Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλείνουν εργοστάσιο και δρόμο οι κάτοικοι στο Αυλάκι --Ενταση εξω απο την ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ

Ρεπορτάζ Χρήστος Αλεξανδρής

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν με κάθε μέσο την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή τους δηλώνουν οι κάτοικοι στο Αυλάκι . ''Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το χωριό μας νέα Αμυγδαλέζα '' τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Αυλακίου Νίκος Τσικρικώνης , ενω προτείνει ως εναλλακτική λύση για την εγκατάσταση προσφύγων μια εκταση 250 στρεμμάτων που βρίσκεται στα διοικητικά ορια του Δήμου Λαμιέων . Σύμφωνα με τον πρόεδρο το θέμα αυτό εχει συζητηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Κυρμανίδη , ο οποίος είδε θετικά την πρόταση των κατοίκων . Ολα δείχνουν ωστόσο οτι οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αυλακίου βρίσκονατι αμτιμέτωποι με ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και αυτά είναι τα μηνύματα που φθάνουν απο την Αθήνα και τα κέντρα οπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό . Μάλιστα σήμερα το μεσημέρι κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης , επισκέφθηκε   τις εγκαταστάσεις του  εγκαταλελειμμένου   εργοστάσιου  της ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ  για να πραγματοποιήσει  αυτοψία στον χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί προαναχωρησιακό κέντρο οπου θα γίνεται η ταυτοποίηση των μεταναστών . Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων του Αυλακίου που συγκεντρώθηκαν  έξω από το εργοστάσιο και διαμαρτυρήθηκαν καίγοντας μάλιστα και λάστιχα . ''Δεν εχουμε καμία ενημέρωση απο τους αρμόδιους , ουτε απο την Περιφέρεια και τους βουλευτές , ολα γίνονται στα κρυφά και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα '' δηλώνει ο  Αντιδήμαρχος Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης , διαμηνύοντας οτι οι αντιδράσεις των κατοίκων θα είναι δυναμικές .''Δεν είναι δυνατόν μια κοινότητα 250 κατοίκων να συμφωνήσει να δεχτεί στην περιοχή της 2000 μετανάστες . Αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια δεν εχουν υπολογίσει καλά τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν '' τόνισε ο κ. Ψάρρης .

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αρχική πρόταση του υπουργείου ηταν να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου SOYLIS εξω απο τη Λαμία για να δημιουργηθεί ενα Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων , αλλά η εισήγηση της Αστυνομίας ηταν αρνητική λόγω του οτι το εργοστάσιο βρίσκεται δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα .

Ψυχραιμία, αλλά και εμπιστοσύνη  στην κυβέρνηση που διαχειρίζεται με σοβαρότητα και μεθοδικότητα το μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά  ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Οικονόμου

Ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, για την μετατροπή ανενεργών εργοστασίων σε κέντρα φιλοξενίας. διαβεβαιώνει   ότι καμία τοπική κοινωνία δεν θα αιφνιδιαστεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως επίσης και καμία περιοχή, δεν θα εξαιρεθεί από την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Και ενω στη Φθιώτιδα ακολουθείται οπως ολα δείχνουν η τακτική του αιφνιδιασμού και των ειλημμένων αποφάσεων , Τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Βοιωτία μιλούν για έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης και εκφράζουν φόβους  για το σχέδιο διαχείρισης που προωθεί η κυβέρνηση.Την ιδια ωρα εκτός σχεδιασμού ελπίζει ο δήμαρχος Γιώργος Αναστασίου, ότι θα μείνει ο δήμος Θηβαίων, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, από τη  φιλοξενία επιπλέον αριθμού προσφύγων στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά  του Βορείου Αιγαίου. 

Χαμηλούς τόνους κρατά  ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Φάνης Σπανός , αλλά και οι επικεφαλείς των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο , οι οποίοι συμφώνησαν σε ενα σχέδιο ενσωμάτωσης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες της Στερεάς , φυσικά υπο προυποθέσεις .

 

 

Φωτογραφίες

   

randomness