Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Κλείνουν επ΄ αόριστον οι λαϊκές αγορές στη Φθιώτιδα από την ερχόμενη Δευτέρα

Για «αφανισμό των λαϊκών αγορών» κάνουν λόγο οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών στη Φθιώτιδα  με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.
Από τη Δευτέρα, σε κοινή γραμμή με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, οι παραγωγοί  ξεκινούν απεργία διαρκείας καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της  Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, με αυτό το νόμο «θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ».
Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι με το σχέδιο νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή «δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές» και «δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές, όταν έχουν αυξηθεί τα διόδια, η φορολογία και αυξάνοντας τους τόκους των καλλιεργητικών δανείων από 4% σε 7%».
Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε «όχι» στα «υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5.000 ευρώ», τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.
Διατεθειμένος να δεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αλλά επέμεινε στις βασικές ρυθμίσεις του, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μικροπωλητών .
Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ.Χατζηδάκης αναρωτήθηκε «αν όποτε έχουμε ένα βήμα προς τα μπρος, μία διαρθρωτική αλλαγή, θα πρέπει ως Βουλή να ακούμε μόνο τους θιγόμενους ή την κοινωνία και την φωνή της συνείδησής μας;».
«Καταλαβαίνω ότι όταν πας να ρυθμίσεις μία κατάσταση υπάρχουν και αυτοί που ξεβολεύονται» είπε και πρόσθεσε ότι «βεβαίως ακούμε αυτούς που θίγονται, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το στόχο που είναι η εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου».
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε 4 συγκεκριμένα θέματα
κλήρωση σε ετήσια βάση για τις θέσεις στις υπαίθριες αγορές: «Γίνεται για να σταματήσουν οι πιέσεις για μικρορυθμίσεις και μικροβολέματα που δεν γίνονται με τον διαφανέστερο τρόπο. Δεν θέλω να πω πληρωμές, αλλά σίγουρα ρουσφέτια», είπε και αναρωτήθηκε «πόσο πια ξεβόλεμα είναι να περπατήσει ο καταναλωτής 10 μέτρα περισσότερο;». «Αν τους αφαιρούσαμε την άδεια να το συζητούσαμε. Αλλά αν θέλουμε να σταματήσουμε τα ρουσφέτια και τις αδιαφανείς πρακτικές, δεν νομίζω ότι αξίζει να συμβιβαζόμαστε σε τέτοια θέματα», τόνισε.
διακριτές θέσεις στις λαϊκές για εμπόρους και παραγωγούς: «Γίνεται για να ξέρει ο καταναλωτής, Για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Που είναι το κακό;», σημείωσε.
ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα: «Όλοι τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Και το στεγασμένο και το υπαίθριο εμπόριο», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «όμως αν έχουμε απαιτήσεις για ενημερότητα στο στεγασμένο εμπόριο, πόσο δίκαιο είναι στο υπαίθριο εμπόριο να μην έχουμε; Εκτός πιστεύουμε σε ένα νέο αξίωμα, ότι μπορεί το κράτος να λειτουργήσει χωρίς έσοδα και τα ταμεία να δίνουν συντάξεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές...».

   

Απόψεις