Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Μύλος» στο ΚΙΝΑΛ: Δεν τα βρίσκουν για τα debates – Αναβλήθηκε η συνεδρίαση των υποψηφίων

Σε «στρατόπεδα» έχει χωρίσει τους υποψηφίους στο ΚΙΝΑΛ σε σχέση με τη διεξαγωγή ή όχι των debates.

Οι απόψεις δεν συμπίπτουν για το περιεχόμενο και το ύφος τους κι έτσι η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση των υποψηφίων για το debate

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, που είχε θέμα το debate που θα διεξαχθεί ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΔΕΚΑΠ Θεόδωρος Καπετανάκης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι αναβάλλεται καθώς η εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου, Έφη Χαλάτση, δεν μπορεί να παραστεί σήμερα.

Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στην εκλογική επιτροπή στην οποία τονίζει οτι « δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου».

Επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ

Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Παράταξη μας, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στόχος μας πρέπει να είναι τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου να γίνουν με απόλυτα θεσμικό τρόπο και σοβαρότητα, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών.

Η Ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της.

Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.

Η πρόταση μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές – τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από οποίο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεων τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα.

Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες, ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις.

Στον αγώνα αυτό είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι. Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεων μας, θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν παραβρεθεί ο Γ. Παπανδρέου, δεν πρόκειται να γίνει debate στην ΕΡΤ, η οποία στην επιστολή της προς τους υποψηφίους ξεκαθαρίζει: Ή όλοι ή κανείς. «Δεν μπορεί να γίνει με πέντε υποψήφιους», σημείωνε, επίσης, μιλώντας στο iefimerida.gr κορυφαίος παράγοντας της Χ. Τρικούπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναμένεται να εκδώσουν ανακοινώσεις επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δούμε debates πέντε υποψηφίων σε ιδιωτικά κανάλια (Action 24 και Mega έχουν κάνει σχετικές κρούσεις ως τώρα).»

Οι άλλοι υποψήφιοι

Από την άλλη, οι πέντε συνυποψήφιοί του συμφωνούν για 2+1 τηλεμαχίες και καταλογίζουν στον πρώην πρωθυπουργό ότι αποφεύγει την αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα απέρριψαν την πρόταση Παπανδρέου για debate μέσω Ζoom, θεωρώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα παρέπεμπε περισσότερο σε τηλεδιάσκεψη παρά σε τηλεμαχία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας την πρόταση Παπανδρέου τα ντιμπέιτ να διεξαχθούν με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το μοντέλο δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Διά ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο, για να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της δημοκρατικής παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα».

Ο εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου, Σπύρος Καρανικόλας, δήλωσε ότι η πλευρά του υποψήφιου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» στον ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. «Ωστόσο, αντί για μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και την παράταξη, με τη δυνατότητα ενός ελεύθερου διά ζώσης διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, κάποιοι επιμένουν σε ανούσιους παράλληλους θεματικούς μονολόγους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο. Αντιθέτως, θα πρέπει να τον επιδιώκουμε», τόνισε.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

randomness