Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά στη Λαμία , κεντρικός στόχος της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Πολλά θετικά συμπεράσματα βγαίνουν από τις  συναντήσεις στη Λαμία του επιτελείου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας,με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Σταμάτη.
Η αποσυμφόρηση της Ανθήλης,η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Καμηλόβρυση,η απογραφή με σωστά αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία,η μείωση της παραβατικότητας και η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά ήταν τα κυρία στοιχεία των συζητήσεων που διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας από όλους όσους συμμετείχαν.
Αυτό που αναδείχθηκε σε όλους τους τόνους είναι η διάθεση της Δημοτικής Αρχής,της Γενικής Γραμματείας,της τοπικής κοινωνίας και των ρομά ώστε ένα πρόβλημα που απασχολεί τη κοινωνία της Λαμίας για χρόνια να έχει ορατές λύσεις μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
''Απέναντι στην αδράνεια,τη δυσπιστία και την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης των πολλών,δυστυχώς, ετών μόνο ο καλός σχεδιασμός και η άμεση υλοποίηση μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση'' επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Λαμίας Παναγιώτης Στασινός .. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο οι λύσεις που θα προκριθούν θα κινούνται μέσα στα ευρωπαικά πρότυπα και θα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων , και θα δημιουργούν ισες ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης . Ο Γενικός Γραμματέας   του Υπουργείου είχε μια σειρά   επαφών τόσο με  την Τοπική Κοινότητα και τον πρόεδρο της , όσο και με τους Ρομά .  

Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πέτρο Φούντα ο κ. Σταμάτης ενημερώθηκε για το θέμα της παραβατικότητας των Ρομά και των συνθηκών που επικρατούν στο χωριό  ακούγοντας και τα παράπονα κατοίκων  .

Ο Γενικός Γραμματέας είχε συνάντηση και με εκπροσώπους των Ρομά  που κατέθεσαν την δική τους άποψη  ζητώντας   την βοήθεια της πολιτείας για την ένταξη τους στην κοινωνία . Μάλιστα συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας από την πλευρά των ΡΟΜΑ με την Τοπική Κοινότητα για την επίλυση των προβλημάτων  

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λαμίας για το ζήτημα με τους Ρομά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη, του Δήμαρχου Λαμιέων Θύμιου  Καραΐσκου και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, συμμετείχε και ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου. 

''Τα πολύπλοκα προβλήματα για να λυθούν απαιτούν οργανωμένο σχέδιο'' τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας .

Στη  συνάντηση με την παρουσία του  Γιώργου Σταμάτη Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δημάρχου Λαμιέων και εκπροσώπων της δημοτικής αρχής συμφωνήθηκε μια ακολουθία ενεργειών , ένας οδικός χάρτης ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος με τους Ρομά στην περιοχή της Ανθήλης και όχι μόνο. Βασικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι η καταγραφή των Ρομά στην Ανθήλη μέσα από έναν κατάλληλα διαμορφωμένο και στελεχωμένο μηχανισμό, καταγραφή που θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση πολλών στρεβλώσεων και η ωρίμανση της διαδικασίας για την μεταφορά Ρομά και από την Ανθήλη και από την Καμηλόβρυση σε υποδομές πολύ καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

''Με βάση αυτόν τον οδικό χάρτη κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φυσικά οι τοπικές κοινότητες, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα το πρόβλημα. Αυτός είναι ο δρόμος της λύσης και όχι οι αποσπασματικές δράσεις, οι κραυγές ή το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί'' , σημειώνει ο κ. Οικονόμου .

Φωτογραφίες

   

randomness