Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καμπανάκι για την οικονομία ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση , αλλά και ολους αυτούς που ζητούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα , αποτελεί η τελευταία εκθεση του ΟΟΣΑ με τις προβλέψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.

Κατά τον ΟΟΣΑ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις συνέπειες του κορωνοϊού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε μέση απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ (-25%), περίπου όσες ήταν οι απώλειες της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης.

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη λαμβάνει συγκεκριμένους τομείς με παραδοχές της μείωσης της δραστηριότητας μεταξύ 50% και 100%. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τα ταξίδια και τον τουρισμό που έχουν σταματήσει, ή κομμωτές και αγορά κατοικίας, εστιατόρια και κινηματογράφους που είναι κλειστή, μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα που έχει σταματήσει κλπ.
Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία σε όλες τις χώρες-μέλη της, η χώρα που κινδυνεύει από το μεγαλύτερο πλήγμα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, όπου η επίδραση φαίνεται να φθάνει στο 35% και ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία με απώλειες στο ΑΕΠ τους κοντά στο 30%.
 
Όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν, φυσικά, ρούχα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και πακέτα διακοπών, δεν θα φάνε έξω και δεν θα ξοδεύουν χρήματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ ανελαστικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης θα φθάσει περίπου το 30% σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες.
Ευχόμαστε  οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ να διαψευστούν , γιατί η επαλήθευση μια τέτοιας δυσοίωνης εκθεσης , θα συνιστούσε μια ολοκληρωτική καταστροφή για την ελληνική οικονομία που εξήλθε απο μια σκληρή δοκιμασία και πριν ακόμη συνέλθει , απο το προηγούμενο οικονομικό σόκ καλείται να διαχειριστεί ενα νέο υγειονομικό , αυτή τη φορά σόκ . Χωρίς φυσικά να διαθέτει απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες , οσον αφορά τη  δημοσιονομική  κατάσταση της χώρας και χωρίς να διαθέτει παραγωγική βάση ισχυρή για να αντέξει τους κλονισμούς που ηδη υφίσταται απο το κλείσιμο των επιχειρήσεων . Δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλωστε οτι η ισχνή παραγωγική βάση της χώρας και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα , ηταν αυτοί που σήκωσαν ενα μεγάλο βάρος της προηγούμενης κρίσης των απανωτών μνημονίων με την υπερφορολόγηση , την μείωση της κατανάλωσης και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων . Αποτέλεσμα η νέα κρίση δημόσιας υγείας που επιβάλλει υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων , να βρίσκει τους περισσότερους επιχειρηματίες υπερχρεωμένους και γονατισμένους οικονομικά . 
Δεν εγινε ξαφνικά η Ελλάδα Γαλλία , Ιταλία και Γερμανία για να συζητάμε αυστηρότερα μέτρα για την οικονομική ζωή και παράταση της καραντίνας μέχρι το καλοκαίρι . Διότι ναι μέν πρέπει να εχουμε την υγειά μας για να εργαζόμαστε και να είμαστε παραγωγικοί , αλλά για να συμβεί αυτό προυπόθεση είναι να εχουμε και οικονομία . Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εχουμε εργασία και μπορεί να χάσουμε και την υγειά μας 
 
                                                                                                                                                                         Χρήστος  Αλεξανδρής 
                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness