Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μεγάλη επένδυση 5 εκ ευρώ στον Δήμο Λαμιέων --Δημοπρατείται το Αρδευτικό της Ηράκλειας !

Ρεπορτάζ :  Χρήστος Αλεξανδρής
 

Μια μεγάλη επένδυση στον αγροτικό τομέα που ενισχύει τις υποδομές των εγγείων βελτιώσεων  και εξασφαλίζει την αρδευση σε 4.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης εκτασης , δρομολογείται το επόμενο διάστημα  στο Δήμο Λαμιέων . Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το αρδευτικό εργο της Ηράκλειας προυπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ  και ηδη με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη , ανατίθεται η αρμοδιότητα για την δημοπράτηση του εργου πιθανότατα  τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας .

Την ενταξη του εργου στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης , είχε εξαγγείλει απο τη Λαμία ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο του 2019 . Οπως ολοι εχουν αναγνωρίσει το εργο αυτό αποτελεί εργο  ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και προεξέχων  έργο για τον νομό Φθιώτιδας, γεγονός που αναφέρθηκε και από τον πρώην  Πρωθυπουργό  κατά την ομιλία του στη Λαμία . Η Ηράκλεια εχει δυναμικές καλλιέργειες με εξαγώγιμα προιόντα . Η περιοχή της Ηράκλειας αρδεύεται με ενα παλαιωμένο σύστημα εδω και εβδομήντα χρόνια , με χωμάτινους υδραύλακες πολλών χιλιομέτρων και με τεράστια εξοδα αντλησης μεταφοράς νερού απο τους αγρότες της περιοχής .

Το αρδευτικό της Ηράκλειας δια της βαρύτητας είναι ενα εργο που θα αρδεύσει τον ελαιώνα και ολόκληρο τον κάμπο του Δήμου Λαμιέων . Αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική ανακούφιση για τις αγροτικές οικογένειες της περιοχής ,καθώς θα μειωθούν σημαντικά τα εξοδα αρδευσης της παραγωγής . Οι αγρότες με την ολοκλήρωση του εργου θα περάσουν στην εποχή της αυτοματοποίησης και με το πάτημα ενός κουμπιού θα εχουν την δυνατότητα να αρδεύουν 4000 στρέμματα αγροτικής παραγωγής .  Παράλληλα με την υλοποίηση του εργου προστατεύεται καλύτερα το περιβάλλον  και θα γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού που σημερα διανύει χιλιόμετρα για να φτάσει στον προορισμό του .

Η χρηματοδότηση και δημοπράτηση του αρδευτικού της Ηράκλειας δεν ηταν κάτι δεδομένο πριν λίγα χρόνια . Πίσω απο αυτό το εργο υπάρχει  ενα όραμα που έγινε πράξη. Χωρίς υπερβολές το εργο εκτός απο τις υπογραφές των υπουργών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης , φέρνει και τη σφραγίδα του πρώην κοινοτάρχη της Ηράκλειας Ηλία Ρωμαίου  και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας που περίμενε με αγωνία την ημέρα που το εργο θα επαιρνε σάρκα και οστά . 

''Είμαι και είμαστε ικανονοποιημενοι όλοι όσοι επι 9  χρόνια γίναμε μέρος αυτής της τεράστιας χρονοβόρας διαδικασίας και καταφέραμε να αλλάξουμε την ζωή μας τον τόπο μας στον εργασιακό και οικονομικό τομέα της άρδευσης και της υπεραξίας που θα δοθεί στην περιοχή με αυτό το έργο που έχει στόχο να εξασφαλίζει νερό όταν οι αγρότες το χρειάζονται και να βάλει τάξη στην χρήση υδάτινων πόρων'' δηλώνει στο ''ΛΤ '' ο πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηλίας Ρωμαίος .
 
''Η Ηράκλεια , τονίζει ο κ. Ρωμαίος , έχει θέση στον κάμπο της Λαμίας με ξεχωριστές δυνατότητες και πλεονεκτήματα έχει ισχυρή πρωτογενή παραγωγή, γεωργία και κτηνοτροφία.
 
Στοχεύουμε λοιπόν σε μια ανταγωνιστική οικονομία στον πρωτογενή τομέα.
Οι υποδομές εγγειοβελτιώσεων και διαχείρισης αρδευτικού ύδατος με την ώριμη ολοκληρωμένη μελέτη που καταθέσαμε  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή''. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ηράκλειας ο ανθρωπος που συνέβαλλε καθοριστικά στην υλοποίηση του εργου ηταν ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Βέττας . Ο πρώην πρόεδρος της Ηράκλειας για την δημοπράτηση του εργου ευχαριστεί τον σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη , αλλά και τον Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιο Καραίσκο γιατί απο τη θέση του αντιπεριερειάρχη Φθιώτιδας ηταν ο ανθρωπος που συνέβαλλε για να ξεπεραστούν τα πάσης φύσεως εμπόδια νομικά και γραφειοκρατικά προκειμένου το εργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να τύχει χρηματοδότησης . 
 
Τα έργα πραγματοποιούνται όταν υπάρχουν μελέτες και οταν καταφέρεις να δαμάσεις το τέρας της γραφειοκρατίας και των ακαμπτων κανονισμών της Ευρωπαικής Ενωσης . Χρειάστηκε να μετακινηθεί ενα ...βουνό γραφειοκρατικών εμποδίων (!) για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και το εργο να είναι ετοιμο για δημοπράτηση . 

 Το αρδευτικό έργο της Ηράκλειας μπορεί να χαρακτηριστεί ως  «βαρύ έργο» αφού απαιτήθηκαν κοπιώδεις και διαρκείς διαπραγματευτικοί χειρισμοί ώστε σήμερα να δίδεται το πράσινο φως για την υλοποίησή του. Χρειάστηκαν  συνεχείς και επίμονες προσπάθειες και παρεμβάσεις  όλο αυτό το διάστημα ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να προσκομισθούν, ελεγχθούν και εν τέλει εγκριθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη θετική αξιολόγηση και έγκριση του έργου.

Υπήρξαν ελλείψεις που αφορούσαν στην πληρότητα των δικαιολογητικών για την πρόταση «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ», ασκήθηκαν  πιέσεις στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας, τονίζοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα του έργου, υποβλήθηκε πλήρης φάκελος ώστε σήμερα να εχει  εξασφαλιστεί  η δημοπράτηση  ενός έργου υψηλού επιπέδου  και σπουδαιότητας το οποίο καλύπτει μια έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου, ύψους 5.032.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  2016-2020 και υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Δημοσίευση 2020-05-14

 

 

 
Φωτογραφίες

   

randomness