Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κανονικά η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ στις 30 Σεπτεμβρίου – Ποιοι θα πληρώσουν από τα νησιά… που καταργήθηκε

Δεν πρόκειται να υπάρξει διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο, διαβεβαίωσε χθες κορυφαίος θα πληρωθεί κανονικά στο τέλος του τρέχοντος μηνός, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής θα είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα χθες κατατέθηκε η τροπολογία για την μόνιμη εξαίρεση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για τους 10.000 περίπου κατοίκους των 28 μικρότερων νησιών της χώρας. Ως εκ τούτου μπαίνουν μπρος οι μηχανές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να «τυπώσει» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τα οποία και εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν στο Taxis τις επόμενες ημέρες, από την Κυριακή και μετά.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει να φθάσουν εγκαίρως τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων  προκειμένου να μην αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου. 

 

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του φόρου -ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προέβλεπε την ανάρτηση των λογαριασμών έως τις 15 Σεπτεμβρίου- προέκυψε από  την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ μικρών ακριτικών νησιών η οποία θα πρέπει να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να μην μπορεί να τρέξει την ανάρτηση των σημειωμάτων στο Taxis πριν η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατεθεί στη Βουλή.

Τι προβλέπεται στην τροπολογία – Οι εξαιρέσεις

Η διάταξη κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή  και προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για 10.000 φορολογούμενους που είναι μόνιμοι κάτοικοι 28 ακριτικών και μικρών νησιών με πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τους 1.200 κατοίκους. Η απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές, δηλαδή στα συγκεκριμένα νησιά. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενος έχει την κύρια κατοικία του στη Νίσυρο και παράλληλα έχει στην κατοχή του ένα ακόμη ακίνητο (π.χ. διαμέρισμα) στην Αθήνα θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του στην Νίσυρο αλλά θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ για το διαμέρισμα της Αθήνας. Εάν όμως έχει κι άλλο ακίνητο που βρίσκεται σε κάποιο από τα μικρά νησιά π.χ. στην Τήλο, δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για την ακίνητη περιουσία του. Θα εξαιρεθεί πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα δεν εξαιρούνται από το φόρο οι ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητο σε κάποιο από τα 28 μικρά νησιά αλλά δεν έχουν στο νησί την κύρια κατοικία τους.

Ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φθάνει τα 2,5 δις. ευρώ και ο φόρος πρέπει να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις.  

Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλλουν  τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2019, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν  αυξομειώσεις στο ποσό του φόρου ενώ για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης. Μικρότερο φόρο θα καταβάλλουν περισσότεροι από 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που με απώλειες στα εισοδήματα από ενοίκια λόγω της υποχρεωτικής κατά 40%  ή της προαιρετικής τουλάχιστον 30% μείωσής τους καθώς και όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς το ποσό θα συμψηφιστεί με το φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Οι μειώσεις

Φέτος θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2019 και οι οποίες ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι:

 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,

 • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,

 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,

  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και

  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

  Παράλληλα πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πληρώσουν μισό φόρο ή και καθόλου.

   

   

randomness