταφοράς μέσα στα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές με προτεραιότητα όπου υπάρχει μεγάλη έκταση αστικού πρασίνου.

 

Αυτή η πολιτική θα είναι μια ακόμη σημαντική συνεισφορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην πατρίδα και στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.»

    

randomness