Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μάχη στους Δήμους για την εκμετάλευση των παραλιών

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας   κρίθηκε ότι «η απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των παραλιών, προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κ.λ.π., και η περαιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους, δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία υπουργική απόφαση αλλά μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως προκειμένου να διασφαλισθεί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού».

 

Στην έγκαιρη παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αναφέρεται ο Γραμματέας  της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών  Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Εσωτερικών  Παναγιώτη Σκουρλέτη.

 

Όπως επισημαίνει ο Γραμματέας της Ν.Δ. «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών ετοιμάζει  νομοσχέδιο για την τροποποίηση του προβληματικού Ν. 2971/2001, προκειμένου να ξεπεραστούν οι εν λόγω ακυρότητες.

 Με το νέο νόμο , οι παραλίες θα παραχωρούνται σε ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας, την εκμετάλλευση των παραλιών αναλαμβάνουν τα κατά τόπους παραρτήματα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα οποία εδρεύουν σχεδόν σε κάθε ΔΟΥ της χώρας και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα αναλάβει να κάνει τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες και να εισπράττει τα μίσθια. Τέλος, όπως επισημαίνεται: «Επειδή οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα των παραλιών αλλά και για τους ναυαγοσώστες, που προσλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι ως εποχικοί, το Δημόσιο θα αποδίδει το 30% του μισθώματος στους κατά τόπους δήμους για την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών.

 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ.  Αυγενάκης στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση: «ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει και οι δήμοι είναι εκτεθειμένοι στο μείζον αυτό ζήτημα καθώς η προηγούμενη απόφαση έχει ακυρωθεί και το εν λόγω σ/ν δεν έχει βγει καν σε δημόσια διαβούλευση, πόσο μάλλον να ψηφιστεί, να δημοσιευτεί, να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ, να γίνει ο διαγωνισμός και να προετοιμαστούν οι παραχωρηθείσες παραλίες από τους Δήμους με πρόσληψη εποχικού προσωπικού κ.λ.π.»

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness