Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών (Δείτε Φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα , θρησκευτική ευλάβεια , εκκλησιαστική τάξη και τήρηση των μέτρων που προβλέπονται για τον covid γιορτάσθηκε   και φέτος  στην πόλη της Λαμίας η  μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος .

Επίκεντρο του εορτασμού, ο Ναός του Αγίου στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, ο οποίος κτίσθηκε με δαπάνες  του Συλλόγου Αμπελουργών του Νομού Φθιώτιδος.

Ανήμερα της γιορτής την Δευτέρα  1 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Συμεών,  χοροστάτησε   της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη π.Αγγελο Ανθόπουλο , τον π. Δημήτριο Ατματζίδη και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαμίας  π. Αθανάσιο Κυρίτση. Ο μητροπολίτης κάνοντας τον αγιασμό συνεχάρη τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγίου Τρύφωνα για το δημιουργικό τους εργο ολα αυτά τα χρόνια , τονίζοντας ιδιαίτερα την σχέση συνεργασίας που εχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Σύλλογο των Αμπελουργών . Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης φρόντισε να στείλει και ενα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες συγκρίνοντας τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες γιορτάσθηκε ο Αγιος Τρύφωνας με την συμμετοχή του κόσμου και τηρώντας ολα τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου με την ημέρα των Θεοφανείων και τις απαγορεύσεις που ισχυαν τότε .   Η Θρησκευτική πανήγυρις προς τιμήν του Αγίου Τρύφωνα ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα , με τον μέγα πανηγυρικό εσπερινό,  την αρτοκλασία και την περιφορά της εικόνας στο προαύλιο της εκκλησίας . Για πρώτη φορά φέτος δεν  πραγματοποιήθηκε  ο καθιερωμένος ''μυστικός δείπνος'' με τα πλούσια εδέσματα που ετοίμαζαν  οι γυναίκες του Συλλόγου των Αμπελουργών  . Την θρησκευτική πανήγυρη τίμησαν οι βουλευτές Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης , ο  Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Καρακάντζας , οι Αντιδήμαρχοι Αμαλία Ποντίκα , Κώστας Σταυρογιάννης , Παναγιώτης Φώσκολος και Κώστας Μουστάκας , ο Κώστας Σταικούρας , ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Λάμπρου και αρκετός κόσμος που προσήλθε για να προσευχηθεί να ανάψει ενα κερί στη χάρη του Αγίου και να πάρει αρτο και αγιασμό . 

 

Ο Άγιος Τρύφων, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία τιμά σήμερα 1 Φεβρουαρίου, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους αμπελουργούς και γενικότερα στους αγρότες, αφού θεωρείται ο προστάτης άγιος των αμπελουργών και των γεωργών.

 

Ο Άγιος Τρύφων υπήρξε δημοφιλής τόσο όσο ήταν ακόμη στη ζωή όσο και μετά το μαρτύριό του. Παρόλο που πουθενά στο Συναξάρι δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να τον συνδέουν με το αμπέλι και το κρασί, θεωρείται προστάτης των αμπελουργών. Παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες αγιογραφίες να κρατά κλαδευτήρι. Άλλωστε η εορτή του Αγίου τον Φεβρουάριο συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία αρχίζει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα που είναι το κλάδεμα.

 

Φωτογραφίες