Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Με το νέο Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ

Με τον νέο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  ΜανώληΓραφάκο, συναντήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου ΦοΔΣΑ. Στη  συνάντηση  παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ  Σάββας Χιονίδης.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους ΦοΔΣΑ και ιδιαίτερα η εκκρεμότητα ως προς την εφαρμογή των άρθρων του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) που αφορούν τους ΦοΔΣΑ, καθώς 6 μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία (19/01/2019), δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι διαπιστωτικές πράξεις σύστασης των ΦοΔΣΑ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται μια χρόνια παθογένεια, με αρνητικές συνέπειες στην επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Συζητήθηκε επίσης σειρά άλλων σχετικών θεμάτων όπως τα πρόσφατα νομοθετήματα που αφορούν τον κανονισμό τιμολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΦοΔΣΑ, το περιβαλλοντικό τέλος κυκλικής οικονομίας που θα βαρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ΚΥΑ με την οποία προβλέπεται η επιβολή διοικητικών προστίμων στους Ο.Τ.Α, καθώς και το μείζον ζήτημα της στελέχωσης των ΦοΔΣΑ, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, χωρίς να διαθέτουν το στοιχειωδώς απαιτούμενο προσωπικό. 

Ο γενικός Γραμματέας  δεσμεύθηκε να συνδράμει τις προσπάθειες του Δικτύου για την άμεση προώθηση λύσεων σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. 

Αποφασίσθηκε επίσης , να ακολουθήσει συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα, κατά την οποία θα εξειδικευτούν τα θέματα, ενώ  δεσμεύτηκε να  υπάρχει διαρκής συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ.

Απο την πλευρά τους οι αυτοδιοικητικοί ευελπιστούν στην καλή συνεργασία και θεωρούν πως η  μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο καθ΄ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ΦοΔΣΑ και είναι ένα πρώτο και θετικό βήμα στην προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και επίτευξη των στόχων.

 

 

   

Απόψεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λαμιακός Τύπος» για την «Καλύβα Στεφανή» στην περιοχή...