Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χρήστος Σταικούρας : 22 Παρεμβάσεις στον Δήμο Λαμιέων !

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία και του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου, ενημέρωσε για όλα τα έργα που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση ή σχεδιάζει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Ήταν η τρίτη επίσκεψη του υπουργού και βουλευτή Φθιώτιδας σε Δήμο του νομού με αυτή τη μορφή επικοινωνίας, σε συνέχεια όσων προηγήθηκαν τα προηγούμενα 3 χρόνια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν επισκέψεις και στους υπόλοιπους Δήμους.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε 22 παρεμβάσεις στη Λαμία που αφορούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα που είναι σε εξέλιξη στο Δήμο Λαμιέων αλλά και αλλα μικρότερα αλλά σημαντικά για τους κατοίκους της πόλης. Στις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης της Λαμίας είναι το Δικαστικό Μέγαρο, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, οι Θερμοπύλες και η ενίσχυση του Νοσοκομείου.
• Για το Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας ο υπουργός ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε έκταση 15 στρεμμάτων για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία και η σχετική διαδικασία οριοθέτησης του χώρου ολοκληρώθηκε, με ψηφισθείσα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα το πρόβλημα που προέκυψε με την οριοθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, και για το οποίο χρειάστηκε νέα απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για το Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας φαίνεται να έχει επιλυθεί και μέσα στον Μάιο, οπως είπε θα προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Παράλληλα όμως, ανέφερε οτι εκδόθηκε, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η μεταβίβαση του ακινήτου προς το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Και τις τελευταίες ήμερες, έγινε δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο Λαμίας και ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο για λογαριασμό του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.
«Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτό το εμβληματικό έργο - επιτέλους - να γίνει πραγματικότητα» σημείωσε ο υπουργός.
• Για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπως είπε ο υπουργός, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η νέα, πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ανεβάζοντας τον αριθμό εξυπηρετούμενων συμπατριωτών μας από 67 σε 162.
Επίσης λειτουργεί το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, «το μοναδικό στη Στερεά Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται πάνω από 440 διακομιδές ασθενών για την πραγματοποίηση αγγειοπλαστικών επεμβάσεων.
Προχωράει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νέο έργο της ανέγερσης Ογκολογικής Κλινικής με Ακτινοθεραπεία στο Νοσοκομείο.
Για το εργο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι την τελευταία περίοδο, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ, της Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας και του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, υλοποιήθηκαν οι κάτωθι ενέργειες:
- Ολοκλήρωση τελικού Διαγράμματος Κάλυψης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, με τους «κατά παρέκκλιση απαιτούμενους συντελεστές κάλυψης και δόμησης» και το προς απαλλοτρίωση τμήμα του γηπέδου – 25 Ιανουαρίου 2022.
- Ολοκλήρωση Προκαταρκτικής Μελέτης για το έργο – 25 Ιανουαρίου 2022.
- Ολοκλήρωση Τεχνικής Έκθεσης, αναφορικά με την άρση - ανάκληση της απαλλοτρίωσης και την κατά παρέκκλιση αύξηση των συντελεστών Δόμησης – 31 Ιανουαρίου 2022.
- Αίτημα Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για άρση της απαλλοτρίωσης – 01 Φεβρουαρίου 2022.
