Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΗΡΩΑΣ ΕΝΟΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΜΙΑΣ

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φτεριωτών, συνδιοργανώνει με το Δήμο Λαμιέων την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ώρα 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα της Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας “Αλέκος Κοντόπουλος’’,( οδός Αινιάνων 6-8), εκδήλωση μνήμης της θυσίας του ανθυπολοχαγού Δημητρίου Δημητρέσσα (1860-1886), με τίτλο:“Ήρωας ενός ξεχασμένου πολέμου. Ο Δημήτριος Δημητρέσσας και η σύγκρουση του 1886’’

 Ο Δημητρέσσας, από διακεκριμένη οικογένεια της Φτέρης, γεννήθηκε το 1860 και από πολύ νέος πήρε μέρος στα ένοπλα σώματα, που έδρασαν την περίοδο που προηγήθηκε της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας.

 Στη συνέχεια ονομάστηκε ανθυπολοχαγός και υπηρέτησε στη μεθόριο όπου, στις γενικευμένες συνοριακές συγκρούσεις του Μαϊου του 1886, επικεφαλής ευζώνων εκπόρθησε το απέναντι τουρκικό οχυρό, στον Προφήτη Ηλία πάνω από τον Τύρναβο.

 Ο ίδιος σκοτώθηκε την ώρα της ορμητικής επίθεσης και ο νεκρός του βρέθηκε κυριολεκτικά με το σπαθί στο χέρι.

 Ήρωας αυτού του ακήρυκτου, όσο και ξεχασμένου σήμερα πολέμου, χαρακτηριστικός τύπος μιας πολεμικής γενιάς, ο Δημητρέσσας προαναγγέλλει τη μεγάλη εξόρμηση των βαλκανικών πολέμων. Ενσαρκώνει μια ισχυρή και μακρά πολεμική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Φτέρης.

 Στην εκδήλωση  θα αναδειχτεί και το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Την παρουσίαση θα κάνει ο συμπολίτης μας δικηγόρος κ. Γιάννης Καραγιαννόπουλος.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι: του Δήμου Λαμιέων, του Δήμου Μακρακώμης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φτεριωτών.

 

 

   

Απόψεις

Ο ποδοσφαιριστής Μανέ, ο αστέρας της Λίβερπουλ από τη Σενεγάλη (ο οποίος βγάζει περίπου 10,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), έδωσε στον κόσμο ένα μάθημα φιλότιμου,...
randomness