Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κατάσταση απελπισίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού τελικά . Δεν προλάβαμε να πάρουμε λίγες ανάσες ελευθερίας και να αισθανθούμε λίγη αισιοδοξία οτι τα χειρότερα πέρασαν και οτι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες , ηρθε η νέα ψυχρολουσία με την κυβέρνηση να ανακοινώνει νέα σκληρότερα λοκντάουν , χωρίς ωστόσο να μπορεί να μας εγγυηθεί οτι αυτή τη φορά τα μέτρα θα εφαρμοστούν και δεν θα εχουμε και νέα παράταση .
Πως να μην αγανακτήσουν οι πολίτες , και μιλώ για τους συνεπείς , γι'αυτούς που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια το υγειονομικό πρωτόκολλο , και δεν προσπαθούν να ξεγελάσουν με διάφορες προφάσεις το σύστημα . Και αυτοί οι συνεπείς είναι η πλειονότητα των πολιτών . Είναι αυτοί που η ιδια η ζωή τους εχει κάνει να λειτουργούν σαν ρομπότ . Ακολουθούν καθημερινά το ιδιο γνωστό δρομολόγιο . Σπίτι-δουλειά και πάλι σπίτι απο τις 6 το απόγευμα στην Αθήνα και απο τις 9 το βράδυ στις πόλεις που δεν είναι στο βαθύ κόκκινο . Αν και πολλοί απο αυτούς τους συνεπείς δεν πολυκαταλαβάινουν τι ακριβώς εξυπηρετεί η αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας απο κάποια ωρα και μετά ( το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφου τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα ), εν τούτοις δεν εχουν αλλη επιλογή παρα να τηρήσουν απαρεγκλίτως τα μέτρα και να κάνουν οτι τους λένε οι ειδικοί γιατί είναι πεπεισμένοι πως αν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία , επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να υπάρξει . Ολοι αυτοί ομως θέλουν να βλέπουν αποτελέσματα .
Μετράνε ενα χρόνο με απαγορεύσεις και περιορισμούς και φώς στον ορίζοντα δεν βλέπουν . Οι αισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων , συνεχώς διαψεύδονται απο την πραγματικότητα της πανδημίας . Δεν προλαβαίνουμε να συνέλθουμε απο τη μια καραντίνα που με ανακούφιση αφήνουμε πίσω μας και στη γωνία μας περιμένει η επόμενη . Αυτοί δε που είναι σε κατάσταση απελπισίας είναι οι καταστηματάρχες . Τους εχουν τρελάνει τους ανθρώπους τα μέτρα . Ενα χρόνο τώρα δεν κάνουν αλλη δουλειά απο το ανεβάζουν και να κατεβάζουν ρολά . Δεν υπάρχει χειρότερος πόλεμος απο τον ψυχολογικό . Χάνεις τον κόσμο σου ... Δεν χρειάζεται να εχεις σπουδάσει την ιατρική για να αντιληφθείς ως απλός πολίτης οτι η αυξηση των κρουσμάτων του κορωνοιού αυξάνει την πίεση στα δημόσια νοσοκομεία και φέρνει νέα μέτρα και οτι η μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απελευθερώνει το σύστημα υγειας , τους ανθρώπους και την οικονομία . Εκείνο ομως που δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο και σε καμία ιατρική σχολή ανα τον κόσμο , είναι η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει ατομικές και κοινωνικές συμπεριφορές . Ο ωχαδερφισμός και η αδιαφορία για τον κίνδυνο που διατρέχει ο συνανθρωπός σου , ο διπλανό σου , αν εσύ δεν τηρείς τους υγειονομικούς κανόνες και δεν συναισθάνεσαι την ευθύνη που εχεις για τον δημόσιο κίνδυνο που διατρέχει τη χώρα σου και δεν πειθαρχείς , ουτε συστρατεύεσαι στον κοινό αγώνα για τη καταπολέμηση της πανδημίας . Γι'αυτό και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης , οι απαγορεύσεις , οι περιορισμοί , τα απανωτά λοκντάουν και οι εγκλεισμοί πονάνε κυρίως εκείνους τους συμπολίτες μας που εκαναν το λάθος να πάρουν στα σοβαρά την υπόθεση της πανδημίας .
                                                                                                                                                                   Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                         Δημοσιογράφος