- Απόφαση άρσης της απαλλοτρίωσης στο τμήμα του γηπέδου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος – 03 Μαρτίου 2022.
- Έγκριση Προκαταρκτικής Μελέτης του έργου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας – 14 Μαρτίου 2022.
- Διαβίβαση της Προκαταρκτικής Μελέτης του έργου στην 5η ΥΠΕ για Έγκριση – 16 Μαρτίου 2022.
- Έγκριση της Προκαταρκτικής Μελέτης του έργου από την 5η ΥΠΕ και αποστολή της στο Υπουργείο Υγείας – 18 Μαρτίου 2022.
- Έγκριση της Προκαταρκτικής Μελέτης του έργου από το Υπ. Υγείας – 06 Απριλίου 2022.
- Αποστολή Αίτησης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αφορά τη μερική ανάκληση απαλλοτρίωσης ιδιοκτησίας Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – 15 Απριλίου 2022.
- Διαβίβαση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την ανάκληση τμήματος της απαλλοτρίωσης προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – 18 Απριλίου 2022.
«Ο στόχος παραμένει σταθερός και είναι απολύτως εφικτός. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες προϋποθέσεις για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, με ιδιαίτερο κοινωνικό αποτύπωμα για την περιοχή και τη χώρα» τόνισε ο υπουργός .
• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο έργο της αξιοποίησης της περιοχής των Θερμοπυλών.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, συνεχίζεται με σχέδιο και πολιτική βούληση, η προσπάθεια για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών, της ιαματικής πηγής και των κτιριακών εγκαταστάσεών της, μέσα και από την διασφάλιση της χρηματοδότησης του συνολικού έργου, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες αλλά και σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, επιταχύνει τις διαδικασίες που το αφορούν.
«Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, η δρομολόγηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ και η αναζήτηση και εύρεση χρηματοδοτικών πόρων, συνιστούν σημαντικά βήματα» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του “Λ.Τ.”.
«Εργαζόμαστε συλλογικά και συνεκτικά, Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, ώστε ο παγκόσμιας απήχησης αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει και ο όμορος πλουτοπαραγωγικός πόρος να αξιοποιηθεί τάχιστα, διευρύνοντας την παραγωγική βάση της περιοχής και της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί από την πλευρά του και να μπει σε λεπτομέρειες για την εκμετάλευση των Ιαματικών πηγών και τις προυποθέσεις παραχώρησης στην προσπάθεια που γίνεται για εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή.
Θολό παραμένει το τοπίο και σε σχέση με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Διαγωνισμός που, αν και αφορά μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για την περιοχή, προτιμά να μην δίνει την ανάλογη δημοσιότητα, αποφεύγοντας ακόμα και δημοσιεύσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και προτιμώντας να περνά στα ψιλά την προκηρυξη του διαγωνισμού.
Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν οι πηγές που ανήκουν στο Δήμο θα δοθούν για εκμετάλλευση στον υποψήφιο επενδυτή ή αν ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του χώρου γίνεται στη βάση ενός καθεστώτος συνεκμετάλευσης Δήμου και επενδυτή.
Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο ως ακατόρθωτο να βρεθεί επιχειρηματίας που θα θελήσει να επενδύσει έστω κι αν εξασφαλιστεί κάποια χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
• Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου επιβεβαιώθηκε για αλλη μια φορά η άριστη συνεργασία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση σημαντικών έργων για την πόλη της Λαμίας.
Χαρακτηριστική του θετικού κλίματος είναι και η δήλωση του Δημάρχου Λαμιέων ότι είναι καθοριστική η συμβολή του υπουργού Οικονομικών στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τα ζητήματα της πόλης και στην υλοποίηση έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα για την περιοχή.

