Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

''Το χειρότερο μπορεί να ξανασυμβεί ''! (Aρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Είναι θλιβερό και συνάμα ανησυχητικό να βλέπεις να σβήνει το φιλελεύθερο δημοκρατικό ιδανικό στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη . Στη χώρα της ελευθερίας , των ευκαιριών , του πλουραλισμού και της ανεκτικότητας .
Θλιβερό να βλέπεις την Αμερική να επιστρέφει στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της και ανησυχητικό γιατί η φωτιά που αναψε εκεί πολύ γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί και σε αλλες γωνιές του πλανήτη .
Τις τελευταίες ημέρες τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες ενός εμφυλίου πολέμου με τον Αμερικανό πρόεδρο να εμφανίζεται ως προστάτης των λευκών αμερικανών , να χαρακτηρίζει τους μαύρους τρομοκράτες και εγκληματίες και να χρησιμοποιεί το δόγμα ''Νόμος και Τάξη '' για να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών .
Το κίνημα Black Lives Matter , που διαδηλώνει σήμερα στους δρόμους των ΗΠΑ , διαμαρτυρόμενο για τις ωμότητες της αστυνομίας και τις φυλετικές διακρίσεις , ξεκίνησε απο τα αμερικάνικα πανεπιστήμια , απο τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα της ελευθερίας και της ισότητας και οπως ολα δείχνουν είχε  απήχηση και στις ευρωπαικές πρωτεύουσες .
Στην Ελλάδα νεαροί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που έγινε μέσω social media για τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, έστειλαν το μήνυμά τους με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Θα ηταν σίγουρα υπερβολικό να υποστηρίξει κανείς οτι ζούμε τη δεκαετία του '60 , τότε που το κίνημα των ατομικών δικαιωμάτων οδήγησε τις κυβερνήσεις στην Αμερική και την Ευρώπη στον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών με την θέσπιση νόμων για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων .
Σίγουρα ομως είναι μια ελπίδα , μια αχτίδα φωτός σε μια εποχή αμφισβήτησης των ανοιχτών δημοκρατικών θεσμών απο λαικιστές ηγέτες ανα τον κόσμο που παριστάνουν τους προστάτες των λαών τους . Το πόσο καλά βέβαια τους προστατεύουν το μάθαμε τελευταία με την πανδημία .
''Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της φασιστικής πολιτικής είναι ο διχασμός '' γράφει ο καθηγητής Jason Stanley στο βιβλίο του ''Πως λειτουργεί ο φασισμός'' . Ο στόχος , λέει είναι να διαχωρίσει εναν πληθυσμό σε δύο μέρη : Εμάς και αυτούς . ''Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί. Αντ ' αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει."
Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών αυτής της σκόπιμης προσπάθειας. Είμαστε μάρτυρες των συνεπειών τριών ετών χωρίς ώριμη ηγεσία", ανέφερε ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζίμ Μάτις σε δήλωση που εκανε  το γύρο του διαδικτύου . 
Ο ναζισμός υπήρξε ο θάνατος της δημοκρατίας , καθώς σκότωσε ενα δημοκρατικό καθεστώς και το αντικατέστησε με μια δικτατορία .
Στα χρόνια που ακολούθησαν τον ολεθρο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι σήμερα , οι  γενιές που μεγάλωσαν είχαν  εδραία την πεποίθηση οτι οι δυτικές δημοκρατίες είναι τόσο σταθερές που πλέον δεν κινδυνεύουν απο επίδοξους δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες .
Τελευταία ομως συχνά ανατρέχουμε στη δεκαετία του 1930 για να ερμηνεύσουμε τις εξελίξεις . Και αυτό γιατί πληθαίνουν τα σημάδια επιστροφής παρανοικών ηγεσιών , που εκμεταλεύονται τις αδυναμίες της φιλελεύθερης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών  .
Ο φασισμός ευδοκιμεί σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας και μεγάλης ανασφάλειας '' υπενθυμίζει με το βιβλίο του ο καθηγητής  . 
Δεν είναι τυχαίο οτι η εκλογή Τράμπ στην Αμερική , ειχε απο την αρχή κάνει τον κόσμο να ανησυχεί .
Παρατηρώντας τις εξελίξεις στην Αμερική , στη Πολωνία , την Ουγγαρία , την Τουρκία , τη Βραζιλία και αλλού , εχουμε αρχίσει να ανησυχούμε και πάλι για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών , του κράτους δικαίου , των πολιτικών δικαιωμάτων , της ελευθερίας του λόγου , της ελευθερίας του τύπου , τους δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους πολίτες .
Ανησυχούμε γιατί ''το χειρότερο μπορεί να ξανασυμβεί ''!
Αλλωστε το μάθημα της ιστορίας διδάσκει οτι η ιδια η δημοκρατία δίνει πάντα τα οπλα στους θανάσιμους εχθρούς της για να την καταστρέψουν !
 
                                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής


Φωτογραφίες

   

randomness