Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μεγάλη συμμετοχή στην επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Φθιώτιδας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Mε μια επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια απο την Μικρασιατική Καταστροφή η Μητρόπολη Φθιώτιδας ανοιξε την αυλαία της  Μεγάλης Εβδομάδας . 

          Στην Πλατεία Ελευθερίας, στην καρδιά της Λαμίας, στο προαύλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου  η μουσική εκδήλωση του Ωδείου της  Μητρόπολης Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τίτλο: «Μικρασίας Θρήνος».

          Η εκδήλωση περιελάμβανε υμνους της Μεγάλης Εβδομάδος από Μελουργούς της Σμύρνης, τους οποίους απέδωσε με αρτιότητα  κλιμάκιο της Βυζαντινής Χορωδίας παιδικής, γυναικείας και ανδρικής, του Ωδείου υπό την χοραρχία του Διευθυντή Ανδρέα Ιωακείμ . 

          Την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση παρουσίασε η Καθηγήτρια Πιάνου και Θεωρητικών του Ωδείου κ. Φωτεινή Περώνη.

    Επίκαιρα αποσπάσματα από μικρασιάτες συγγραφείς και ποιητές απήγγειλε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής  του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και ηθοποιός  Νίκος Ορφανός . 

    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισφραγίζοντας την προπασχάλια και εναρκτήρια επετειακή εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή  υπογράμμισε οτι 'αυτή η επέτειος των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και ότι επακολούθησε, δεν αποτελεί ένα μνημόσυνο μίας τραγωδίας, αλλά αποτελεί την δυνατότητα μίας ουσιαστικής, υγιούς και αληθινής πατριδογνωσίας και συλλογικής αυτογνωσίας'' υπογράμμισε ο Μητροπολίθτης Φθιώτιδας .

   '' Ακόμα και η σωστή ανάγνωση της ιστορίας, προϋποθέτει διάθεση αγώνα. Δεν μπορεί να διαβάσει κανείς την ιστορία καθισμένος σε έναν καναπέ, μέσα σε ψιθύρους ανευθυνότητας, όταν εκούσια βγαίνει έξω από το κάδρο της'' τόνισε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας για να προσθέσει .

     οτι ''την ιστορία θα την διαβάσει κανείς σωστά, μονάχα όταν καταλάβει ότι είναι μέρος της ιστορίας και όταν καλείται να συνδιαμορφώσει την ιστορία και όταν καταλάβει ότι καλείται να γίνει ενεργός πολίτης και μόνο ο ενεργός πολίτης είναι ενεργός και αληθινός πατριώτης''.

  Αναλύοντας το νόημα αυτών των εκδηλώσεων μνήμης , ο Σεβασμιώτατος ανέφερε οτι  ''μαθαίνουμε ποιοι είμαστε, όταν βλέπουμε τα λάθη μας, τις αποτυχίες μας ή και τις ατυχίες μας, ή και τις δυστυχίες μας. Είναι αλήθεια: Λιγότερο διδασκόμαστε από τα επιτεύγματά και τα κατορθώματά μας, απ΄ό,τι από τις άσχημες στιγμές της ιστορίας. Αυτή η επέτειος δεν είναι μία επέτειος χαράς, μίας νίκης, όμως εμείς είμαστε με αυτόν, που νίκησε τον θάνατο με Θάνατο, είμαστε μαθητές Αυτού, ο οποίος χάρισε και χαρίζει την Ανάσταση μέσα από τον Γολγοθά. Πάντοτε το σταυρωμένο Γένος, πάντοτε βλέπει μέσα από τον Σταυρό το Φως της Ανάστασης.

    Έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να κοιτάξουμε μονάχα προς την Ανάσταση, μονάχα προς το Κενό Μνημείο απ’ όπου αναβλύζει η ζωή, γιατί είμαστε εραστές της ζωής''.

   

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Χρήστος Καπούλας

& Λάμπρος Χαραλάμπους

Φωτογραφίες