Για το Διοικητήριο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
«Με την πρόσφατη – νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, ικανοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή νέου Διοικητηρίου, μέσω αμοιβαίας ανταλλαγής εκτάσεων, εντός του πρώην Στρατοπέδου Τσαλτάκη.
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η τεχνική έκθεση για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.
Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Υποδομών & Μεταφορών, και της Περιφέρειας, με στόχο την άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, μέσω σχετικής διάταξης νόμου».

Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις
Προχωρά το σχέδιο κατασκευής, με διαδικασία ΣΔΙΤ, συμπληρωματικών – και για φοιτητικές εστίες – κτιριακών Πανεπιστημιακών υποδομών, άνω των 13.500 τ.μ., επί υφιστάμενης έκτασης 26 στρεμμάτων, όμορης προς τις υφιστάμενες υποδομές.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαμιέων:
- προωθεί μελέτη τροποποίησης ρυθμιστικού σχεδίου στη Λαμία, ώστε να δύναται να πολεοδομηθεί και να κτιστεί το νέο παρακείμενο οικόπεδο του πρώην ΤΕΙ, και
- δρομολογεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρυθμιστικό σχέδιο.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2021, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Τον Φεβρουάριο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ειδικότερα, η Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει τους αναδόχους, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Σήμερα, έχουν γίνει ήδη προκαταρκτικές μελέτες (π.χ. γεωλογική), έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και έχουν ετοιμαστεί τα κτιριολογικά προγράμματα των νέων κτιρίων.
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «έχει αναλάβει ως Σύμβουλος του Πανεπιστημίου ένας όμιλος επιχειρήσεων, με επικεφαλής την GrantThornton, το οποίο ετοιμάζει τις τεχνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές και νομικές προδιαγραφές για τον «ανταγωνιστικό διάλογο» που θα γίνει το καλοκαίρι, και τα τεύχη δημοπράτησης για τη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Έως το τέλος του έτους, με ομαλές συνθήκες, θα έχουμε ανάδοχο. Ο στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2023».
Επιπρόσθετα, αξιολογείται και διερευνάται πρόταση για αγορά στρεμμάτων από το Πανεπιστήμιο, διαθέσιμων προς πώληση, ανάμεσα στις δύο πλευρές του πανεπιστημιακού campus, ώστε να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των Τμημάτων, Σχολών και Ινστιτούτων του Πανεπιστημίου στη Λαμία.
Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που έχουν έδρα τη Λαμία, συμμετέχουν στην έρευνα και ανάπτυξη του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (drone) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκύψει μετά από υπογραφή μνημονίου μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Υπουργείο Οικονομικών.
Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ολοκληρώθηκε η αρχική σχεδίαση μοντέλου υπό κλίμακα, στην πραγματική του μορφή.

Οδικοί Άξονες
Εγκαινιάστηκαν τα πρώτα 14 χιλιόμετρα στο νότιο τμήμα του Ε-65 έργο που ο υπουργός στη χθεσινή συνέντευξη τύπου το χαρακτήρισε «μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, αφού μηδενίζει την απομόνωση κρίσιμων περιοχών του Ελλαδικού χώρου, φέρνοντάς τες, με ασφάλεια και ταχύτητα, στον λοιπό χώρο».

