Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές Μαλανδρίνου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα και της επέβαλε να πληρώσει πρόστιμο 27.000 ευρώ σε δύο αλλοδαπούς κρατούμενους, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της χώρας μας για απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Πιο συγκεκριμένα:

Ένας Ρουμάνος και ένας Σουδανός, κρατούμενοι στο Μαλανδρίνο, ο πρώτος από τις 7 Ιανουαρίου 2014 έως τις 19 Ιουνίου 2015 και ο δεύτερος από 3 Μαΐου 2010 έως τις 19 Ιουνίου 2018, κατήγγειλαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, μαζί με έναν τρίτο κρατούμενο, ότι η κατάσταση και οι συνθήκες κράτησης λόγω υπερπληθυσμού χρήζει επείγουσας εξέτασης και λύσης.

Βασιζόμενοι στα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) και 13 (δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο) της ΕΣΔΑ, οι προσφεύγοντες στο ΕΔΔΑ για τις συνθήκες κράτησής τους, τόνισαν πως ο πρώτος προσφεύγων κοιμόταν στο πάτωμα για 1 έτος και 4 μήνες.

Ισχυρίστηκαν ακόμα ότι υπήρχε μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα στα παρεχόμενα τρόφιμα και την αδυναμία λήψης τροφίμων από την καντίνα με δικά τους χρήματα και ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων ελάμβαναν μόνο ένα φλιτζάνι τσάι για πρωινό.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε ότι η επίσημη χωρητικότητα των φυλακών ήταν 440 κρατούμενοι και ότι το 2015 ο πληθυσμός του καταστήματος ανέρχονταν σε 500.

 

 

   

randomness