Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ιστορία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας μέσα απο ενα βιβλίο

Ιστορικές στιγμές εζησε  το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας . Η παρουσίαση του βιβλίου του Φιλόλογου καθηγητή Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου για την  Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας οπως αυτός την εζησε σπουδάζοντας και την υπηρέτησε διδάσκοντας , εφερε κοντά δασκάλους και μαθητές του εκπαιδευτικού ιδρύματος με το τεράστιο και ανεκτίμητο παιδαγωγικό εργο , πλημμυρίζοντας την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου  απο συγκίνηση , αφηγήσεις και αναμνήσεις μισού αιώνα . Μέσα σε αυτό το πολυσέλιδο πόνημα ο συμπολίτης μας καθηγητής Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου αφηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες απο την πολύχρονη σχέση του με την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και γεγονότων που σχετίζονται με τη λειτουργία της σχολής , φυσικά οπως ο συγγραφέας τα εζησε και τα αξιολόγησε . Απο τα στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του για την Παιδαγωγική Ακαδημία , ο Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου προκύπτει , οπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα , η ιστορία της ζωής της πόλης της Λαμίας . 

Είναι ομως και ενα βιβλίο που αποτελεί και βήμα προβληματισμού και διαλόγου για τα σύγχρονα προβλήματα της εκπαίδευσης , οπως ανέφερε στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πόρποδας  .

''Η Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας , είπε ο κ. Πόρποδας , ηταν η πρώτη σχολή στη οποία σπούδασα , αλλά και το εκπαιδευτικό ιδρυμα οπου είχα εμπνευσμένους δασκάλους και στο οποίο απέκτησα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την εκπαίδευση . Η Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας , πρόσθεσε ο καθηγητής , ηταν χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός θεσμού ο οποίος αποτέλεσε μια σημαντική και διακριτή εξέλιξη στην εκπαίδευση των δασκάλων της χώρας και συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση και βελτίωση της πρωτοβάθμιας υποχρεωτική εκπαίδευσης ''.

Αναφερόμενος σε ζητήματα εκπαιδευτικού προσανατολισμού υπο το πρίσμα των σημερινών τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων , ο κ. Πόρποδας , σημείωσε οτι ο ρόλος του δασκάλου σήμερα είναι να βοηθά τον κάθε μαθητή χωριστά να αποκτά γνώσεις , να αμφιβάλλει , να ερευνά , να δημιουργεί και να σκέφτεται . Για να μπορέσουν ομως οι σύγχρονοι δάσκαλοι να ανταποκριθούν στο σκοπό της εκπαίδευσης και στις νέες κοινωνικές προσδοκίες και εκπαιδευτικές απαιτήσεις , είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν στο Πανεπιστήμιο τόσο για τα μαθήματα , οσο και για τους μαθητές ,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών . 

Πιστεύω είπε ο κ. Πόρποδας οτι το βιβλίο για την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας θα αναγνωριστεί απο εκείνους που ως σπουδαστές , είχαν την ευχαρίστηση να εχουν τον Τριαντάφυλλο Παπαναγιώτου δασκαλό τους . Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη η  καθηγήτρια  Ψυχολογίας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας Αρετή-Καραθανάση Κατσαούνου , επίτιμη πάρεδρος του Παιδαγωγικοιύ Ινστιτούτου , η  φιλόλογος καθηγήτρια Ελένη Κραββαρίτου -Ντελή , η  Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Ελένη Μπενιάτα -Τσάπαλη , ο δάσκαλος συγγραφέας Γεώργιος Σταυρόπουλος και η Βίβιαν  Αργύρη Νηπιαγωγός και τέως  Αντιδήμαρχος Παιδείας , η οποία διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα απο το βιβλίο που αναφέρονταν σε περιστατικά που διαδραματίστηκαν στην Παιδαγωγική Ακαδήμια και εμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των προσώπων που τα εζησαν  . Oπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η κ. Αργύρη εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή  σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Σε μαθαίνουν να σέβεσαι την πορεία και το έργο ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει στην εκπαίδευση Πανελλαδικά αλλά και στον τόπο του ειδικά. Διαβάζοντας  το βιβλίο του κ. Παπαναγιώτου  διαπιστώνεις πώς η συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για όλους και πάνω από όλα για τον τόπο μας.. Κύριε καθηγητά, κύριε Παπαναγιώτου σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας.. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε.. Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για μένα.''

Ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου Τριαντάφυλλος Παπαναγιώτου , φανερά συγκινημένος απο την ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση ευχαρίστησε ολους για την παρουσία τους και τόνισε οτι αν σημαίνει κάτι αυτό το βιβλίο για την Παιδαγωγική Ακαδημία , αυτό το οφείλω σε ολους τους δασκάλους και συνεργάτες που με τα σημειωματά τους τα οποία αξιοποίησα , βοήθησαν στην συγγραφή του εργου .

Αναφερόμενος στις τελευταίες ημέρες ζωής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας , πριν δηλαδή ο νόμος 1268|1982 παύσει οριστικά τη λειτουργία των Παιδαγωγικών Ακαδημιών , ο καθηγητής εκανε ιδιαίτερη μνεία στον συνάδελφο , φίλο και συνεργάτη του Ιωάννη Φυτιλή που ως διευθυντής πλέον ''ηπιε μόνος του το πικρό ποτήρι της παράδοσης των κλειδιών της σχολής την οποία υπηρέτησε 28 συναπτά ετη ''.

Με δάκρυα στα μάτια ο καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου , είπε οτι ''ο Ιωάννης Φυτιλής στάθηκε ορθιος στη ζωή του και κατέληξε ορθιος οπως τα δένδρα που στέκονται ορθια και πεθαίνουν ορθια ''.

Η εκδήλωση εκλεισε με το ποιήμα - υμνο στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας του Δασκάλου Λογοτέχνη Βασιλείου Αποστολόπουλου , που απήγγειλε ο εγγονός του Στέλιος Στρωματιάς .

Στην είσοδο της αίθουσας του Θεάτρου οι πολίτες  παρελάμβαναν  δωρεάν ενα βιβλίο απο την πολύτιμη ιστορική εκδοση , προσφορά της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λαμιέων .  

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και  ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας , Πρωτοσύγγελος π. Αγγελος Ανθόπουλος .

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος τόνισε οτι ''είναι  συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου του Φιλολόγου καθηγητή  Τριαντάφυλλου Παπαναγιώτου,  του τελευταίου διατελέσαντος Διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας.

Ενός συγγραφέα που, προσωπικά, ως αναγνώστης, θα πω πως στις εξαιρετικά επιμελημένες σελίδες του βιβλίου μπορεί κανείς να ανταμώσει ολόκληρη τη λειτουργία και τη δράση της Ακαδημίας, βιώνοντας χρόνους μιας περασμένης εποχής στη Λαμία. Σαν Δήμος Λαμιέων κ. Παπαναγιώτου, είμαστε περήφανοι για σένα, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις σκέψεις σου''.

O πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης που στήριξε και ενίσχυσε ηθικά και οικονομικά απο την αρχή την προσπάθεια για την εκδοση του βιβλίου και τη δωρεάν διανομή του στα σχολεία και στους πολίτες , τόνισε στον χαιρετισμό του οτι πρόκειται ''για ενα  βιβλίο αφιερωμένο στην Ακαδημία μας, στο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ανθρωπιστικών και διδασκαλικών σπουδών που επί μισό και πλέον αιώνα μετουσίωσε το όνειρο πολλών νέων σε πραγματικότητα.
Οφείλουμε ως τοπική αυτοδιοίκηση να αναδεικνύουμε την τοπική μας ιστορία και ιδιαίτερα την ιστορία της εκπαίδευσης, γι'αυτό το λόγο και το χρηματοδοτήσαμε.
Τον ευχαριστούμε θερμά για όσα έχει προσφέρει στην εκπαίδευση και όχι μόνο''!

Την εκδήλωση τίμησαν  με την παρουσία τους ο πρώην βουλευτής Θανάσης Μιχελής , ο Μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος , ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Άγγελος Ανθόπουλος ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Φθιώτιδας π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης , ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Αρίστος Περρής , o περιφερειακός Αστυνομικός διευθυντής  κ. Κανέλλος ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπαχρήστου , ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Μπράζας , ο πρώην Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Ντελής , Διευθυντές σχολείων και πολλοί εκπαιδευτικοί .

Φωτογραφίες

   

randomness