Κατασκευή του Οδικού Άξονα Λαμία - Καρπενήσι
Αυτός ο οδικός άξονας αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
§ Σταυρός – Καστρί, μήκους 18 χλμ, για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε δημοπρατήσει μελέτη προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο 2020, ο οποίος - μέχρι σήμερα - δεν έχει καταλήξει σε ανάδοχο μελετητή.
§ Καστρί – Μακρακώμη, μήκους 10 χλμ, το οποίο έχει κατασκευασθεί.
§ Μακρακώμη – Νεοχωράκι, μήκους 14 χλμ, για το οποίο δεν υπάρχει καμία μελέτη.
§ Νεοχωράκι – Ανατολικό Στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού, μήκους 19 χλμ, για το οποίο ήταν σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός μελέτης προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ από το 2016, με διάφορες εμπλοκές στις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείου, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, περιλαμβάνει την ακύρωση των διαγωνισμών που μόνο καθυστέρηση έχουν φέρει, και την προώθηση των έργων με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή, προκειμένου τα έργα να ωριμάσουν συντομότερα και να δημοπρατηθούν νωρίτερα.
• Ξεκινά με το έργο Νεοχωράκι - Ανατολικό Στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού, αφού στο πλαίσιο του διαγωνισμού είχε εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη από τους συμμετέχοντες.
Το Υπουργείο θα αναθέσει την ωρίμανσή του μέσω της Συμφωνίας – Πλαίσιο που σύναψε, με στόχο - εντός του 2022 - να κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω τμήμα, ώστε να είναι δυνατή η δημοπράτησή του στο τέλος του έτους, ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.
Η ίδια διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ακολουθηθεί και για τα επόμενα τμήματα, με πρώτο το τμήμα Σταυρός – Καστρί, προκειμένου να ωριμάσουν σε υπο-διπλάσιο χρόνο από εκείνον που θα απαιτούνταν διαφορετικά.
• Κατασκευή του δρόμου «Μπράλος – Άμφισσα», ως τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα «Θερμοπύλες – Ιτέα – Αντίρριο».
Το έργο εντάχθηκε από την Κυβέρνηση, ως δημόσιο έργο εθνικής σημασίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρηματοδότηση ύψους 285 εκατ. ευρώ.
Το έργο δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Σημειώνεται ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, Δεκεμβρίου του 2021, ακίνητα του έργου υπάγονται στον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παρέχεται εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.
«Με την ολοκλήρωση αυτών των 3 έργων, η Λαμία αναμένεται να καταστεί μοναδικός συγκοινωνιακός κόμβος» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Ένταξη έργων στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”
Σε συνέχεια συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και τον Δήμαρχο Λαμιέων, φυσικά κατόπιν πρότασης της Δημοτικής Αρχής, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το έργο “Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος της Λαμίας”, που αφορά σημαντική αστική παρέμβαση, σε έκταση 92 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Υπάτης
Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα ενιαίο ακίνητο, γνωστό με το όνομα Ιαματική Πηγή Υπάτης, έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, το οποίο - εκτός από το υδροθεραπευτήριο - περιέχει Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, εστιατόρια, κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πάρκο, κλπ.
Σήμερα, η Ιαματική Πηγή Υπάτης έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όμως η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ, η οποία έχει και την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεών του.
«Από την έρευνα αγοράς που έχει κάνει το ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον ιατρικό τουρισμό και δείχνουν προτίμηση στο μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης» υποστήριξη ο υπουργός.
Για το ακίνητο υπάρχει παλιά μελέτη ΕΣΧΑΔΑ και θα ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες επικαιροποίησής της, με σκοπό να προσδοθούν σε αυτό χρήσεις ιατρικού τουρισμού.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, που εξαρτάται βέβαια και από άλλες υπηρεσίες και γνωμοδοτικά όργανα, είναι το ακόλουθο:
° Ανάθεση σε σύμβουλο μελετητή της επικαιροποίησης της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ (Μάιος- Ιούνιος 2022).
° Ανάθεση σε σύμβουλο ακίνητης περιουσίας της παροχής υπηρεσιών συμβούλου αξιοποίησης ακινήτου (Ιούλιος 2022).
° Ολοκλήρωση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και της πρώτης φάσης αξιολόγησης ενδιαφέροντος (Φθινόπωρο 2022).
° Σύγκληση και συνεδρίαση Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για έγκριση σχεδίου ΕΣΧΑΔΑ και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
° Διαβούλευση ΣΜΠΕ με τη γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων (διάρκεια 3-4 μήνες).
° Ολοκλήρωση διαβούλευσης και εισήγηση της ΔΙΠΑ.
° Εκ νέου συνεδρίαση του ΚΣΔ για έγκριση Προεδρικού Διατάγματος – ΕΣΧΑΔΑ.
° Έναρξη διαγωνισμού (1ο τρίμηνο 2023).
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η
ΕΤΑΔ διαχειρίζεται τη συνολική εγκατάσταση.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΕΤΑΔ, το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, με εποχικό κυρίως προσωπικό.
Οι συμβάσεις με το προσωπικό ορισμένου χρόνου έληξαν αρχές Μαρτίου 2022, ενώ είχε ξεκινήσει ο προγραμματισμός των ετήσιων συντηρήσεων.
Η νομική υπηρεσία της ΕΤΑΔ γνωμοδότησε ότι δεν ήταν δυνατή η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, και διακόπηκε η λειτουργία της Μονάδας στις 7 Μαρτίου.
Καθώς προκρίθηκε η χρήση εταιρειών δανεισμού προσωπικού ως η πλέον κατάλληλη, προγραμματίσθηκαν άμεσα διαγωνιστικές διαδικασίας, σύμφωνα με τον κανονισμό προμηθειών της εταιρείας, ώστε να εκκινήσει η λειτουργία της Μονάδας στις 14 Μαΐου 2022.
Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται όλες οι εργασίες προετοιμασίας της Μονάδας. Συγκεκριμένα:
° Αποκατάσταση / καθαρισμός εσωτερικών τοιχίων και δαπέδου πισίνας και περιβάλλοντος χώρου.
° Συντήρηση - διάνοιξη των καναλιών ιαματικού πόρου.
° Χρωματισμός / φρεσκάρισμα εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων (σημειακά).
° Συντήρηση ηλεκτρολογικού δικτύου και πινάκων.
° Φυτοτεχνικές και κηπουρικές εργασίες (κλαδέματα υψηλών δένδρων, συντήρηση πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο).
• Σε ό,τι αφορά το Τουριστικό Περίπτερο της Υπάτης, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού, «το ΑΒΙΟ λειτουργούσε από μισθωτή της ΕΤΑΔ, από το 2001 έως το 2016, με αρχικό ετήσιο μίσθωμα 23.500 ευρώ, το οποίο με τις αναπροσαρμογές - κατά αυτά τα έτη - είχε διαμορφωθεί τελικά στις 30.000 ευρώ.
Κατόπιν σύμφωνης γνώμης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε, στις 12 Οκτωβρίου 2021, τροπολογία με τίτλο «Επιτρεπόμενες δικαιοπραξίες σε ακίνητα του δημοσίου με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις».
Η εν λόγω τροπολογία αφορά, μεταξύ άλλων, και το εν λόγω περιουσιακό στοιχείο, αφού καθίσταται επιτρεπτή η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του αδρανούς, τα τελευταία χρόνια, περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης. Έτσι η ΕΤΑΔ, μετά από αυτή τη ρύθμιση, έλαβε την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ και προχωρά, την επόμενη εβδομάδα, σε ανακοίνωση διαγωνισμού μίσθωσης του Τουριστικού Περιπτέρου Υπάτης».
• Σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα της 11ης Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε τα εξής :
«Οριοθετήθηκαν οι πληγείσες δημοτικές κοινότητες, ενώ με ΚΥΑ ρυθμίστηκαν ζητήματα στεγαστικής συνδρομής.
Ως προς τις επιχορηγήσεις, ολοκληρώθηκαν οι αποζημιώσεις σε 26 πληγέντες συμπολίτες μας στο Κόμμα Λαμίας, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, που αφορούν μικρές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές, ύψους 74.136 ευρώ.
Κατά τη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2021 της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, αυτή, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στην Π.Ε. Φθιώτιδας πλήττονται από θεομηνία για 2η φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αποφάσισε:
Το ποσοστό επιχορήγησης για πληγείσες επιχειρήσεις να οριστεί στο 60% της εκτιμηθείσας ζημίας.
Για λόγους επιτάχυνσης της διαδικασίας επιχορήγησης, να ενεργοποιηθεί η διάταξη για σταδιακή υποβολή επιμέρους καταστάσεων πληγεισών επιχειρήσεων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση και η καταγραφή των ζημιών.

