Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η επέλαση της ανοησίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Ενα κύμα ανορθολογισμού διατρέχει τον κόσμο , αλλά και την ελληνική κοινωνία .
Επηρεάζει την σκέψη των ανθρώπων και τους κάνει να αρνούνται οτι τα πράγματα είναι οπως φαίνονται . Είναι ετοιμοι να πιστέψουν μια θεωρία συνωμοσίας για την πανδημία και κάθε παλαβή ιδέα που διαδίδεται μέσα απο το διαδίκτυο , παρα να δεχτούν την ενημέρωση της επίσημης κυβέρνησης και των επιστημόνων υγείας . Οσοι σκέφτονται ετσι και είναι πολλοί θεωρούν οτι είναι θύματα μιας κυβερνητικής σκευωρίας και οτι ολα οσα λέγονται για την πανδημία και τα μέτρα προστασίας είναι ψέμματα και εξυπηρετούν κάποια σκοτεινά συμφέροντα . Γιατροί και νοσοκόμοι δίνουν καθημερινά μάχη στα νοσοκομεία και τα εργαστήρια για την καταπολέμηση του ιού και κάποιοι αλλοι εξυφαίνουν καθημερινά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. 
 
 Εχω την αίσθηση οτι η οικονομική κρίση την τελευταία δεκαετία εχει αλλάξει τα μυαλά μας . Τον τρόπο που σκεφτόμαστε , κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις και  ερμηνεύουμε τα γεγονότα . Εχει παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάδυση αντιδραστικών κινημάτων που επιδιώκουν να γκρεμίσουν οτι με θυσίες χτίστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες . 
Δεν είναι τυχαίο οτι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με ταχύτητα τα  λαικιστικά κινήματα που αμφισβητούν  την πολιτική , την επιστήμη , τα μέσα ενημέρωσης , την ιδια την αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τους θεσμούς της  . Είναι το κίνημα που λέει οχι σε ολα , χωρίς να προτείνει τίποτα . Είναι οι διαδηλωτές της ακινησίας και της οπισθοδρόμησης . Το ζήσαμε αυτό το κίνημα της αρνησης και στην Ελλάδα στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης .  Το ζούμε και τώρα με την πανδημία . Οι διαμαρτυρίες κατα της μάσκας και των εμβολίων και κατα κάθε επίσημης εκδοχής των γεγονότων οπως αυτά ερμηνεύονται απο την κυβέρνηση και τους επιστήμονες κάνουν το γύρο της Ελλάδας .
 
 Απο κοντά και οι ''επαγγελματίες της γκρίνιας'' οπως τους βάφτισε ο συγγραφέας Γιώργος Πολίτης  . Που διαφωνούν με κάθε μέτρο που ανακοινώνεται απο την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα που εχει την ευθύνη αντιμετώπισης της νόσου . Κλείνουν τα σύνορα καταγγέλλουν το θάνατο της οικονομίας . Ανοίγουν τα σύνορα καταγγέλλουν την εξαρση της πανδημίας . Αποφασίζουν λοκντάουν για να προστατευθεί η υγεία , καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχική συμπεριφορά . Ανοίγουν την οικονομία , διαμαρτύρονται για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού . Κλείνουν τα σχολεία , αντιδρούν στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως , ανοίγουν τα σχολεία , διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας .
 Γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ,διαμαρτύρονται γιατί θίγονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών . Ζητά η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα να επιδείξουν οι πολίτες ατομική ευθύνη , καταγγέλλουν την ελλειψη πολιτικής ευθύνης απο την πλευρά της κυβέρνησης .
Ξεχνούν αραγε οτι μια δημοκρατία για να λειτουργήσει σωστά και να αντιμετωπίσει μεγάλες υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις , εκτός απο υπεύθυνους και σοβαρούς κυβερνήτες εχει ανάγκη και απο υπεύθυνους και σοβαρούς πολίτες πρόθυμους να στηριξουν μια προσπάθεια για το κοινό καλό .
Απο τέτοια κινήματα εχουμε ανάγκη σήμερα αν θέλουμε να προοδεύσουμε ως κοινωνία . Διαφορετικά η επέλαση της ανοησίας θα ρίξει και αλλο νερό στο μύλο των λαικιστικών κινημάτων και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά πρόοδο αλλά οπισθοδρόμηση .
  Πίσω απο αυτές τις διαμαρτυρίες εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τους χαμένους της οικονομικής κρίσης . Οφείλουν οι κυβερνώντες να το προσέξουν αυτό το φαινόμενο και οχι να το προσπεράσουν κάνοντας πως δεν το βλέπουν . Η κατάσταση μπορεί αύριο να οδηγηθεί στα ακρα αν δεν κάνουμε σήμερα κάτι για να σώσουμε την κοινωνική συνοχή .   
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                            Δημοσιογράφος
 
 
 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness