Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Παναγία των Παρισίων και οι ...αθλιοι καπιταλιστές ! (Tου Χρήστου Αλεξανδρή )

Η είδηση εκανε το γύρο του πλανήτη . Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζουν οι δωρεές από όλον τον κόσμο για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία υπέστη σημαντικές ζημιές μετά την πυρκαγιά της Δευτέρας. Πρωτοστατούν  απλοί πολίτες αλλά και οι μεγιστάνες της Γαλλίας  οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για να δουν το μνημείο-κόσμημα του Παρισιού αναστηλωμένο. Η δύναμη της πίστης μπορεί να κινητοποιήσει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και να γίνουν θαύματα . 

Οπως και να το κάνουμε τόσα χρήματα για την εξυπηρέτηση ενός ιερού σκοπού δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν απο ανθρώπους που δηλώνουν αθεοι ! 

Αυτά για ολο τον πλανήτη . Ας ερθουμε τώρα στα δικά μας . Πρίν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η  παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πρωτοετείς προπτυχιακούς φοιτητές- σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, μέλη οικογενειών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας . Την ανακοίνωση εκανε  ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης "Γέφυρα" που χρηματοδοτεί το ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

Και ενώ η είδηση διαδόθηκε απο τις εφημερίδες , τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , καμία αντίδραση δεν υπήρξε απο  τον αριστερό υπουργό Παιδείας , τους κόκκινους συνδικαλιστές και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς . 

Καμία καταγγελία σε βάρος του Περιφερειάρχη , για εμπορευματοποίηση της Παιδείας , δεν είδε το φώς της δημοσιότητας .

Θυμίζουμε οτι προ μηνών η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε σηκώσει ...επανάσταση οταν εγινε γνωστό οτι το ιδρυμα Μποδοσάκη θέλησε να χρηματοδοτήσει τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων των Γυμνασίων της περιοχής .

Καλούσε μάλιστα τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν την χορηγία γιατί θεωρήθηκε κίνηση εμπορευματοποίησης της Παιδείας!!

 

Απο τότε εχουν περάσει αρκετοί μήνες και φαίνεται πως οι αριστεροί εχουν αρχίσει να ρίχνουν νερό στο κρασί τους και να δέχονται κάποιες προσφορές , χορηγίες και φιλανθρωπίες κεφαλαιούχων , αλλά μέχρι εκεί .

Φαντάζομαι οτι αυτοί που υπερασπίζονται -εξόδοις αλλων φυσικά- το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας , δεν θα δεχόταν με καμία κυβέρνηση , το ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος να αποφασίσει κάποια στιγμή στο μέλλον να ιδρύσει ενα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα .

Είπαμε οι κεφαλαιούχοι στην Ελλάδα να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και να κάνουν δωρεές και φιλανθρωπίες στο κράτος , τις Περιφέρειες και τους Δήμους , αλλά μέχρι εκεί .

Αυτό ελλειψε να τους αφήσουμε να αλλάξουν και το αρθρο 16 στην Παιδεία !

Και μετά πως θα παριστάνουν κάποιοι τους αριστερούς !

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια πηγαίνουν τα παιδιά των πλουσίων , λέει η αριστερή κομματική προπαγάνδα . Αν και δεν είναι απόλυτο αυτό , να συμφωνήσουμε . Αλλά προτιμάμε οι ελληνικές οικογένειες που διαθέτουν μια οικονομική ανεση να στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και οχι να ξοδεύουν τα χρηματά τους στην Ελλάδα ; Τι παραλογισμός είναι αυτός .

Και στο κάτω της γραφής γιατί το κράτος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης θα πρέπει να κρατά με απαρχαιωμένους νόμους το μονοπώλιο της γνώσης και να μην δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά που δεν περνάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο ; Αλλά είπαμε οι ...αθλιοι καπιταλιστές είναι για να πληρώνουν φόρους και να δίνουν  χορηγίες  και δωρεές .  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                   Δημοσιογράφος