Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το μήνυμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ !(Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 
 
Πολλά θα ειπωθούν και πολύ περισσότερα θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ . Πέρα απο το αποτέλεσμα της κάλπης και την μάχη του β' γύρου αυτό που πρέπει να κρατήσουμε προς το παρών είναι οτι οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ηταν ενα γεγονός που συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου και επισκίασε σε μεγάλο βαθμό την επικαιρότητα . Δεν είναι τυχαίο οτι επαιζε πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και στις Κυριακάτικες εκπομπές .Οι τηλεοράσεις μετέδιδαν εικόνες απο τα εκλογικά κέντρα που εδειχναν την μεγάλη κινητοποίηση των μελών και φίλων του κόμματος . Η συμμετοχή ηταν μεγάλη διαψεύδοντας εκείνους που ελεγαν οτι ο κόσμος εχει κουραστεί και δεν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής . Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο εκτός του οτι του δίνει ενα σημαντικό προβάδισμα στον υποψήφιο πρόεδρο για την τελική αναμέτρηση της Κυριακής , είναι και ενα μήνυμα της βάσης . Οτι επιθυμούν σε αυτή τη νέα πορεία να ηγηθούν καινούρια πρόσωπα που δεν κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του παρελθόντος .
 Η μεγάλη εκπληξη αυτών των εσωκομματικών εκλογών ηταν ο αποκλεισμός του Ανδρέα Λοβέρδου με δεδομένο οτι καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ολες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας τον εδειχναν να εχει αποκτήσει ενα σαφέστατο προβάδισμα απο τους αντιπάλους του. Τελικά ολα αυτά τα προγνωστικά διαψεύστηκαν απο το αποτέλεσμα της κάλπης .
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο .Οι προβλέψεις που τον ηθελαν πρώτο και με διαφορά επεσαν εξω . Αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά (και αυτό είναι μήνυμα προς ολους , κυρίως ομως για την κυβέρνηση ) οτι η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι η κάλπη . Υπάρχει ομως και κάτι αλλο που δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο . Εχει να κάνει με τα σενάρια περι μεγάλης και μικρής συμμετοχής . 
Οπως εξηγούσαν ολο το προηγούμενο διάστημα δημοσκόποι και εγκυροι αναλυτές η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί αυτόν που απευθύνεται σε ενα μεγαλύτερο ακροατήριο , φωτογραφίζοντας την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου , ενω η μικρή συμμετοχή ευνοεί τους κομματικούς μηχανισμούς . Είχαν δίκηο και απόδειξη το αποτέλεσμα , μόνο που αυτό δεν ευνόησε τελικά την υποψηφιότητα Λοβέρδου αλλά την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη . Διαψεύστηκαν ολα  αυτά τα σενάρια γιατί αποδείχτηκε περίτρανα πως η οποια δύναμη των κομματικών μηχανισμών δεν μπορεί να νικήσει τη δύναμη της κοινωνίας και οτι οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες τόσο περισσότερο εξασθενούν οι μηχανισμοί . Το είδαμε να συμβαίνει αυτό και στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας με την εκλογή του σημερινού προέδρου και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη . Για να κάνουν κουμάντο οι λίγοι , πρέπει να αδιαφορούν οι πολλοί . Επίσης σαρώθηκε στις κάλπες και ενα ακόμη επιχείρημα . Οτι είναι μειονέκτημα για εναν υποψήφιο αρχηγό κόμματος που δεν είναι στο κοινοβούλιο . Το επιχείρημα αυτό δεν επηρέασε την ψήφο του κόσμου . Το μήνυμα αυτών των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ είναι οτι ο κόσμος διψά για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες . Την ανανέωση την εχει ανάγκη και το ιδιο το πολιτικό μας σύστημα . Αρκετά με την γεροντοκρατία και την ανακύκλωση παλιών και φθαρμένων υλικών . 
 
                                                                                                                                                                            Χρήστος Αλεξανδρής
                                                                                                                                                                                Δημοσιογράφος

    

randomness