Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με συγκίνηση η Εορτή της Κοιμήσεως στην Ιερά Μονή Δαμάστας, στον τόπο που αναπαύεται ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος

 

Με θρησκευτική  ευλάβεια γιορτάσθηκε την Πέμπτη 15 Αυγούστου η μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού» σε όλη την Μητρόπολή Φθιώτιδας .

            Στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας  στον τόπο, όπου αναπαύεται ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδας  κυρός Νικόλαος.

ο Τοποτηρητής της χηρεύουσας  Μητροπόλεως  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητρόπολης  π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη. 

            Τους θαυμασίους ύμνους της γιορτής απέδωσε η  Πολυμελής Βυζαντινή χορωδία νέων, υπό την χοραρχία του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης  , Πρωτοψάλτου Ανδρέου Ιωακείμ.

           

            Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο π. Νεόφυτος ανέγνωσε με συγκίνηση την Εγκύκλιο του μακαριστού Ποιμενάρχου  κυρού Νικολάου, η οποία και αποτελεί το τελευταίο επίσημο κείμενό του μέσα από το οποίο απηύθυνε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας , τις πατρικές του διδαχές και νουθεσίες για την Εορτή της Κοιμήσεως και για  το Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου , την οποία τόσο πολύ αγάπησε, ύμνησε και ετίμησε στην επίγεια ζωή του. Η Εγκύκλιος φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου 2019, δεκαέξι ημέρες προ του αιφνίδιου θανάτου του και διαβάστηκε  σε όλους τους  Ναούς και τις  Μονές της Μητροπολιτικής  Περιφερείας. 

            Προ της απολύσεως ο κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τις πατρικές του ευχές για την μεγάλη Εορτή της Παναγίας  προς τους πιστούς και αναφερόμενος στην απουσία του μακαριστού Μητροπολίτου μας χαρακτηριστικά είπε:

            « Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη, σεβαστοί Πατέρες, Άρχοντες του λαού, Ενδοξώτατοι του Στρατού, αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα νιώθω ότι τελέσαμε Αρχιερατικό Συλλείτουργο και αυτή είναι η αλήθεια της Εκκλησίας μας, την οποία μας εκήρυξε σήμερα ο αείμνηστος Μητροπολίτης σας και αδελφός μας Νικόλαος με την Εγκύκλιο,  την οποία ήδη είχε αποστείλει πριν από την κοίμησή του και γι’ αυτό και ανεγνώσθη σήμερα σε όλη την Μητρόπολη ως η τελευταία του παρακαταθήκη προς τον πιστό λαό και σ’ αυτή ακριβώς την Εγκύκλιο μας διέσωσε την αλήθεια, τι σημαίνει Κοίμηση της Παναγιάς. Την επιβεβαίωση της Αναστάσεως, αυτής της Αναστάσεως που θα ζήσουμε όλοι οι πιστοί και αυτό είναι το βίωμα και η πίστη της Εκκλησίας μας. Γι’ αυτό και σήμερα αν και δεν είναι  σωματικά μαζί μας, εντούτοις συλλειτουργεί μαζί μας. Η μνημόνευση του ονόματός του, η ανάγνωση της Εγκυκλίου του, η δική σας παρουσία που είναι ο καρπός των έργων του είναι ακριβώς αυτό το συλλείτουργο που έζησα κι’ εγώ μαζί σας. Και θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου, που παρ’ολο δεν θα το ήθελα στα πλαίσια της Τοποτηρητείας,  έγινα προσκυνητής και αυτού του Μοναστηριού, το οποίο εγνώρισα στα παιδικά μου χρόνια, αλλά η φήμη του και η εξέλιξή του με την παρουσία της Μοναστικής αδελφότητος και της Γεροντίσσης Ιωάννας, έχει ξεπεράσει τα όρια της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής. Αλλά και η δική σας σήμερα κατανυκτική παρουσία δείχνει την πίστη, την ευλάβεια και την ευσέβεια των ανθρώπων της Μητροπόλεως αυτής και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό και επευλογώ. Είμαι και εγώ λοιπόν μαζί σας σήμερα συλλειτουργός και συμπροσκυνητής και εύχομαι απ’ τα βάθη της καρδιάς μου να έχετε πάντοτε την ευχή του αειμνήστου Νικολάου που σας αγάπησε και τον αγαπήσατε, που θα κρατήσουμε κι’ εμείς οι αδελφοί του αιωνία την μνήμη του και είμαι σίγουρος ότι και τούτη τη στιγμή ευλογεί από τον ουρανό μαζί με την Μητέρα του Μαρία, όλους εσάς και όλους εμάς. Να κρατήσετε την ευλογία του και τη μνήμη του, να συνεχίσετε το έργο του. Κρατήστε την πίστη και την ευλάβεια που έχετε, κρατήστε τα καλά Μοναστήρια που τόσο πολύ αγαπάτε και είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας, συνεχίστε να εργάζεστε στην Ενορία σας. Αυτό που μας σώζει σήμερα στην Πατρίδα μας είναι η Ενότητά μας που διασφαλίζετε μέσα από την κοινή μας πίστη, αυτό είναι το όπλο μας σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες και στους καιρούς που περνάμε. Με την Ενότητα μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να συνεχίσουμε την πορεία μας, ως Πατρίδα και ως Έθνος.

 Σήμερα απανταχού της γης οι Έλληνες Ορθόδοξοι γιορτάζουμε την Παναγιά μας, τη Στρατηγό μας, την Ελευθερώτρια, την Μητέρα μας, σ’ Αυτή που απευθυνόμαστε κάθε στιγμή στη  ζωής μας, γιατί νιώθουμε και ξέρουμε ότι είναι οικεία σ’ εμάς γιατί απ’ μας προήλθε, την ανθρωπότητα και έγινε σκεύος Εκλογής για να είναι ο Χριστός η σωτηρία των ψυχών  μας. Εύχομαι σε όλους σας, η Παναγία να είναι βοήθεια. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα  στους εορτάζοντες και εορτάζουσες και σε όλους σας».

Ακολούθησε Αρχιερατικό Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη  υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο, παρουσία των Ιερέων, των επισήμων και απλών πολιτών .

 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος  Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος  Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος  Δημήτριος Αλαμπάνος και πλήθος πιστών.

Φωτογραφίες Δημήτριος Ανάγνου

 

Φωτογραφίες