Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η στρέβλωση της δημοκρατίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 
Ενας Αμερικανός πολιτικός είχε πεί κάποτε οτι δεν πρέπει να εξετάζουμε τη νομοθεσία υπο το πρίσμα των καλών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί σωστά , αλλά υπο το πρίσμα των δεινών που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί λάθος .
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμβαίνουν απίθανα και τρελά πράγματα !  Δυστυχώς ...
Βιώνουμε τα προβλήματα που προκαλεί η κακή εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο ονομα της αναλογικότητας , αλλά και τα προβλήματα της ''διορθωτικής'' παρέμβασης -εγχείρησης που εκανε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ονομα της κυβερνησιμότητας . 
Αποτέλεσμα ; Να βασιλεύει η σύγχυση και το απόλυτο αλαλούμ οσον αφορά τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στα συλλογικά οργανα , δηλαδή στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια .
Σε πολλές περιπτώσεις εχει καταργηθεί στην πράξη η αρχή της πλειοψηφίας που είναι βασική αρχή της δημοκρατίας και η μειοψηφία επιβάλλει την αποψή της στην πλειοψηφία . Αν εχετε απορία για το πως μπορεί να συμβεί μια τέτοια στρέβλωση , παρατηρείστε τα οσα συνέβησαν με το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας . 
Μπήκε σε ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο , καταψηφίστηκε με 20 ψήφους υπέρ και 28 κατά , αλλά επειδή δεν υπήρξε αλλη πρόταση απο τις παρατάξεις της μειοψηφίας , πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους  ! Η πολιτική ευθύνη φυσικά βαραίνει και την αντιπολίτευση που καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα , χωρίς να εχει δική της πρόταση , μόνο και μόνο για να μπλοκάρει την πρόταση της περιφερειακής αρχής . 
Σύμφωνα με το νόμο στην περίπτωση που οι παρατάξεις της μειοψηφίας κατέθεταν μια αλλη πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα με τα εργα της αρεσκείας τους , ο Περιφερειάρχης θα ηταν αναγκασμένος να την εφαρμόσει , υπο την αίρεση φυσικά οτι αυτή η πρόταση θα είχε και την εγκριση των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας . . Αλήθεια ποιοί είναι αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα πήγαιναν κόντρα στην πρόταση του εκλεγμένου Περιφερειάρχη , εγκρίνοντας ως καλύτερη την πρόταση της αντιπολίτευσης ;
Σκεφθείτε ενας τέτοιος νόμος που ανοίγει την πόρτα του ...φρενοκομείου να ισχυε στο Κοινοβούλιο . Η χώρα θα είχε οδηγηθεί απο το 2010 σε ατακτη χρεοκοπία .
Με τα δημοκρατικά ...τερτίπια , ομως , που σκαρφίζονται κάθε φορά οι κυβερνήσεις ολα γίνονται .
Με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ , επιδιώχθηκε η ακυβερνησία . Με το νόμο της ΝΔ , επιδιώκεται η αδιαλλαξία ! 
Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου ,ο νόμος για την απλή αναλογική ...τροποποιήθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν στην ασκηση των καθηκόντων τους , οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές που δεν κατάφεραν ή δεν προσπάθησαν αρκετά να οικοδομήσουν συνεργασίες μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια . 
Με την ωμή μετεκλογική παρέμβαση στο νόμο της απλής αναλογικής , ουσιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών επιβράβευσε την αδιαλλαξία , την απροθυμία και εν τέλει την ακαμψία κάθε αιρετής δημοτικής και περιφερειακής αρχής που δεν διαθέτει την πλειοψηφία να συνεργαστεί με την αλλη πλευρά .
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Περιφερειάρχης εξελέγη με πλειοψηφικό σύστημα την δεύτερη Κυριακή των εκλογών . Δεν εχει ομως την απόλυτη πλειοψηφία και ο λόγος είναι γιατί οι περιφερειακοί σύμβουλοι εξελέγησαν απο την πρώτη Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση . Πως ξεπερνιέται μια τέτοια στρέβλωση ; Σίγουρα οχι με το νόμο  που ψήφισε μετά τις εκλογές η σημερινή κυβέρνηση και ο οποίος αντι να καταργεί το νόμο της απλής αναλογικής θολώνει περισσότερο τα πράγματα .
Η κρίση αντιπροσώπευσης ξεπερνιέται μόνο με την πολιτική ευελιξία που διαθέτει ή δεν διαθέτει ο κάθε αιρετός . Πολιτική ευελιξία που εχει να κάνει με την ικανοτητά του να συνθέτει , να προχωρά σε συμβιβασμούς και να δημιουργεί συναινέσεις και να χτίζει γέφυρες μέσα στα συλλογικά οργανα .
Διότι πεποιθησή μας είναι οτι για να λειτουργήσει η δημοκρατία δεν αρκεί το γράμμα του νόμου . Χρειάζονται και κάποιοι αγραφοι κανόνες οι οποίοι υπαγορεύουν σε εναν πολιτικό ''τι πρέπει να αποφεύγει να λέει ή να κάνει , ασχέτως αν αυτό δεν αναφέρεται σε  κανέναν νόμο ''  . Και ενας αγραφος κανόνας είναι να συζητάς και να βρίσκεις κοινούς τόπους με τους πολιτικούς σου αντιπάλους .Διότι οπως είχε πεί και ο Αβραάμ Λίνκολν ''την εξουσία την κρατάς οταν είσαι ετοιμος να την εγκαταλείψεις οποιαδήποτε στιγμή ''.
                                                                                                                                                                           Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος
  

    

Απόψεις

➥ Χωρίς τον Άρη δεν θα γινόταν, χωρίς τον Ζέρβα δεν θα πετύχαινε. Αυτό είναι το μεγαλείο της εθνικής αντίστασης με κορυφαίο γεγονός την ανατίναξη της γέφυρας του...
randomness