Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Ημέρα Εθνικής Mνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στη Λαμία

Μνήμες απο την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής , ζωντάνεψαν την Κυριακή του Τιμίου Σταυρού 15 Σεπτεμβρίου    στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας οπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των  Ελλήνων  που χάθηκαν κατά την μικρασιατική καταστροφή . Η επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε  από τον Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης  Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή , Συνοδικό Γραμματέα, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Νεόφυτο Ραφηλίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας  π. Παναγιώτη Σερέτη και τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη .

           Η 14η Σεπτεμβρίου  έχει οριστεί ως ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος.

 Στην ιστορία οι σιωπές δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα , ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού  Σχολείου Λαμίας Νίκος Κοντογιάννης .

    Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού τόνισε ο κ. Κοντογιάννης . Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

          Τα ιστορικά ντοκουμέντα του μικρασιατικού ολοκαυτώματος όπως αυτά προκύπτουν από αδιάσειστες πηγές (δηλώσεις, άρθρα, μαρτυρίες ξένων ανταποκριτών και δημοσιογράφων)  επεξηγούν σαφώς τη συνδρομή του στοιχείου της πρόθεσης για την εξολόθρευση των ελλήνων της Μικράς Ασίας από το καθεστώς των Νεοτούρκων και αναλύεται η ιδεολογία του Παντουρκισμού που πρέσβευε την απόλυτη επικράτηση του τουρκικού στοιχείου. Η εκτενής αναφορά στις γενοκτόνες πράξεις κατά του ελληνισμού (βίαιος προσηλυτισμός στον μωαμεθανισμό, κατάργηση εκπαιδευτικών προνομίων, δυσβάστακτη φορολογία των ελληνικών περιουσιών, σποραδικές φορολογίες, εκτοπίσεις, εμπρησμοί των ελληνικών χωριών, τάγματα εργασίας) συνηγορεί υπέρ του προδιαγεγραμμένου χαρακτήρα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου εξόντωσης του ελληνισμού της Μικράς Ασίας,  εμπνευστές και εκτελεστές του οποίου ήταν αρχικά οι Νεότουρκοι και στην συνέχεια οι κεμαλιστές διάδοχοί τους.

          «Γενοκτονία διεπράχθη, χωρίς δυστυχώς να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Όμως ούτε η αποσιώπηση, ούτε οι παραλήψεις, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες, ούτε τα συμφέροντα των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά ούτε και η πολιτική καταστολής κατάφεραν να φυλακίσουν στη σφαίρα της λήθης το έγκλημα που διεπράχθη το 1922 στα Έθνη σαν κι εμάς/ είναι δόξα η θύμηση / μα η λησμονιά κατάρα!»

          Η καταξίωση της ιστορικής μνήμης και η καταγραφή μιας μεγάλης Γενοκτονίας στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, βρίσκει πλέον την έκφρασή της με την επίσημη ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου -ημέρα που η Σμύρνη πυρπολήθηκε από τα κεμαλικά στρατεύματα- ως Ημέρα Μνήμης.

          Η  γνώση της αλήθειας -και όχι η λήθη- μπορεί να αλλάξει όχι την ιστορία αλλά τη ροή της ιστορίας προς ένα πιο ανθρώπινο μέλλον των λαών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

     Η μικρασιατική τραγωδία ήταν απόρροια όχι μόνο του καιροσκοπισμού των «Συμμάχων μας», που από τα αγκυροβολημένα πλοία τους, απολάμβαναν τις φλόγες της Σμύρνης, ως εκπρόσωποι όχι του πολιτισμού της Δύσης αλλά της… δύσης του πολιτισμού• ούτε απόρροια μόνο της γενοκτονίας από τους Νεότουρκους• ήταν απόρροια και της ελληνικής αδελφοκτονίας και ουσιαστικά αυτοκτονίας! Γιατί με τι άλλο ισοδυναμεί ο εθνικός μας διχασμός σε κείνες τις κρίσιμες ώρες του έθνους και η εγκατάλειψη των Μικρασιατών, στο έλεος των αφιονισμένων Τούρκων;

  

          Ακολούθησε  πομπή στο κέντρο της πόλης και  κατάθεση  στεφάνων στο μνημείο του Ήρωα Αθανασίου Διάκου.

          Η εκδήλωση  μνήμης εντάσσεται στις εκδηλώσεις Ιωνικά 2019,  τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέας Μαγνησίας Λαμίας, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδος, Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας , ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος , του Δήμου Λαμιέων και  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

          Στην Θεία Λειτουργία, την επιμνημόσυνη δέηση και στην κατάθεση στεφάνων παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ.  Γιάννης Οικονόμου και  Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος  Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων  Ευθύμιος Καραΐσκος,ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος  Αρίστος Περρής, η Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινουπόλεως, Ιστορικός- Ερευνήτρια κα Ειρήνη Σαρίογλου, εκπρόσωποι άλλων σωμάτων και φορέων , οι Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και απλοί πολίτες .

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...
randomness