Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μεταναστευτικό : Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό συνεχίζονται . Την μια ημέρα καταργεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και την επομένη το επανασυστήνει . Την μια ημέρα αποφασίζει την αποσυμφόρηση των νησιών απο τους μετανάστες , αλλά την επομένη ανακαλύπτει οτι δεν εχει βρεί τους χώρους που θα τους μεταφέρει στην ενδοχώρα . Την μία ημέρα αποφασίζει να φέρει πρόσφυγες στον Καραβόμυλο , την επόμενη παίρνει πίσω την απόφαση , υποχωρώντας μπροστά στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας . Στη συνέχεια αποφασίζει να πάει πρόσφυγες στη Μαυρομαντήλα , αλλά και εκεί σκοντάφτει στις αντιδράσεις των ιδιων των βουλευτών της . Ολημερίς ...χτίζανε την επέκταση της Δομής των Θερμοπυλών , το βράδυ γκρεμιζόταν πάλι εξαιτίας αντιδράσεων των τοπικών βουλευτών της κυβέρνησης .
Πληροφορηθήκαμε χθες το πρωί οτι ακυρώνεται για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό και οτι ο διαγωνισμός που βρισκόταν σε εξέλιξη για την επέκταση της Δομής στις Θερμοπύλες δεν θα τελεσφορήσει τελικά . Το μεσημέρι τα πράγματα αλλαξαν και η ενημέρωση που υπήρξε ηταν οτι ο διαγωνισμός θα γίνει και απλά ενα φραστικό λάθος υπαλλήλου του ΔΟΜ μπέρδεψε τους πάντες  . 
Απόφαση της κυβέρνησης  , είναι οπως ολα δείχνουν ,  να διαπραγματευτεί το μεταναστευτικό με τις τοπικές κοινωνίες , οπερ σημαίνει οτι θα ανακοινώνει ο υπουργός την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει και αυτή θα υλοποιείται μόνο αν συμφωνεί ο Δήμαρχος ή ο τοπικός βουλευτής . Φίλτατος ο διάλογος αρκεί να καταλήγει και κάπου . 
Εχουμε την αίσθηση ομως οτι μια τέτοια πολιτική θα παραμείνει κενό γράμμα , καθώς στο δρόμο της   ''δημιουργικής ασάφειας'' , κινούνται και οι τοπικοί παράγοντες .  
Ενω στην αρχή είχαν αποφασίσει να συμβάλλουν με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος , βλέποντας το θέμα απο την ανθρωπιστική του διάσταση και στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική για αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων -μεταναστών αιτούντων ασυλο στην ενδοχώρα , στη συνέχεια οταν εφτασε η ωρα να προτείνουν χώρους φιλοξενίας αναδιπλώθηκαν .
Ενω στη αρχή  είχαν αποδεχτεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στου Μαξίμου , σήμερα ζητούν συνάντηση με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης , χωρίς να εξηγούν τι ακριβώς επιδιώκουν .
 
Εχω την εντύπωση οτι στο μεταναστευτικό πρόβλημα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός παραπατούν . Είναι στη διάθεση των γεγονότων αφου θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική, την οποία αρνούνται να στηρίξουν οι ιδιοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος . Την ιδια στοιγμή  οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης  αρνούνται αυτό που τους προτείνει η κυβέρνηση , χωρίς οι ιδιοι να προτείνουν τίποτα . Η μάλλον προτείνουν διάλογο για το διάλογο .
Θυμίζω οτι  τον Οκτώβριο του 2019 , το περιφερειακό συμβούλιο  είχε εγκρίνει τη σύσταση επιτροπής για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στη Στερεά .
Όπως είχε γίνει τότε γνωστό η περιφέρεια Στερεάς, αναμένονταν το επόμενο διάστημα να φιλοξενήσει περίπου 1.500 άτομα . Η απόφαση ελήφθη κατα πλειοψηφία καθώς την εισήγηση του περιφερειάρχη είχαν ψηφίσει οι παρατάξεις του Δημήτρη Αναγνωστάκη , της Κατερίνας Μπατζελή και του κ. Βούλγαρη , ενω είχαν καταψηφίσει οι παρατάξεις του Απόστολου Γκλέτσου , της Λαικής Συσπείρωσης και της ελληνικής αυγής .
 Την ίδια ώρα, δήμαρχοι αρκετών περιοχών της περιφέρειας, είχαν εκφράσει ανοιχτά την άρνηση τους να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου προσέγγιζε τότε το προσφυγικό απο την ανθρωπιστική του διάσταση και είχε αποφασίσει να επωμιστεί ενα σημαντικό μερίδιο ευθύνης και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος . Λίγες ημέρες αργότερα ''εσκασε '' το θέμα του Καραβόμυλου και εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις απο τους κατοίκους της Ανατολικής Φθιώτιδας με την Δήμαρχο Στυλίδας να πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις .
Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ή να προνοήσει τότε οτι το πρόβλημα είχε μακριά ουρά και θα είχαμε και συνέχεια . Η συνέχεια δόθηκε με την πρόταση για την Μαυρομαντήλα .
Ακολούθησε ενας ολόκληρος γύρος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση και τον ιδιο τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει σε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες στην Αθήνα το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και ζητώντας απο τους αιρετούς να βάλουν πλάτη , πρόταση που εγινε αποδεκτή ,χωρίς αντιρρήσεις .
Το μεταναστευτικό ομως φαίνεται πως συνεχίζει να μπερδεύει  τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν . Μάλλον τρέχουν πίσω απο τα γεγονότα και αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι να πετάξουν απο πάνω τους τον ''μουντζούρη '' .
Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε και την ''διπλωματία της μάσκας '' . Ακούγοντας   τις δηλώσεις γαλάζιων βουλευτών και Δημάρχων που εξελέγησαν με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ακρη δεν βγάλαμε  . Οι πάντες δήλωναν  αιφνιδιασμένοι και ολοι εκαναν  τους ανήξερους .
Με αλλα λόγια το μεταναστευτικό , ενω είναι ενα σημαντικό ζήτημα , εξελίσσεται σε μια εσωκομματική μάχη στη  Νέα Δημοκρατία . Με νικητές και ηττημένους .
                                                                                                                                                                   
                                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                  Δημοσιογράφος