Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μόνιμοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι” – Έρχεται Προκήρυξη του ΑΣΕΠ

Την μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι '' ,  προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος .  Τα Προγράμματα ''Βοήθεια στο Σπίτι'' υλοποιούνται σε  270 Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.  Μεταξύ αυτών στους Δήμους Λαμιέων , Αμφίκλειας-Ελάτειας , Δομοκού , Μακρακώμης και Λοκρών . Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ' αυτούς που δεν εξυπηρετούνται πλήρως,  χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,  διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και  δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους. Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. 

''Υπάρχει διάθεσή μας πρώτον, να συνεχιστεί το πρόγραμμα, δεύτερον, να το αξιολογήσουμε, να δούμε τι πηγαίνει καλά στο πρόγραμμα και τι μπορούμε ακόμα πιο πολύ να το βελτιώσουμε'' δήλωσε χθες σε συνενετυξή του ο υπουργός Εσωτερικών . Οι εργαζόμενοι , είπε ο υπουργός , θα πληρώνονται κανονικότατα και για αυτό το λόγο θα δώσουμε εντολή στο ΑΣΕΠ να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι. Συνεπώς οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται περίπου 3.000 τον αριθμό, των οποίων λήγει το πλαίσιο στις 31 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να έρθουν οι επόμενοι. Θα έχουν κάποια μόρια, αλλά δεν θα είναι ο μόνος τρόπος αξιολόγησής τους γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και νέους ανθρώπους οι οποίοι θα θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας. Τις προσλήψεις θα τις κάνει το ΑΣΕΠ. Πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δε σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με τους συμβασιούχους . Αυτή είναι μία μόνιμη υπηρεσία που παρέχουν οι Δήμοι κι είναι μία σοβαρή υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής. Σε συνεργασία με το ΓΛΚ, είναι διαθέσιμα 62,5 εκ. €», είπε αναλυτικά ο Υπουργός.

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμη και στη μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι '' δικαιώνει τους αγώνες  του Σωματείου στη Φθιώτιδα  για την μονιμότητα των εργαζομένων και την θέσπιση του προγράμματος ως υποχρεωτικό και πάγιο .
Θυμίζουμε οτι για το θέμα αυτό  υπάρχει και απόφαση  του Πρωτοδικείου Λαμίας , με την οποία οι συμβάσεις πέντε εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου  . Πρόκειται για εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί από 2003 έως το 2008, δηλαδή, προσφέρουν τις εργασίες τους στο δήμο από 11 έως 16 συναπτά έτη με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σύμφωνα με το δικαστήριο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως, δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, αντίθετα μέσα στον Οκτώβριο θα είναι διαθέσιμα στο Υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία φορέων του Δημοσίου για τις ανάγκες τους σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό  στοιχεία που θα τεθούν στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, για του πού θα γίνουν προσλήψεις και τον αντίστοιχο αριθμό τους.

«Μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει συνολική καταγραφή ποιες είναι οι ανάγκες για το Ελληνικό δημόσιο την επόμενη τετραετία. Δίπλα θα μπει από το Υπουργείο Οικονομικών ποια είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας και όλο αυτό μαζί θα τεθεί υπόψιν του Πρωθυπουργού της Χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις».

Πληροφορίες απο epoli.gr