Χρηματοδότηση ΤΟΕΒ
Το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό”. Στο πλαίσιο αυτό, χρηματοδοτήθηκαν οι ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας με 3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου, Μοσχοχωρίου, Ανθήλης, Μεξιατών, Λιανοκλαδίου, Συκάς και Φραντζή.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει τη σχετική κατανομή των πόρων, μέσα από αντίστοιχα έργα.

Σπερχειός Ποταμός
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη δρομολόγηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του Σπερχειού ποταμού και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε να αξιολογήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες σύνταξης σχετικής μελέτης.
Το Υπουργείο Οικονομικών, είπε ο υπουργός σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων, αξιολογεί θετικά την αίτηση ένταξης, που υπέβαλε ο Δήμος, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των έργων «Κατασκευή Δικτύων Αποχέτευσης Οικισμών Λεκάνης Σπερχειού» και «Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας». Επίσης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Δήμαρχο Λαμιέων, αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης έργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων, με ωφελούμενο τον ΤΟΕΒ Μοσχοχωρίου. Ο Δήμος καταθέτει τη μελέτη, ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ίδρυση Πειραματικού ΙΕΚ στη Λαμία
Σε συνέχεια πολύμηνης συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και τον Δήμαρχο Λαμιέων, η πόλη της Λαμίας επελέγη για να ιδρυθεί το ένα από τα πέντε πειραματικά ΙΕΚ στην Ελλάδα.
Το Πειραματικό ΙΕΚ λειτουργεί ήδη με επιτυχία, δήλωσε ο
κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «η συμβολή του Δήμου, με την εύρεση κατάλληλου χώρου, ήταν καθοριστική».

Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό «ο Δήμος Λαμιέων έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του χώρου.
Η Κυβέρνηση συμβάλλει στην υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλίες που αφορούν, κυρίως:
- Την αξιοποίηση του χώρου.
Παρουσιάστηκε πρόσφατα, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Λαμιέων, μια άρτια προμελέτη ορθολογικής αξιοποίησης του χώρου από την εταιρεία Dimand.
- Τη χρηματοδότηση του έργου.
Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, μετά από διαδοχικές πρωτοβουλίες του Δήμου Λαμιέων, αποφασίστηκε, αρχικά, η χρηματοδότηση του έργου με ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου».

 Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών στη ΒΙΠΕ Λαμίας.
«Η Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας διαθέτει 69 επιχειρήσεις, προσανατολισμένες κυρίως στη μεταποίηση τροφίμων. Η συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την ΕΤΒΑ, έθεσε - ως βασικό στόχο - την ανάδειξη της ΒΙΠΕ Λαμίας σε πρότυπη και σύγχρονη Βιομηχανική Περιοχή.
Ο στόχος γρήγορα ευοδώθηκε και εντός 2 ετών, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, οι επεμβάσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών της ΒΙΠΕ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε ένα πλήρως προστατευόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον με περίφραξη 4,5 χλμ, ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων και ατόμων, με την υποστήριξη έξυπνων και ψηφιακών παρεμβάσεων με κλειστό κύκλωμα φύλαξης.
Ενισχύθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση με την περιμετρική τάφρο όμβριων υδάτων στη βόρεια πλευρά της ΒΙΠΕ.
Τα έργα περιλαμβάνουν και τεχνικές παρεμβάσεις πράσινης διαχείρισης στο βιολογικό καθαρισμό που εξυπηρετεί τη ΒΙΠΕ.
Άλλο ένα φιλόδοξο σχέδιο, που εμπίπτει στην προτεραιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, είναι η κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στη ΒΙΠΕ.
Ενώ είναι σημαντική και η συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με την κατασκευή του κόμβου κυκλοφορίας στην είσοδο της ΒΙΠΕ, που διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία της».

Ράλι Ακρόπολις
Στην ατζέντα των παρεμβάσεων του υπουργού ήταν και η διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα, με έδρα τη Λαμία. «Απόφαση ιστορικά ορθή και αγωνιστικά η βέλτιστη» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
«Εργαστήκαμε συλλογικά, συντονισμένα και μεθοδικά, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στην εξαιρετική - για την περιοχή και τη χώρα - εξέλιξη, πετυχαίνοντας μια άρτια οργάνωση, παρακαταθήκη για το μέλλον.
Σύμφωνα με μελέτη, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα της διοργάνωσης ανέρχεται στα 35,1 εκατ. ευρώ».

 

 

    

 

Απόψεις

Αθήνα, 23/06/2022Χθες το απόγευμα είχα την ευκαιρία να βρεθώ με τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη και συζητήσαμε διάφορα θέματα για το ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο, για το...
randomness